Спосіб життя

Щойно ви попросите Бога помістити у ваше серце повагу до інших людей, ваше життя зміниться. Ви ставитиметеся до офіціанта або офіціантки зовсім по-іншому. Замість того щоб просто втупитися в меню, коли вони підійдуть до вашого столика, ви подивитеся їм в очі і привітаєте їх. Ви запитаєте їх ім’я, перш ніж зробите замовлення, і всякий раз, коли звертатиметеся до них, називайте їх по імені. Найважливіше: скажіть їм «дякую» словами і фінансами за їх служіння вам. Не залишайте їм 10 відсотків чайових, якщо ви цінуєте їх, залиште 20 або навіть 25 відсотків. Завжди робіть більше за стандарт. Не погоджуйтеся на щось середнє. Запитайте себе, наскільки цінний офіціант. Відповідь ви повинні знати напам’ять: досить дорогоцінний, щоб Ісус помер за нього.

Гірко казати, але в мене було декілька випадків, коли служителі запрошували мене на обід, і я бачив, як вони залишали жалюгідні чайові тим, хто обслуговував нас. В одному випадку чайові були настільки малі, що мені довелося щось робити. Ми з пастором прямували на парковку ресторану. Між тим я просто сказав йому: «Йди вперед, до своєї машини, мені треба повернутися ненадовго в ресторан». Поки він підходив до машини, я повернувся в ресторан і залишив на столі великі чайові. Як можна було дати тому, хто служив нам, принизливі чайові, особливо тоді, коли офіціант знав, що ми щойно прийшли зі служіння?

Я пам’ятаю, одного разу ми з Лізою залишили 50-процентні чайові офіціантці, що обслуговувала нас. З нашої розмови вона знала, що ми були на служінні. Ми були для неї зв’язком з Богом, і вона мала знати, наскільки Він цінує її. Ми пішли перед тим, як вона побачила, скільки ми залишили їй. Але я упевнений, що вона була зворушена, в ній залишилася добра прихильність до Спасителя. «Бо ми Христові пахощі Богові в тих, що спасаються‚ і в тих‚ що гинуть» (2Кор. 2:15). Я вважаю, що після цього випадку в неї залишилося добре враження про вірних, завдяки чому вона буде відкрита для Євангелія.

Шануючи багато разів людей, які служать вам, ви отримуватимете від них прихильне звернення: великі порції, добавку, краще обслуговування або інші несподівані подарунки. Звичайно, вірний не повинен проявляти повагу з цієї причини, проте це дійсно благословення. Ми з Лізою багато разів користувалися службовою стоянкою в аеропорту. У зв’язку з нашими частими подорожами люди вже знають нашу машину, і якщо на парковці знаходяться декілька людей з обслуговуючого персоналу, вони майже біжать до нас наввипередки, щоб послужити нам. Чому? Бо ми даємо їм хороші чайові. Але не лише, ми також розмовляємо з ними, дізнаємося, як йдуть справи в них і їх близьких. В аеропорту є закрита і відкрита службова стоянка. Наша машина завжди стоїть на закритій стоянці, де є дах, що захищає від негоди. Це я і називаю нагородою за пошану!

Подібне відбувається і в нашому продуктовому магазині поряд з домом. Одного разу наші гості, що приїхали з іншого міста, пішли разом з нами в магазин. «Хтось у цьому магазині не знає вас?» – зауважили вони. Вони запитали не тому, що нас дізнавалися як відомих служителів або авторів книг, а тому, що ми розмовляли з людьми і запитували про їх справи. Ті, хто знав, чим ми займаємося, просили нас помолитися за їх потреби. Всякий раз, коли ми заходимо в магазин, там усі пожвавлюються, і ми отримуємо не лише хороші знижки, але і особливо якісне обслуговування. Повторюся, чи шануємо ми їх через знижки? Ні, і тисячу разів ні. Ми шануємо їх так, як Господь дає нам можливість робити це.

Практичні приклади

Дозвольте навести вам декілька практичних прикладів поваги усіх людей. Зустрічаючись з людиною, звертайтеся до неї ввічливо, покажіть їй, що вона важлива для вас. Не шукайте того, щоб тільки виконати свою мету, наприклад: зробити замовлення, висловити прохання або щось купити. Краще потратьте декілька хвилин, щоб дізнатися, як її справи, якщо час дозволяє, поставте більше одного питання, шукайте, що важливе для кожного. Щойно людина зрозуміє, що вона цінна, двері будуть відкриті для того, щоб ви запропонували їй великий дар – Євангеліє Ісуса Христа. Проте якщо ви не покажете, що ви цінуєте її, і спробуєте донести до неї усе Євангеліє відразу, вона відчуватиме, що її просто використовували.

Подумайте, що ви можете зробити для людей крім того, що вони чекають. Подарувати їм невеликий подарунок, дати несподівані чайові або допомогти їм в їх справі? Замовте тому, хто прибирає, склянку газованої води, або працюючому у вашому дворі – обід. Приберіть сніг біля гаража сусіда або несподівано скосіть траву перед його будинком. Забавно шанувати інших людей, особливо якщо це несподівано. Такі маленькі вчинки розпалять у них бажання почути Євангеліє Ісуса Христа.

Повторюся, важливо, щоб ми попросили Господа помістити справжню повагу до усіх людей у наше серце. Якщо ви спробуєте шанувати людей без того, що є у вашому серці, це буде фальшивим і поверхневим. Насправді, це принесе абсолютно інший ефект, ніж ви чекаєте. Нещирість не важко розпізнати, більшість зможуть відрізнити її.

Попередній запис

Усіх шануйте

Добрий самарянин, Степан Бакалович Тепер давайте розглянемо питання поваги тих, хто поза нашим домом, церквою або ... Читати далі

Наступний запис

Пошана Бога

Жертвоприношення Авраама, Лорен де Лагір Останнє, але насправді найважливіше, щоб ходити в справжній повазі, – це, ... Читати далі