8 вересня – Після гріхопадіння

Буття 2 містить «примітку редактора», якої я раніше ніколи не помічав. У чудовій сцені Бог проводить перед Адамом безліч тварин, «щоб побачити, як він їх кликатиме». Який незвичайний, новий прояв всемогутності! Творець всесвіту в усій його безбережній сукупності виконує роль спостерігача, який очікує, «щоб побачити», що зробить Адам.

Нам, людям, за виразом Блеза Паскаля, дарована «гідність причинності», і наступні декілька розділів Буття підтверджують, що причинно-наслідкові зв’язки стали не лише гідністю, але і тягарем. Люди дуже швидко освоїли ази сімейного життя, землеробство, музику і виробництво знарядь праці, але не менше вони досягли успіху і в умінні вбивати, розпусничати і в інших прикрих справах, властивих людському роду. Незабаром Бог «розкаявся» про Своє рішення: «І пожалкував був Господь, що людину створив на землі. І засмутився Він у серці Своїм» (6:6).

Упродовж усього Старого Заповіту Бог поперемінно був то Глядачем, то Учасником. Іноді, коли кров волала від землі, коли несправедливість ставала просто нестерпною, коли зло переходило всі межі, Бог починав діяти – рішуче і навіть жорстко. Гори диміли, земля розверзалася, люди помирали. Проте Новий Заповіт показує Бога, Який самовіддано став причасником гідності причинності, прийшовши на землю, щоб стати її Жертвою. Маючи право знищити цей світ (що Він майже і зробив у дні Ноя) замість цього вважав за краще любити його і до того ж – за всяку ціну.

Іноді я ставлю собі питання: «Наскільки Богові було важко не діяти упродовж історії?» Що Він відчуває, бачачи, як славні образи творіння – тропічні ліси, кити, слони – один за одним зникають з лиця землі? Що Він відчував, коли самі євреї ледь не були винищені? А коли втратив Сина? Яка ціна Божої стриманості?

Я завжди розглядав гріхопадіння з погляду його впливу на нас, людей, а саме, покарання, описаного в Бутті 3. Тепер же я був приголомшений, побачивши його вплив на Бога. Біблія присвячує славному створенню світу лише два розділи. Усе інше – це опис тяжкого процесу відновлення.

З книги «Знаходячи Бога в несподіваних місцях»

Попередній запис

7 вересня – Буття в дикій природі

Чиж сосновий Після тринадцяти років, прожитих у центрі Чикаго, мені знадобився час, щоб звикнути до нової ... Читати далі

Наступний запис

9 вересня – Величезна різниця

За іронією історії, сьогодні іслам перейняв слово «мученик». Перші християни здолали Рим, бо замість простого фізичного виживання обирали вічні нагороди. ... Читати далі