18 серпня – Осквернення грошей

Ісус розглядав гроші як щось, чого слід остерігатися, а не бажати. «Бо де скарб твій, там буде й серце твоє», – сказав Він, – страхітлива думка для тих з нас, хто живе в суспільстві, наповненому відчутними скарбами. Ісус представляв гроші у вигляді темної духовної сили, бога на ім’я Мамон, що опирається Небесному Царству. «Не можете Богові служити й мамоні», – прямо сказав Він.

Як засіб захисту Ісус настійно вказав на необхідність додавати всі сили для звільнення від влади грошей – аж до того, щоб повністю їх роздати. Я згадую, як був приголомшений деякими думками Жака Елюля, вичитаними в його провокаційній книзі «Гроші і влада». Ми повинні знайти спосіб осквернити гроші, – сказав він, – позбавити їх духовної сили привабливості, навіть якщо доведеться роздавати пачки купюр незнайомцям або кидати їх у повітря на людних вулицях. Подібна ідея здалася мені безглуздою і майже непристойною, – і це наштовхнуло мене на думку, що я вже піддався дії духовної сили мамони. Нанесення їй збитку я вже вважав однією з форм наруги над святинею.

У той час я думав, що використовую гроші на служіння Божому Царству, проте я дійшов висновку, що абсолютно не розумів суті дару. Я турбувався про те, скільки саме я повинен жертвувати і кому. Я шукав добродійні організації, що обіцяли найкращу віддачу, оптимальний результат на кожен вкладений долар, і, звичайно ж, чекав отримати довідку про вирахування пожертвувань з податків і лист з вдячністю за мою щедрість. Цей різновид настороженого дару з калькулятором у руках суперечить біблійному вченню. Апостол Павло говорить про радісний дар, і ця радість обумовлена тим, що акт дару ірраціональний за самою своєю суттю. Він руйнує ауру цінності, що оточує гроші. Ми інстинктивно ховаємо гроші в сталеві підвали і тайники, проте дар зухвало випускає їх на свободу, вивільняючи благодать у світ конкурентної боротьби і балансових звітів.

З книги «Відгомони іншого світу»

Попередній запис

17 серпня – Наша справжня боротьба

Я розмовляв з Бобом Сейплом, президентом добродійної організації «World Vision», відразу після його повернення з Руанди в 1994 році. Якраз ... Читати далі

Наступний запис

19 серпня – Послаблення хватки

Живучи в центрі Чикаго, я дізнався про існування навколо мене потреб, які не вписуються в жодну розумну схему дару. Моя ... Читати далі