День 8: Тісний взаємозв’язок

Давайте знову прочитаємо Друге послання до Коринф’ян (13:13): «Благодать Господа нашого Ісуса Христа, і любов Бога Отця‚ і причастя Святого Духа нехай буде зо всіма вами». Тепер, коли ми визначили спілкування («причастя») словами «дружба» і «партнерство», почніть розглядати цей вірш через призму свого розуміння цих двох визначень. Чи усвідомлюєте ви силу заяви Павла? Але він не зупиняється. Слово «koіnonіa» також містить у собі значення «Тісний взаємозв’язок».

Те, що я зараз скажу, розкриє таємницю мого віку, але проте, коли я думаю про тісний взаємозв’язок, я уявляю собі групу «Бітлз». Коли я був молодим хлопцем (задовго до того, як «бітли» розпалися), при згадці Пола Маккартні, я відразу ж уявляв усіх інших «бітлів»: Джона Ленона, Джорджа Харісона і Рінго Стара. У той час я навіть не думав про цю групу як про окремих людей: вони були просто «Бітлз».

Коли я думаю про людей, що ходять життям у тісному взаємозв’язку з Духом Святим, то д-р Давид Йонгі Чо один з тих, хто спадає мені на думку. Доктор Чо – пастор однієї з найбільших церков у світі. Ніколи не забуду, коли я уперше зустрівся з ним у 1980-х роках. Це був його перший візит у нашу церкву, а я якраз займався служінням з прийому гостей. До приїзду д-ра Чо в нашу церкву я вже декілька років був у служінні прийому гостей, тому до нього мені вже довелося зустріти декілька десятків служителів. Проте моя зустріч з д-ром Чо була абсолютно унікальною. Коли він сів до мене в машину, разом з ним прийшла присутність Божа. Я майже відразу почав плакати, сльози покотилися по моїх щоках. Я намагався мовчати, бо не хотів турбувати його до початку служіння, але проте я відчув, що вимушений заговорити. Я, тихо схлипуючи, сказав: «Д-ре Чо, Бог тут у нашій машині». Він посміхнувся і кивнув із словами: «Я знаю». Ця зустріч мені зрозуміла, коли я думаю про те, як багато д-р Чо писав і проповідував про своє спілкування з Духом Святим. Я чув, як він говорив, що молиться щодня від двох до чотирьох годин, найчастіше в дусі. Д-р Чо поставив для себе пріоритет – проводити якісний час зі Святим Духом; з цієї причини Божа присутність так сильно відчувається в його житті.

Кілька років тому я проповідував про Святого Духа на недільних уранішніх зібраннях у великій церкві. Того вечора, коли ми повернулися до вечірніх зібрань, я мав учити приблизно через сорок п’ять хвилин після поклоніння. Але Дух Святий почав рухатися і люди стали зцілятися і рятуватися. Упродовж двох годин я не міг узяти мікрофон. Нарешті, перш ніж мені вийти на сцену, пастор (далеко не м’яка і не слабка людина) підійшов до мене і сказав із сльозами в голосі: «Джоне, за вісім років, що я веду церкву, я ніколи не відчував присутність Божу так сильно!» Я швидко відповів йому: «Для цього є причина. Це тому що ми говорили про Святого Духа сьогодні вранці. Всякий раз, коли ми говоримо про Нього, Він приходить». Ця картина в точності показує, що станеться, коли ми з вами, «звичайні» вірні, ходитимемо в тісному взаємозв’язку з Духом.

Спілкування означає близькість

Останнє значення слова «koіnonіa» – «близькість». Це слово найкраще відбиває сенс «koіnonіa», використаного Павлом у Другому посланні до Коринф’ян (13:13). Близькість може з’явитися тільки в дружбі або взаєминах, але вона виходить далеко за рамки цих двох понять. Близькість проникає глибоко в думки, секрети і бажання серця.

В одному сучасному перекладі Біблії написано: «Близька дружба Святого Духа нехай перебуватиме з усіма вами» (2Кор. 13:13). Я розглядаю близькість, як найглибший рівень дружби. Не забувайте, що Дух Святий хоче бути вашим другом, Він жадає спілкування з вами. Послання Якова (4:5) каже: «Ревнощів жадає дух, який вселився в нас». Він ревно любить вас і жадає вашого часу і уваги. Тільки подумайте: Дух Святий є Бог, і ніщо від Нього не приховане. Його знання, мудрість і розуміння не обмежені – і Він жадає відкривати Себе вам. Коли я знаю або розумію щось, що являє велику цінність або важливість, я пристрасно бажаю поділитися своїм знанням з близькими мені людьми. Можливо, вам знайоме це почуття, – такий і Дух Святий.

Занадто часто вірні намагаються наблизитися до Ісуса, минувши стосунки зі Святим Духом. Приблизно такої ж помилки припускалися фарисеї. Вони сказали Ісусові: «Ми не від любодійства народжені; маємо одного Отця – Бога. Ісус сказав їм: якби Бог був Отець ваш, то ви любили б Мене, тому що Я вийшов і прийшов від Бога; бо Я не Сам від Себе прийшов, а Він послав Мене» (Ін. 8:41,42). Фарисеї хотіли стосунків з Отцем, але минувши Ісуса. Вони не хотіли погодитися з тим, що в Бога на думці було щось інше. Ісус пояснив фарисеям, що Він і Його Отець одне. Насправді пізніше Він сказав: «Коли б ви знали Мене, то знали б і Отця Мого» (Ін. 14:7). Але фарисеї відмовлялися слухати Його слова. Через те, що вони не хотіли прийти до Отця через Сина, вони не могли наблизитися і до Отця.

Так само Ісус дав ясно зрозуміти, що Його більше немає на землі і що Отець послав Святого Духа (Того, Хто такий же, як наш Спаситель), щоб бути нашим Помічником (Ін. 16:7). Дух був посланий, щоб явити Ісуса, так само як Син був посланий, щоб явити Отця. Ми повинні пам’ятати, що Святий Дух любить прославляти Ісуса. Отже, якщо ви дійсно хочете знати більше про Ісуса, ви повинні провести час зі Святим Духом. Дух ясно покаже вам Ісуса. Але Дух Святий явить Себе тільки там, де Його шанують. Якщо ми шануватимемо Духа, Він відкриє Себе нам, і ми насолоджуватимемося Його дивною присутністю і ще більше пізнаватимемо Того, Кого Він явить нам.

За більш ніж тридцять років свого служіння я ніколи не бачив виключення з цього правила: люди, які найкраще знають Ісуса, ближче за усіх ходять зі Святим Духом. Усе це має сенс, бо саме Дух відкриває нам Ісуса.

Розуміння особи Духа

Для того, щоб бути близьким з кимсь, необхідно прагнути дізнаватися особу того, з ким ми бажаємо близькості. Для цього, звичайно, потрібне спілкування, і тоді близькість ставатиме все глибшою.

Тривалий час я ставився до усіх своїх чотирьох хлопців однаково. У результаті в нас виникали певні непорозуміння. Чому така форма виховання неефективна? Бо кожен з них має унікальний характер. Моя дружина дуже чутлива до питань виховання, і вона учила мене, як важливо бачити відмінності між ними. Коли я почав прагнути розуміти унікальність кожного з моїх синів, мої взаємини з ними стали помітно глибшими.

Завдяки близькості зі своєю дружиною я здатен розуміти, як вона виражає себе. Між нами існує тісний зв’язок через те, що ми одружені більше тридцяти років, близькість – це продукт якісного часу. Лізі досить кинути один погляд у мій бік, і я можу написати декілька сторінок про те, що в неї на думці. Бувають часи, коли я можу сказати, чого вона хоче, навіть якщо вона не вимовить ні слова. Якби ви сказали: «Джоне, сьогодні на сніданок я приготую яйця, бекон і вівсянку», я б з упевненістю відповів: «Знаєте, Ліза не їстиме вівсянку і бекон». Мені навіть не треба її запитувати: я вже знаю, що вона не любить вівсянку і бекон. Це дуже простий приклад, але те ж саме можна сказати і про більш особисті питання. Подібна тісна близькість не з’являється за один день. Її треба розвивати роками якісного часу і спілкування. Ніхто краще мене не знає, що любить і чого не любить моя дружина, і ніхто не знає мої смаки краще, ніж моя дружина. Так само ми зростаємо в нашому розумінні Святого Духа, коли присвячуємо себе спілкуванню з Ним і проводимо час у Його присутності.

Попередній запис

День 7: Спілкування означає партнерство

Партнерство – це ще одне слово, яким можна описати koіnonіa. Приклад партнерства є в Євангелії від Луки: «Зробивши це, вони ... Читати далі

Наступний запис

День 9: Знати Його природу

У Євангелії від Іоанна, з 14-го по 16-й розділи, Ісус використовує займенники Він, Його, Він Сам дев’ятнадцять разів стосовно Святого ... Читати далі