День 1: Хто є Святий Дух?

«Утішитель, Якого Я пошлю вам від Отця, Дух істини, Який від Отця виходить, Він буде свідчити про Мене» Ін. 14:26.

Був переддень нового року. У мені горіло сильне бажання постити і молитися. Я запитав Господа: «Яку біблійну книгу  мені прочитати?» На свій подив, я почув: «Книгу Діянь».

Чому я здивувався? Бо під час попереднього періоду посту і молитви я почув таку саму вказівку: «Читай книгу Діянь». У той раз моя увага була найбільше зосереджена на виборі призначення і напряму в житті апостола Павла, його результатах і наслідках випробувань. Дозвольте мені пояснити вам.

Павло був обраний Богом, щоб проповідувати Євангеліє язичникам. Він сказав: «…я поставлений проповідником, і апостолом, і вчителем язичників» (2Тим. 1:11). Це конкретна і точна директива. Він повторював це доручення кілька разів упродовж свого життя. Раніше у своїй першій апостольській подорожі він сказав євреям: «Ми звертаємось до язичників. Бо так заповів нам Господь: “Я поставив Тебе світлом язичникам”» (Діян. 13:46,47). Під час своєї другої подорожі він сміливо заявив: «…віднині йду до язичників» (Діян. 18:6). До римлян він писав: «Як Апостол язичників, я…» (див. 11:13). Ці твердження зустрічаються всюди в його листах.

Проте з любові і бажання бачити, як рятуються його єврейські побратими, він шукав синагоги майже в кожному місті, яке відвідував. Він зазвичай проповідував євреям перш, ніж спробувати досягти язичників; насправді найчастіше саме через те, що євреї відкидали його послання, він йшов до язичників. Як виявилось, євреї були джерелом найбільшого гоніння на Павла і його напастей. Вони підбурювали натовп і розпалювали ворожнечу між язичницькими лідерами і апостолом. За більшістю бунтів, арештів, побиттів і випробувань, що припали на долю Павла, стояли їх хитросплетіння. Важливо зауважити, що Бог дуже сильно піклується про євреїв. Тому Яків, Петро та Іоанн були послані до них: «Яків, Петро і Іоанн, визнані стовпами… підбадьорили мене, щоб продовжувати проповідувати язичникам, тоді як вони продовжували свою роботу з євреями» (Гал. 2:9, МТ).

Це послання відкрилося мені під час попереднього періоду посту і стало вкрай ясним: «Сину, залишайся усередині благодаті, в якій Я призвав тебе ходити. Не дозволяй своїм природним прихильностям або любові відволікати тебе від божественного призначення на твоє життя». Я дуже добре пам’ятаю ту зустріч з Богом, тому було ще більш дивним почути від Нього вказівку знову прочитати книгу Діянь. Врешті-решт у Біблії є шістдесят п’ять інших книг!

Я дуже радий, що послухався. Цього разу, коли я читав книгу Діянь, мені відкрилося щось зовсім нове (доказ, що Слово Боже дійсно живе). Усі сторінки буквально говорили мені про те, як багато лідери і члени ранньої Церкви дивилися на Святого Духа, спілкувалися з Ним, залежали від Нього і говорили про Нього. Він був невід’ємною частиною їх життя, учасником усього, що вони робили. Він був головним в усьому їх служінні, в їх зібраннях, у стратегічних зустрічах і в усіх їх справах. От декілька виразів, які особливо виділялися:

  • «Навіщо ти попустив сатані вкласти у серце твоє думку сказати неправду Духові Святому?» (Діян. 5:3).
  • «Що це ви змовилися спокусити Духа Господнього?» (Діян. 5:9).
  • «Свідки Йому в цьому ми і Дух Святий, Якого дав Бог тим, хто кориться Йому» (Діян. 5:32).
  • «Ви завжди противитеся Духові Святому» (Діян. 7:51).
  • «Дух сказав мені йти з ними» (Діян. 11:12).
  • «І один з них… провістив Духом, що по всьому світу буде великий голод» (Діян. 11:28).
  • «Вони, послані Духом Святим» (Діян. 13:4).
  • «Бо вгодно Святому Духові і нам» (Діян. 15:28).
  • «Заборонив їм Святий Дух проповідувати слово в Асії» (Діян. 16:6).
  • «Поривалися йти у Вифинію; але Дух не допустив їх» (Діян. 16:7).
  • «Павло, ідучи за велінням Духа, свідчив юдеям» (Діян. 18:5).
  • «Чи прийняли ви Святого Духа, увірувавши?» (Діян. 19:2).
  • «Дух Святий по всіх містах свідчить, кажучи…» (Діян. 20:23).
  • «Отже, пильнуйте себе і всю отару, в якій Дух Святий настановив вас бути єпископами» (Діян. 20:28).

Такі слова постійно вистрибували на мене із сторінок Біблії. Мені стало дуже добре зрозуміло, що такої реальності в Церкві сьогоднішнього дня більше немає. Те, що для вірних у книзі Діянь було звичайним, сьогодні для нас рідкість. Я не говорю про цей брак у житті інших людей, але, у першу чергу, у своєму житті. Коли я знову перечитував сторінки Книги Діянь, я усвідомив, наскільки сильно я віддалився від великої радості, шукання і сильного впливу Духа Божого, залежності від Його лідерства, товариства, спілкування. Щойно це стало мені зрозуміло, як я міг утриматися, щоб не поділитися цим одкровенням з вами?

Чесні твердження

Дозвольте показати вам декілька основних тверджень, які будуть все ясніші в міру подальшого поглиблення в це важливе питання.

  • По-перше, без Святого Духа не існує християнського життя.
  • Без Святого Духа християнське життя стає сухим, монотонним, суєтним.
  • Без Святого Духа наша праця вимотує і стомлює нас.
  • Без Святого Духа немає спілкування з Богом.

Приберіть Святого Духа з церкви і тоді станеться одне з двох:

  • Вона перетвориться на соціальний клуб.
  • Вона стане релігійною установою.

Істина в тому, що:

  • Немає одкровення без Святого Духа. Насправді без Духа Писання стає згубним, бо сказано, що «буква вбиває, а дух животворить» (2Кор. 3:6).
  • Без Святого Духа немає розуміння.
  • Без Святого Духа немає радості.
  • Без Святого Духа немає миру.
  • Без Святого Духа немає свободи.

«Господь є Дух; а де Дух Господній, там свобода» (2Кор. 3:17).

Подивіться на слова «де Дух Господній». Давайте вдумаємося в них. Божий Дух всюдисущий – Він всюди і завжди. Давид каже: «Куди піду я від Духа Твого і від лиця Твого куди втечу?» (Пс. 138:7). Поза сумнівом, відповідь: нікуди. Давид продовжує писати: «Зійду на небо – Ти там перебуваєш; зійду в пекло – і там Ти. Чи візьму крила в ранньої зорі і переселюся на самий край моря, і там рука Твоя поведе мене, і правиця Твоя триматиме мене»! (Пс. 138:8-10). Кристально ясно, що Він всюди у всі часи.

Наступним ми повинні поставити питання: «Чи всюди є свобода?» Подивіться знову на Павлові слова: «Де Дух Господній, там свобода». Ми довели, що Він всюди, отже чи всюди є свобода? Відповідь, звісно, ні. Свободи немає в публічних будинках, у в’язницях, в ізоляторах і в лікарнях. Я бував у таких районах, школах, будинках і навіть церквах, де немає свободи. Тоді про що тут говорить Писання? Пропоную подивитися точніший переклад: «Там, де Дух – Господь, там є свобода» (2Кор. 3:17, парафраз автора).

Грецькою Господь – kyrіos. Це слово означає «верховна влада». Духові Святому не дозволяють бути при владі в більшості ізоляторів, в’язниць, лікарень, будинків і навіть у багатьох церквах. Де Його вітають як найвищу владу, там ви знайдете свободу і правосуддя для усіх.

Мета послання

Мета цього послання в тому, щоб представити вам Особу Святого Духа. Про Нього можна писати довгі томи. Про Нього можна говорити дні, місяці, навіть роки.

Я одружений на своїй дружині Лізі вже більше тридцяти років. Я її дуже добре знаю і проте все ще відкриваю нові риси її вдачі, інтереси, бажання і манери, про які не знав раніше. Нещодавно ми провели декілька днів разом, святкуючи тридцятий ювілей нашого сімейного життя. За ці декілька днів я дізнався щось нове про її мрії, переваги і навіть здібності, про існування яких раніше не підозрював.

Що стосується здібностей, у мене не було анінайменшого поняття про те, наскільки Ліза талановита в гольфі. Вона знає, як сильно я люблю цю гру, тому запропонувала мені разом пограти на прекрасній ділянці поля. (Я зіграв тільки один раунд, тому що це був час для нас двох.) На сімнадцятій лунці була глибока ущелина. Моя дружина завжди готова на цікаві виклики, тому я запитав її, чи не бажає вона перекинути м’яч через цю ущелину. Для того, щоб здолати 60-метрову прірву, потрібно було зробити кидок на відстань майже 140 метрів; якби м’яч не долетів, він потонув би в океані. Спеціально для Лізи я знайшов старий м’яч (бо не думав, що колись знову його побачу). Вона зайняла положення для удару і стукнула по м’ячу, закинувши його на 160 метрів, так що він приземлився на іншій стороні ущелини. Шкода, що новий талант був виявлений тільки після тридцяти років сімейного життя.

Під час вечері щовечора Ліза ділилася своїми знаннями, мудрістю, розповідала про свої інтереси і бажання, якими ні з ким раніше не ділилася. Коротше кажучи, я був здивований глибині цієї дивної жінки, яку називаю своєю дружиною.

Декілька коротких розділів не могли б передати повне знання про Лізу. І навіть декілька томів не могли б цього зробити. Проте що я можу зробити – це розповісти вам, як з нею спілкуватися, як знайти до неї підхід. Я можу розповісти про те, що їй подобається, що її цікавить, як з нею працювати і як взаємодіяти. Я можу розповісти вам про її сильні сторони і про слабкі, про те, що вона любить і до чого байдужа. Це ввідне знання послужить каталізатором до дивовижних стосунків з нею.

Якщо про Лізу неможливо розповісти усе, хоча їй лише декілька десятків років, чи можу я повністю передати знання про Святого Духа, Який існує від вічності до вічності? Це неможливо. Але я можу представити Його вам, можу розповісти вам про Його особу, про те, що Його цікавить, що Він любить, можу визначити взаємини з Ним і показати декілька варіантів спілкування з Ним. Я можу розповісти, чому наші взаємини зі Святим Духом такі важливі, і як Він наділяє нас силою, щоб ми виконували Божі бажання на своє життя. Ці головні одкровення можуть привести вас до глибших, більш значущих стосунків з Ним.

Наступний запис

День 2: Серйозні помилки

Багато людей припускаються однієї помилки: вони намагаються зрозуміти дію і силу Святого Духа, раніше не прийшовши до Нього як до ... Читати далі