Бог на нашому боці?

Я не люблю богословських дискусій і прагну від них ухилятися. У цих спорах я майже без виключень бачу одне й те саме: різні і дуже при цьому упереджені люди починають пояснювати один одному, як влаштований і як діє Бог. При цьому кожен з них вважає, що найправильніші схеми дій і інструкція з користування знаходяться в нього і тільки в нього в кишені. Усе інше – тільки аргументи, які підбираються під цю тезу.

У Китаї за часів Великого Керманича видавалися короткі збірки цитат з нього на всі випадки життя, і правовірному маоїстові не треба було знати нічого, окрім цієї збірки. Так і нинішні учасники дискусій твердо знають, приміром, що святий Миколай Мирликійський лупцював єретика Арія, а святий Іоанн Златоуст закликав «освятити руку ударом».

Так, щось там було ще в них і про них, але це не важливо, це нам не треба, головне, обоє дозволили битися, коли захочеться.

Це, звичайно, карикатурний, хоча і абсолютно реальний приклад – цю цитату із Златоуста я останнім часом бачу частіше, ніж разом узяті всі інші слова з його багатотомного зібрання творів.

Принципова схема такої суперечки завжди однакова: «Бог на нашому боці, і зараз я всім це доведу». У кращому разі починається пінг-понговий обмін обраними цитатами, у гіршому – бездоказові звинувачення і пафосні вигуки, але все одно суперечка нагадує сварку малюків у пісочниці: «а мій тато твого поб’є! ні, мій сильніше!» І в ролі тата тут – Отець Небесний, а ще точніше, зручний ідол, що зайняв Його місце.

Усе це, звичайно, було вже і в Старому Завіті. І можливо, найголовніше одкровення, яке принесли ізраїльтянам пророки, полягало в тому, що Бога потрібно не використовувати як аргумент, а… шукати.

Що ж, дотримуючись правил нашої богословської гри, наведемо більше цитат. От слова з книги пророка Ісаї (55:6): «Шукайте Господа, коли можна знайти Його; прикликайте Його, коли Він близько». З книги пророка Амоса (5:14): «Шукайте добра, а не зла, щоб вам залишитися у живих». І у Софонії: «Шукайте Господа, всі смиренні землі, які виконують закони Його; шукайте правду, шукайте смиренномудрість; можливо, ви сховаєтеся у день гніву Господнього» (2:3). Вистачить, мабуть?

П’ятикнижжя, тобто Мойсеїв Закон – хіба недостатньо точно і повно розписує, як треба жити? Як же це – «шукати Бога»? От Його храм, от священики, які приносять Йому відповідні жертви і розповідають про Нього народу, от закон, дарований Ним. Давайте краще посперечаємося, які жертви найбільш угодні, які слова найправильніші, які священики найбільш духоносні.

Зовнішні форми важливі, безперечно. Але Дух дихає, де хоче, і не завжди дотримання цих форм гарантує Його присутність. Правила і рамки встановлені для нас, а не для Нього. Власне, це і намагалися пояснити ізраїльтянам пророки.

Ми легко скажемо про Бога: Він вічний, всесильний, всемогутній, всезнаючий. Іншими словами – абсолютний. Ми не можемо Його покласти в кишеню і залишити в себе, не має права за Нього говорити чи Його обмежувати. Але в основному саме це і намагаються зробити учасники богословських дискусій, по-моєму.

А що означає Його шукати? Вважаю: усвідомлювати в кожен момент свого життя як далекі ми від Нього, як приблизні наші уявлення про Нього… і в той же час наскільки Він нам потрібний!

Вчорашні правильні відповіді і успішні методики не обов’язково будуть такими ж правильними і успішними сьогодні хоча б вже тому, що змінюємося ми і змінюється навколишній світ, а значить – перед нами встають дещо інші завдання. У спілкуванні з улюбленою людиною ми постійно відкриваємо щось нове, ми шукаємо цього спілкування, не задовольняючись старими листами і фотографіями, які нам нескінченно дороги, – але вони не замінюють собою живого. Тим більше вірно це про Бога.

Мабуть, єдине, про що тут можна осмислено говорити – це про свій досвід пошуків, знахідок, а іноді і втрат. Говорити, заздалегідь визнаючи, що в кожного цей досвід різний, а загальних рецептів немає. Але якраз цього уникають у богословських дискусіях: чужий досвід оголошується сходу «неправильним», неначе пошуки Бога – комп’ютерна гра, яку можна пройти строго певним єдиним шляхом, і всяке відхилення від нього має бути виправлене.

Я розумію, що ці мої слова можна зрозуміти як проповідь повного релятивізму: ніби, Бог у кожного в душі, усі релігії говорять про одне і всі дороги ведуть до Нього. Я не це абсолютно маю на увазі і так не вважаю. Помилки, гріхи, відпадання, – усе це безумовно існує, і якщо є Істина, значить існує і брехня як її заперечення і спотворення. Я зараз про інше.

Досвід християнина і взагалі будь-якої людини ніколи не буває безхмарним і безпомилковим, але в цьому і полягає його цінність. Християнство розуміє шлях святості не як поступовий розвиток чеснот, а як пошук свого унікального шляху, пошук важкий, повний проб і помилок. Святий – не той, хто не падав і не втомлювався, а той, хто піднімався і йшов далі. Той, хто шукав. І його шлях часто здавався іншим скандальним, неправильним, немислимим. Але це завжди був його шлях.

А от у богословських дискусіях я чую, як правило, інше: «я знайшов, у мене вже є, усі йдіть до мене і слухайте, що скажу вам я!» І я розумію, що навіть якщо ця людина дійсно знайшла свою відповідь на своє питання, її відповідь, якою би правильною вона не була, не замінить мені Бога Живого і особистої зустрічі з Ним. Дуже сумне видовище – це перший учень недільної школи, який зазубрив катехізис напам’ять і не готовий до зустрічі з реальним життям, яке ставить непередбачені катехізисом питання.

Давайте не переконуватимемо один одного, що ми Його зрозуміли краще за всіх і записали до себе в надійні союзники. Давайте спробуємо пошукати Його разом, тут і зараз. «Бо так говорить Господь дому Ізраїлевому: знайдіть Мене, і будете живі» (Амос 5:4).

Попередній запис

Євангеліє не про нас?

Мало у світі християн, які живуть за Євангелієм, – тих, хто серйозно і по-справжньому виконав хоч би деякі із заповідей ... Читати далі

Наступний запис

Богословські суперечки

Часом доводилося стикатися із суперечками між вірними (і не дуже вірними) на тему: «Чия віра правильна?». Чесно кажучи, у цих ... Читати далі