Апостол Іуда Яковий

Апостол Іуда Яковий (фрагмент), Антоніс ван Дейк

Ім’я Іуда було таким же поширеним серед юдеїв, як і ім’я Яків, тому не дивно, що його, окрім знаменитого зрадника Іуди-Іскаріота, носив ще один апостол. Він був братом Якова, звідси його прозвання Яковий. Матфей і Марко згадують серед апостолів «Леввея, прозваного Фадеєм», мабуть, це інші імена чи прізвиська Іуди. Можливо, саме ім’я Іуда після зради Іскаріота стало настільки ненависне християнам, що вони вважали за краще називати свого побратима якось інакше.

Тільки одного разу Євангеліст Іоанн згадує цього апостола особливо: «Іуда, не Іскаріот, говорить Йому: Господи, що це, що Ти хочеш явити Себе нам, а не світові? Ісус сказав йому у відповідь: хто любить Мене, той слово Моє збереже; і Отець Мій полюбить його, і Ми прийдемо до Нього і оселю сотворимо у Нього» (Ін. 14:22,23). Сенс цього діалогу непросто зрозуміти. Мабуть, апостол піклується про те, щоб Істина була відкрита всьому світу, а не тільки обраним учням. Христос показує йому, що не лише від Нього залежить, чи прийме цю істину людина: кожен може відповісти на неї любов’ю і вступити в спілкування з Ним і з Отцем – а може відповісти відмовою.

Апостола іноді ототожнювали з Іудою, братом Христовим, але це точно не він. Про Ісуса казали: «Хіба не тесля Він, син Марії, брат Якова, Іосії, Іуди і Симона?» (Мк. 6:3) Серед рідних Ісуса теж були люди з тими ж іменами, що і в апостолів, але це явно були інші люди, за життя Ісуса вони не стали Його учнями. І ми навіть не можемо судити напевно, хто написав новозавітне Послання Іуди. Його автор говорить про себе тільки одне: «Іуда, раб Ісуса Христа, брат Якова». Міг це бути апостол Іуда? Так, цілком можливо. А можливо, інший Іуда, в якого теж був брат Яків – один із родичів Ісуса? І це можливо.

Згідно з переданням, апостол Іуда проповідував у Палестині, Аравії, Сирії і Месопотамії, а потім і у Вірменії, де він був убитий. Його могила розташована на території вірменського монастиря святого Фадея на північному заході Ірану.

Попередній запис

Апостол Симон (Ревнитель)

Апостол Симон Кананіт (фрагмент), Караваджо Якщо про Симона-Петра в Євангеліях написано дуже багато, то інший апостол ... Читати далі

Наступний запис

Іуда Іскаріотський

Іуда Іскаріотський Іуда носив це дивне прізвисько Іскаріот, щоб відрізняти його від іншого Іуди, сина Якова, ... Читати далі