14 червня – Навіщо зберігати чистоту?

В один період мого життя, коли я боровся із сексуальною спокусою, до мене потрапила стаття, яка спонукала мене прочитати невелику книгу «У що я вірю» французького письменника-католика Франсуа Моріака, що отримав Нобелівську премію в галузі літератури за свої ранні романи. Мене здивувало, що Моріак – вже літня людина – приділив немало уваги обговоренню власної похоті. Як він пояснив: «Старість таїть у собі ризик стати періодом подвоєних випробувань, оскільки уява старика жахливим чином замінює йому те, у чому йому відмовляє природа».

Моріак відкинув більшість аргументів на користь сексуальної чистоти, які він з дитинства чув у своїй католицькій сім’ї.

«Шлюб виліковує похіть». У випадку з Моріаком, як і з багатьма іншими, цього не сталося, оскільки секс замішаний на привабливості незнайомих людей і пристрасті до пригод і випадкових зустрічей.

«З похіттю можна упоратися за допомогою самодисципліни». Моріак виявив, що сексуальне бажання подібно до приливної хвилі, досить потужної для того, щоб понести із собою усі найбільш благі наміри.

«Істинного задоволення можна набути тільки в моногамії». Можливо, це і так, але тільки – не для тих, чиї сексуальні імпульси не згасають навіть у моногамному шлюбі.

Таким чином, проаналізувавши традиційні аргументи на користь чистоти, Моріак знайшов їх незадовільними. Він дійшов висновку, що кінець кінцем існує лише одна причина зберігати чистоту, і вона представлена Ісусом у Заповідях блаженства: «Блаженні чисті серцем, бо вони будуть бачити Бога». Як зауважив Моріак: «Нечистота віддаляє нас від Бога. Духовне життя підкоряється законам, таким же доведеним, як і закони фізичного світу… Чистота – це умова для вищої любові – для цінності, що перевершує всі цінності; для того, що є Божим. Так, на карту поставлено саме стільки – не менше».

Коли я прочитав слова Франсуа Моріака, моя боротьба з похіттю не припинилася, проте повинен з усією упевненістю заявити, що його аналіз абсолютно справедливий. Любов, яку пропонує нам Бог, вимагає, щоб наші наміри і бажання були очищені, і тільки тоді ми зможемо прийняти вищу любов, якої не можна набути жодним іншим способом. Саме такий мотив зберігати чистоту. Даючи притулок похоті, я обмежую свою близькість з Богом.

З книги «Ісус, Якого я не знав»

Попередній запис

13 червня – Солодка отрута

Суспільство, що відкидає надприродне, зазвичай закінчує тим, що зводить природне в ранг надприродного. Ені Ділард розповідає про експерименти, під час ... Читати далі

Наступний запис

15 червня – Випереджаюче відлуння

Я навчився здоровому підходу до життя в Клайва Льюїса, який пробудився до реальності іншого світу через красу скандинавських міфів, природи ... Читати далі