27 травня – Місце для сумнівів

Сказавши стільки похвального про сумніви, я повинен також визнати, що сумнів може і відвести людину від віри, а не привести до неї. У моєму випадку, сумніви спонукали мене досліджувати багато спірних питань, а також вивчати альтернативи вірі, серед яких не знайшлася жодної гідної. Завдяки своїм сумнівам, я і до цього дня залишаюся християнином. Проте, для багатьох інших вони здобули зворотну дію, ставши своєрідним захворюванням нервової системи, що призвело до повільного і болючого духовного паралічу. Я щотижня відповідаю на листи тих, хто мучиться сумнівами. Їх страждання такі ж сильні і виснажують, як і будь-які інші.

Хоча ми і не можемо контролювати сумніви, можна навчитися направляти їх так, щоб вони живили, а не отруювали наше життя. Спершу, я намагаюся ставитися до сумнівів з упокорюванням, що відповідає моєму статусу в творінні.

Наше ставлення до складних питань повинне виходити з визнання нашого стану обмежених створінь. Візьмемо, приміром, доктрину про Божу всемогутність. Вона представлена в Біблії таким чином, що між нею і людською свободою зберігається недозволена напруга. Божий погляд як всемогутньої Особи, Яка бачить усю історію відразу, а не розкриває її секунда за секундою, завжди ставитиме богословів у безвихідь тільки тому, що такий погляд для нас незбагненний, навіть немислимий. Кращі фізики світу досі утруднюються пояснити множинну спрямованість векторів часу. Упокорений підхід визнає цю відмінність і шанує Бога, Який перевершує наші обмеження.

Зрозуміло, ми можемо і повинні досліджувати певні питання, що зачіпають пограничні сфери вчення. Мені, наприклад, дуже сподобалося, як у книзі «Розірвання шлюбу» показано пекло: місце, яке люди обрали собі самі і продовжують його обирати, навіть опинившись там. Як сформулював це сатана в одному з творів Мільтона: «Краще царювати в пеклі, ніж служити на небесах». Та все ж, я маю підтвердити, що найважливіші питання про небеса і пекло: «Хто куди потрапляє? Чи існує другий шанс? У чому виражаються покарання і нагороди? Чи існують проміжні стани після смерті?» – для нас, у кращому разі, туманні. Я все більше і більше стаю вдячним за це невідання і за те, що відповідь визначає тільки Бог, явлений в Ісусі.

З книги «У пошуках невидимого Бога»

Попередній запис

26 травня – Товариші за сумнівами

З часом я почав звикати до таємничості і невизначеності. Бог не викручує нам руки і ніколи не заганяє нас у ... Читати далі

Наступний запис

28 травня – Відсутність альтернатив

Я маю вправлятися у вірі просто для того, щоб вірити в існування Бога, – базова вимога для будь-яких взаємин. Але ... Читати далі