28 травня – Відсутність альтернатив

Я маю вправлятися у вірі просто для того, щоб вірити в існування Бога, – базова вимога для будь-яких взаємин. Але досліджувати, як діє віра, найкраще через чорний хід сумнівів, бо свою потребу у вірі я найкраще усвідомлюю в її відсутності. Божа невидимість гарантує, що я проходитиму через часи сумнівів.

Кожен з нас немов розгойдується на маятнику – від віри до невіри, потім знову до віри, і, хто знає, де виявиться зрештою? Дехто так ніколи і не приходить до віри.

Я відчуваю спорідненість з тими, кому здається неможливим повірити, або хто не може продовжувати вірити перед обличчям очевидної зради. Іноді я і сам опинявся в такому становищі, і мене вражає, що Бог нагородив мене несподіваним даром віри. Досліджуючи власні періоди невірства, я бачу в них найрізноманітніші форми спотикань. Іноді я ухилявся, не знаходячи доказів, іноді вислизав через образи чи розчарування, а іноді звертав убік у свідомій непокорі. Але щось постійно тягнуло мене назад до Бога. Що? Я і сам хотів би знати.

«Жорстока це мова! Хто слухати може її?» – сказали учні Ісуса, вторячи думкам кожного, хто сумнівається. Вчення Ісуса, подібно до магніту, піднесеного до стрілки компаса, одночасно притягало і відштовхувало Його слухачів. У міру того, як сенс Його слів доходив до їх свідомості, натовп роззяв і послідовників ставав все меншим, поки не залишилося тільки дванадцять чоловік. «Чи не хочете й ви відійти?» – запитав їх Ісус тоном, в якому змішалися печаль і упокорювання. Як завжди, за усіх відповів Петро: «До кого ми підемо, Господи?»

Для мене це – відповідь-підсумок, чому і я нікуди не йду. До свого сорому маю визнати, що одна з головних причин, що утримали мене в Божій пастві, – це відсутність гідних альтернатив, хоча я перепробував багато. «До кого я піду, Господи?» Єдине, що може бути важчим, ніж взаємини з невидимим Богом, – це відсутність таких взаємин.

З книги «У пошуках невидимого Бога»

Попередній запис

27 травня – Місце для сумнівів

Сказавши стільки похвального про сумніви, я повинен також визнати, що сумнів може і відвести людину від віри, а не привести ... Читати далі

Наступний запис

29 травня – Відбиток запалу

Отже, що з двох: повнота чи спустошеність; світло чи пітьма; перемога чи поразка? Якби в мене зажадали відповідь, я б ... Читати далі