16 травня – Божі Голоси

Уявіть Божий план у вигляді різних Голосів. Перший Голос – гучний. У нього є ряд переваг. Коли цей Голос говорив з гори Сінай, або коли вогонь поглинув жертовника на горі Кармел, ніхто не міг його відкинути. Та все ж, як не дивно, навіть ті, хто чув цей Голос і страшився його – наприклад, ізраїльтяни на Сінаї і Кармелі, – незабаром навчилися ігнорувати його, і перешкодою для них стала саме його гучність. Цей Голос привертав небагато, і ще менше було тих, хто продовжував прагнути до нього, коли він замовкав.

Голос, що говорив через Ісуса, – Слово, що сталося тілом. На декілька десятиліть Божий Голос прийняв тембр, гучність і сільський акцент провінційного єврея з Палестини. Це був звичайний людський голос, і, хоча в ньому відчувалася влада, люди від нього не втікали в страху. Голос Ісуса був настільки тихим, що з ним можна було сперечатися, і настільки м’яким, щоб його можна було убити.

Після Ісусового вознесіння Голос прийняв нові форми. У день П’ятидесятниці вогненні язики – язики! – осіли на вірних, і почала формуватися Церква, Боже тіло. Цей останній Голос близький, як дихання, і тихий, як шепіт. Він – найбільш уразливий з усіх, і ним найлегше нехтувати. Біблія каже, що Дух можна «гасити» і «зневажати» (спробуйте загасити палаючий кущ Мойсеїв або каміння Сінаю, що плавиться!). І ще Дух – найближчий Голос. У моменти нашої слабкості, коли ми не знаємо, про що молитися, Дух усередині нас «заступається за нас невимовними зідханнями». Ці зідхання – перші пологові перейми, передвісники народження нового творіння.

Святий Дух не прибере усе розчарування в Богу. Вже самі Його титули: Заступник, Помічник, Радник, Утішитель – мають на увазі наявність проблем. Проте Павло називав Святий Дух ще і «завдатком нашого спадку», використавши земну метафору з фінансової сфери. Дух нагадує нам про те, що подібні розчарування тимчасові. Вони – лише прелюдія до вічного життя з Богом.

З книги «Розчарування в Богові»

Попередній запис

15 травня – Ділячись силою

Колись я почував себе духовно неповноцінним, бо ніколи не переживав ефектних проявів Духа і не міг назвати жодного справжнього «дива» ... Читати далі

Наступний запис

17 травня – Святі дурні

Бог часто здійснює Свої задуми через «святих дурнів» – мрійників, які кидаються вперед з безглуздою вірою, тоді як я підходжу ... Читати далі