12 травня – Бур’яни і квіти

Незабаром після переїзду в Колорадо я зіткнувся з проблемою бур’янів. Небажані гості, на кшталт кульбаби, ромашки, чортополоху, швидко поширювалися моєю ділянкою, подібно до рослинних вірусів, заглушаючи корисні рослини. Не збираючись з цим миритися, я купив спеціальні граблі для видалення бур’янів і взявся за справу, якою невпинно займався упродовж весни і літа. Часто після обіду я вирушав на прогулянку пагорбом за моїм будинком у пошуках непрошених загарбників. Як виявилось, така прогулянка – ідеальна можливість для молитви. Впродовж декількох хвилин серед дня я був абсолютно один в оточенні красот природи, далеко від усього, що відволікає увагу в моєму кабінеті.

Одного разу, коли моя дружина вирішила скласти мені компанію, мене раптом відвідало осяяння з приводу моїх «антибур’янових» прогулянок, а також молитов. Звичайно, гострозорі очі Джанет спрощували пошук бур’янів, але набагато важливіше було те, що вона змінила сам характер прогулянки, показавши мені більше двадцяти різновидів польових квітів. Я був так зосереджений на бур’янах, що мої очі не помічали красивих квітів на схилі пагорба – саме тих квітів, які я і намагався захистити!

Тоді я зрозумів, що щось подібне відбувається і в моєму молитовному житті. Я постійно приносив до Бога заплутаний клубок проблем, що нагадує оберемок вирваних бур’янів, з яким я повертався додому з прогулянки, але при цьому не помічав можливостей для хвали і подяки. Мої молитви за своєю суттю були егоїстичними, спробами переконати Бога допомогти мені в досягненні моїх цілей. Я дивився на Бога, як на інструмент для вирішення моїх проблем (граблі для видалення бур’янів), не помічаючи вражаючих свідчень Божої роботи всюди навколо мене. І, коли мені здавалося, що нічого особливого не відбувається, у мене виривався терпець.

Від нетерпіння ж у молитві, як я виявив, допомагає постійність. Цілком імовірно, ви настільки розчаруєтеся, що або повністю закинете молитву, або зміните свій підхід до неї. Містик XVIII століття Жан Ніколя Гру писав, що здорова молитва має бути упокореною, шанобливою, люблячою, упевненою і наполегливою, тобто повністю протилежною нетерплячій.

З книги «Молитва. Чи здатна молитва змінити життя?»

Попередній запис

11 травня – Лікування молитвою

Я згадую період у нашому шлюбі, коли ми з Джанет сварилися із щонайменшого приводу. Ми все ще не з'ясували для ... Читати далі

Наступний запис

13 травня – Похвала павичам

Під час поїздки в Австралію я намагався сприймати дику природу в дусі поклоніння, провівши три дні на острові Филип – ... Читати далі