20 березня – День без назви

Сторожа біля гробниці (фрагмент), Джеймс Тіссо

Церква, в якій я виріс, стрімголов пробігала повз події страсного тижня, поспішаючи почути пасхальні кімвали. У нас ніколи не було богослужінь на Страсну п’ятницю. Ми проводили Вечерю Господню тільки раз у квартал. Ми приберігали свої кращі наряди, натхненні гімни і скромну прикрасу святилища для Пасхи.

Вивчаючи Євангелія, я побачив, що, на відміну від моєї церкви, біблійне оповідання, кажучи про страсний тиждень, не прискорює, а уповільнює темп. Як зауважив один з ранніх християнських богословів, Євангелія – це хроніки останнього тижня Ісуса зі вступами, що все більш подовжуються.

У письменника і проповідника Тоні Камполо є надихаюча проповідь під назвою «Сьогодні п’ятниця, але гряде неділя». У ній він говорить про те, що учні, які пережили обидва ці дні, – і п’ятницю, і неділю, – дізналися, що коли здається, що Бога поруч немає, Він може виявитися щонайближче; що коли Бог виглядає абсолютно безпорадним, Він може проявитися наймогутніше; що коли Бог здається абсолютно мертвим, Він може відродитися до життя. Учні навчилися ніколи не списувати Бога з рахунків.

Втім, проповідь Камполо пропускає один день. Інші два дні заслужили собі назви в церковному календарі – «Страсна п’ятниця» і «Пасхальна неділя», проте, з погляду дійсності, наше життя протікає в суботу – день без назви.

Напевно, саме тому автори Євангелій приділили значно більше місця останньому тижню Ісуса, ніж декільком наступним тижням, коли Він був воскреслим. Вони знали, що подальша історія частіше нагадуватиме суботу, проміжний день, ніж неділя – день тріумфу.

Чи можемо ми повірити в те, що Бог сильний отримати щось святе, прекрасне і добре зі світу, де є Судан, Руанда і міські гетто в найбагатшій країні на землі? Колеса історії людства крутяться в часі між обіцянням і його виконанням. Сьогодні на планеті Земля субота, але коли ж, нарешті, настане неділя?

Стаття «Розкриваючи Ісуса» в журналі «Християнство сьогодні», 17 червня 1996 року

Попередній запис

19 березня – Сигнали лиха

Чому ж Ісус повинен був постраждати і померти? Це питання заслуговує цілої книги, і дійсно послужило до появи багатьох книг, ... Читати далі

Наступний запис

21 березня – Ісус і спустошення

Христос у Гефсиманському саду, Василь Перов Мій пастор у Чикаго, Біл Леслі, використовував як ілюстрацію старий ... Читати далі