23 лютого – Вічна таємниця

Ісус заспокоює бурю, Джеймс Тіссо

Притча про сіяча добре узагальнює неоднозначні результати, досягнуті на землі Самим Ісусом. У нас, хто живе дві тисячі років потому, на календарях чітко позначені такі події як Різдво і Пасха, і тому нам буває нелегко зрозуміти, чому Ісуса в тілі сприймали з явною недовірою.

Сусіди бачили, як Він дитиною грав на вулицях. Ісус для них був просто занадто знайомим, щоб повірити в те, що Він посланий від Бога. «Хіба ж Він не тесля, син Маріїн, брат же Якову, і Йосипу, і Юді та Симонові? А сестри Його хіба тут не між нами? – запитували вони. – І що за мудрість, що дана Йому? І що за чуда, що стаються руками Його?» (Марка 6:3,2).

Поєднати надприродне з повсякденним було непросто навіть Його сім’ї. Марко згадує, що одного разу мати і брати Ісуса прийшли, щоб забрати Його, бо вони вирішили, що «ніби Він несамовитий» (3:21). Простолюдини теж не могли визначитися, як їм ставитися до Ісуса. Вони то казали, що «Він демона має» (Ів. 10:20), то намагалися силою коронувати Його на царство.

Книжники і фарисеї, що досконально знали Пророків, повинні були абсолютно чітко розуміти, як виглядатиме Месія. Проте, ніхто інший не завдавав Ісусу більше неприємностей. Вони критикували Його богослов’я, Його спосіб життя і Його вибір друзів. Коли Ісус здійснював чудеса, вони приписували Його силу сатані і бісам.

Коли шторм ледь не перевертав човен, на якому плив Ісус, Він крикнув вітру: «Мовчи, перестань!» Учні відскочили в жаху. Хто може криком заспокоїти погоду, немов вона – неслухняна дитина? Цей епізод допоміг їм утвердитися в тому, що на землі немає нікого, подібного до Ісуса. Він же відкриває причину, за якою учні були в замішанні. Як-не-як, Ісус спав у човні від сильної втоми – ознаки Його людської слабкості.

Рання Церква упродовж трьох віків сперечалася про те, що саме сталося, коли Бог утілився в людині, проте їх символи віри не можуть розсіяти відчуття таємниці. У певній мірі, Ісус – такий же, як усі: у Нього є національність, професія, родичі і певна статура. Але в той же час Він – абсолютно нове явище в історії всесвіту. Між цими двома протилежностями знаходиться таємниця, яка ніколи не буде розкрита до кінця.

З книги «Знайомство з Біблією»

Попередній запис

22 лютого – Критика на адресу Ісуса

Коли якийсь новий лідер починає підбурювати суспільство, обов’язково виникає опозиція. Будучи на землі, Ісус зробив екстравагантну заяву: Він назвав Себе ... Читати далі

Наступний запис

24 лютого – Без контролю

Та сама гора Вільсон В останню суботу лютого 2007 року я проповідував у церкві в Лос-Аламосі, ... Читати далі