1 лютого – Два світи

Йосеф Іцхак Шнеєрсон (1880-1950)

Я чув історію про ребе Йосефа Шнеєрсона – лідера хасидів у ранні роки комуністичного правління в Радянському Союзі. Він провів багато часу за ґратами, переслідуваний за свою віру. Одним ранком 1927 року, коли Йосеф молився в ленінградській синагозі, туди увірвалися бійці НКВД і заарештували його. Шнеєрсона ув’язнили і почали «допитувати», вимагаючи, щоб він припинив свою релігійну діяльність. Йосеф відмовився, тоді слідчий навів йому в обличчя пістолет і сказав: «Ця іграшка багатьох змусила передумати», – на що Шнеєрсон відповів: «Ця іграшка може налякати тільки того, у кого багато богів і лише один світ. У мене ж – тільки один Бог і два світи, тому твоя іграшка мене не вражає».

Тема «двох світів», двох царств часто піднімається і у вченні Ісуса, і дві історії, записані в 16-му розділі Євангелія від Луки, проводять чітку межу між ними. «Що бо високе в людей, те перед Богом гидота», – сказав Ісус, коментуючи розповідь про догадливого управителя. Друга історія, про багача і Лазаря, конкретизує відмінність у цінностях двох світів. Багач досягає успіху в цьому світі, проте ніяк не піклується про підготовку до вічного життя і в результаті пожинає наслідки. У той же час напівголодний жебрак, якого за усіма стандартами цього світу назвали б невдахою, отримує вічну нагороду.

Ісус повідав ці історії Своїм єврейським слухачам, які традиційно шанували багатих патріархів, сильних царів і героїв-переможців, і в котрий раз зробив наголос на приголомшуючій інверсії цінностей. Люди, малозначимі в цьому світі (бідняки, гнані, – такі, як Лазар), можуть, насправді, займати високе становище в Царстві Божому. Ісус незмінно зображував видимий світ, як місце інвестування в майбутнє, накопичення скарбів для прийдешнього життя.

Відкрито протиставляючи ці два світи один одному, Він ставить питання: «Яка ж користь людині, що здобуде ввесь світ, але душу свою занапастить?» (Матвія 16:26).

З книги «Знайомство з Біблією»

Попередній запис

31 січня – П’янка доброта

(Продовження від 30 січня) Пол Вілсон Бренд (1914-2003) Через декілька днів, з електронного листа, що прийшов ... Читати далі

Наступний запис

2 лютого – Турбота про гроші

Ісус сказав про гроші більше, ніж про більшість інших речей, та все ж, дві тисячі років потому, християни ніяк не ... Читати далі