Саломія – амбітна мати

Мати Якова та Івана просить за своїх дітей

Сини Яків та Іван Заведеєві – одні з перших учнів Ісуса. Усі чотири Євангелії називають їхні імена. Вони були рибалками, сиділи в човні і направляли сіті, тож відразу їх покликав. І ті, покинувши батька Заведея в човні з наймитами, пішли слідом за Ним (Мр. 1:19-20).

Яків та Іван були дуже близькими до Ісуса. Матвій розповідає, що в цю важку ніч перед засудженням Він бере із Собою лише їх та Петра, для останньої молитви в Гефсиманському саду (Мт. 26:37). Так, вони були з Ним із самого початку. Їхня мати Саломія дуже позитивно ставиться до Ісусового вчення. Можливо, вона пишалася своїми двома синами, які покинули риболовлю та йдуть за Ісусом. Можливо, Саломія також хвилювалась, що буде з ними, якби вони повністю присвятили своє життя Ісусові і втратили постійний дохід. І тому вона пішла до Ісуса. Вона не залишається вдома і не спостерігає здалеку, що відбувається. Чи зробила вона це все з любові до своїх синів, яких вона не хотіла втрачати?

У будь-якому випадку Ісус, очевидно, знає Саломію з цієї історії. Вона може просто підійти до Нього, висловити своє прохання: «Скажи, щоб обидва сини мої ці сіли в Царстві Твоїм праворуч один, і ліворуч від Тебе один» (Мт. 20:21). (До речі, в Євангелії від Марка саме її сини, просять про це (Мт. 10:35)).

Чого прагне Саломія? Вона сподівається на місце в небі для двох своїх синів, це очевидно. Вона, ймовірно, думає більше про земну, політичну владу, ніж про Боже Царство. Вона так сподівається, що Ісус вижене римлян, окупаційну владу, що Ізраїль знову опиниться під владою євреїв на чолі з Ісусом, як верховним правителем світу. Яків та Іван були б потужними людьми праворуч та ліворуч. Чи, можливо, Саломія тиснула на них обох, щоб обговорити все із самим Ісусом? Або вона була впевнена, що може, уточнивши це з молодою харизматичною людиною, вона могла б дати зрозуміти, яку важливу роль для Нього та Його наук означають її сини та їхня правдива підтримка? Вона хоче показати Ісусові, що вони відмовилися бути рибалками заради Ісуса і що Він тепер майже зобов’язаний їх нагородити. Відповідь Ісуса є досить чіткою. Так, це звучить як відштовхування. З одного боку, обом доведеться «пити Мою чашу», тобто, померти за віру. Їхня мати точно не прагнула цього, оскільки вона воліла б обійтися без «просування»! З іншого боку, Ісус дає зрозуміти, що Він не роздає посади в Божому Царстві, це виключно цілковитою справа Бога Отця. Це зауваження для Саломії за її стурбованість. Цілком зрозуміло, що ми, певною позицією, навіть вірністю Ісусові, не можемо відпрацювати місця в Царстві Божому. Береться до уваги тільки Божа благодать.

Саломія має великі амбіції щодо двох своїх синів. У чомусь, це чудово і зрозуміло. Чудово, оскільки матері підтримують своїх дітей, наскільки вони здатні, щоб діти могли розвивати свої таланти. Таке ставлення, однак, може і нашкодити, якщо справа піде так далеко, що дитина повинна слугувати для виконання власних життєвих цілей матері. Існує надмірне ототожнення матері з дитиною. Щоб не втратити близькості ще з часів немовляти, мати слухає ту саму музику, одягає подібний одяг для контакту з сином чи дочкою. І є матері, які намагаються компенсувати свої розчарування в житті успіхом своїх дітей: оскільки я не стала тим, ким могла би стати, не мала того, що хотіла би мати; оскільки мені не дозволили грати в теніс, моя дочка повинна досягти найкращих показників у цьому виді спорту! Амбітні матері цього типу можуть глибоко нашкодити своїй дитині. Ця думка приходить до мене знову і знову, коли йдеться про поп-співачку Брітні Спірс. Вона здається покинутою всіма, але, перш за все, ніби керована амбіціями матері. Щось подібне сказано про Магду Шнайдер, матір Ромі Шнайдер, яка вимагала в доньки таких акторських успіхів як в інших.

Амбітній матері дуже важко усвідомити, що її власна дитина не може взяти на себе роль створення сенсу в житті. В якийсь момент мати зрозуміє, що вона мусить жити власним життям. Шукати собі доповнення завдяки досягненням і успіхам власних дітей завжди має негативний присмак. Прийде той момент, коли матері доведеться визнати, що їй недостатньо свого життя. Гірше, якщо вона запропонує своїм дітям, щоб вони досягли успіху для неї. Амбітним матерям важко змиритися з тим, що їхні діти будуть йти своїм шляхом. Важливо їх відпустити, звільнити, щоб обоє були щасливі. Як мати я можу лише супроводжувати і намагатися сформувати дитину. Але є щось дуже особливе в кожної дитини. І кожна дитина йде своїм шляхом. Вона може виглядати зовсім по-іншому, ніж усе, що я бачила в ній, закладала і, можливо, мріяла. Отже, я можу лише супроводжувати її з відкритою душею і з завжди відкритими дверима.

Саломія теж, врешті, знайде свій шлях. З людської точки зору шлях Ісуса виявився не таким, як вона уявляла. Ісус страчений римлянами. Саломія опинилася під хрестом з жінками. Чи пам’ятала вона тоді про своє прохання, коли побачила двох розп’ятих праворуч і ліворуч від Ісуса? Її два сини стали мучениками, померли за віру в Ісуса. Але Саломія знаходиться між жінками, які віддають останню шану мертвому Ісусові. Вона – одна з перших, хто почув у Великодній ранок: смерть це не останнє слово!

Попередній запис

Ревека – авторитетна мати

Ревека та Єлиєзер, Олександр Кабанель Близнюки і сьогодні – це щось особливе! Для мене, до того, ... Читати далі

Наступний запис

Сара – мати викраденої дитини

Авраам і Сара, Ларс Юстинен До жінок, що пізно народжували, належить у Біблії Сара, яка постаріла ... Читати далі