Розділи 4:13-5:11

4:13-5:11 – Пояснення про parousia

Далі Павло переходить до відповідей на два запитання про поняття parousia, які поставили схвильовані солуняни. Перше запитання (4:13-18) стосується померлих членів громади. Їхня смерть турбує спільноту не тому, що їм не відомо про воскресення померлих, чи (як пізніше деяким із християн Коринту) вони не вірять у тілесне воскресення, а тому що, згідно з деякими тодішніми апокаліптичними творами, гадають, що коли Бог прийде судити, «ті хто залишилися, будуть більш благословенні, ніж ті, хто померли» (4 Ездра 13:24). Вони вважали, що померлі не отримають усіх можливостей при настанні parousia, можливо, тому, що були переконані, що воскресення відбуватиметься після parousia, тому мертві не побачать приходу Господа і не зможуть з Ним перебувати, коли Він прийде. Павло двічі заспокоює занепокоєних солунян.

4:13-18

Солунянам не варто сумувати за померлими (в. 13)

  • Воскресення Христа дає гарантію зібрання разом усіх християн при настанні parousia.
  • Слово Господа пропонує опис parousia, коли померлі отримують однакові можливості (вв. 15-17)

Солуняни повинні підбадьорювати один другого словами цього послання (в. 18).

Павло спершу звертається до теми про воскресення Ісуса (4:14). Розширюючи традиційну формулу віри, він доводить, що саме тому, що Ісус помер і воскрес, Господь зробить померлих учасниками parousia (4:14). Воскресення Христа тут виступає не як парадигма для воскресення християн (згідно з 1Кор. 15), але як основа для дії Господа, що об’єднує усіх християн, навіть померлих, щоб бути з Ісусом у parousia.

Це запевнення підтверджене звертанням до слова Божого (4:15-17). Євангелія не містять цього твердження; однак стереотипна апокаліптична мова Павла несхожа на мову Ісуса. Найімовірніше, що це були слова апокаліптично налаштованого раннього християнського пророка, який жив у часи первісного християнства, і проголосив їх як слово (воскреслого) Господа. Павло вводить це твердження вступним коментарем, що дає нам підстави вважати, що це його головна думка (4:15б), і додає підсумковий висновок (4:17а). Саме його слово (4:16-17а) описує сценарій parousia, що підтверджує слова Павла. Лише після того, як померлі воскреснуть, спасенні (усі вони) будуть узяті разом, щоб зустрітися з Господом. Ті, хто житимуть у parousia (Павло також вважає себе їх частиною), не будуть перебувати в привілейованому становищі.

Сценарій, що запропонований для останніх днів, ґрунтується на особливому погляді на реальний світ (апокаліптичному погляді), що є досить чужим для нас сьогодні. Цей текст не варто читати як буквальний опис про майбутні події під назвою «кінець світу»; автор радше вживає такі засоби виразності мови, які використовували в ті часи, щоб описати рішуче втручання Господа в історію – що за своєю природою перебуває поза межами «назви та форми». Насамперед цей фрагмент стверджує, що завдяки смерті та воскресенню Ісуса Христа усі християни, які вірують у Нього, будуть «з Ним» (4:17; 5:10), коли Він прийде.

Дискусія про parousia приводить до запитання (5:1-11) про «часи та пори» (5:1), технічного терміна, що означає часи parousia та події, що пов’язані з цим терміном (Дії 1:7). Павло, очевидно, відповідає на запитання, яке ставлять солуняни, для докладнішої інформації про час настання parousia, ніж він давав їм раніше (5:2), але фактично він не володіє більш детальною інформацією. Натомість він повчає, щоб вони були пильними, використовуючи традиційні погляди про parousia, деякі з котрих перегукуються з Євангеліями. Ці традиції вплетені в дискусію (як-от у 1:2-10), але не є достатньо зрозумілими. Ми можемо дещо прояснити на основі викладених далі тез:

  • Настання «дня Господнього» (термін, що вжито в СЗ, який означає Божий суд, застосований тут до терміна parousia Ісуса Христа) має бути несподіваним та непередбачуваним, як «злодій вночі» (5:2). Використовуючи цей знайомий образ про прихід Господа, який часто трапляється в НЗ (Мт. 24:43-44 //Лк. 12:39-40; 2Пет. 3:10; Об. 3:3; 16:15), і свідчення в НЗ, що передбачають, що це буде повернення самого Ісуса, Павло дає відповідь на запитання, «коли» настане час parousia, він говорить нам про те, «як» це буде відбуватися. Коли б це не відбулося, настання parousia (і ні Павло, ні Ісус не запевняють, що їм відомо про те, коли це станеться, хоч обидва вони, очевидно, вірять, що незабаром), відбудеться раптово (як перейми), ввірветься в життя людей невідворотно, коли цього найменше очікують (5:3; див. Мт. 24:37-39 //Лк. 17:26-30).
  • Невідворотний суд є загрозою для тих, котрі перебувають поза межами спільноти, і свою безпеку покладають на світ Рах Romana (5:3), живучи в духовній темряві, але це не повинно хвилювати християн. Саме тому, що вони є «синами світла й синами дня» (тому що вони належать до нової ери і ведуть життя, щоб вгодити Богові), їх цей день Господній не застане зненацька (5:4-5а).
  • Але для того, щоб це відбулося, усі справжні християни (тут Павло переходить до першої особи множини «ми», коли він починає своє повчання в 5:5б-8) повинні продовжувати бути (духовно) завжди напоготові, духовно пильні та тверезі, а не як ті, що живуть у нічній темряві (а не у світлі Христа) (5б-7). Вони повинні зробити це за допомогою трьох чеснот, що є основоположними для християнського життя (5:8), про очевидну присутність яких в їхніх життях Павло багато говорить на початку свого послання (1:3).
  • Їхня надія, яка в Павловому посланні займає особливе місце, є виправданою, тому що Господь призначив їх для спасення, що уготовано їм через Ісуса, Який помер «за нас» (Рим. 5:8; пор. 1Кор. 11:24). Ось чому кожен, хто «пильнує» (живий), чи «спить» (помер), коли настане parousia, житимуть з Ним (5:9-10).

За допомогою цієї гри слів пробуджуватися/спати, що описують моральний стан, в якому перебували солуняни в тих умовах у вв. 6-8 та есхатологічну ситуацію в parousia у в. 10, Павло знову приводить нас до запитання, з якого починалася ця секція (4:13). Він відповів на запитання і усунув тривогу, вказуючи, що через те, що спасення, завдяки Ісусу, вже є реальністю в їхніх життях (як діялектика Божої благодаті та людської реакції), насправді не має значення для християн, коли прийде parousia. Коли б вона не настала, незалежно від того живі вони чи вже померли, вона настане не як суд, а як благодать. Отже, солуняни мають підбадьорити один одного (5:11), так, як їх запросив Павло це зробити наприкінці попередньої секції (4:18), бо це є кінцевою метою Павлового повчання.

Попередній запис

Розділ 4:1-12

4:1-5:24 – Частина II. Настанови та повчання Павло згадує про свою місію до солунян з величезною вдячністю (1:2-3:13) і далі ... Читати далі

Наступний запис

Розділ 5:12-28

5:12-24 – Повчання про життя в спільноті Павло, як звичайно, завершує свого листа повчанням про життя спільноти. Це повчання складається ... Читати далі