Що таке Євангеліє

Ця проповідь з’явилася на початку мого навернення, тоді, коли я мучився сильними сумнівами з приводу свого спасіння. Я шукав для цього серйозну основу і перебував у боротьбі, яка час від часу навалювалася на мене, і я ходив у сильному зніяковінні. Ті події, які Господь допустив у моєму житті, дуже сильно сприяли моєму шуканню відповідей на важливе питання: що таке Євангеліє і чи можу я бути сьогодні упевненим у спасінні, про яке говорить Писання?

Мені було зрозуміло, що спасіння не є розпливчатим і загадковим поняттям, але реальним і конкретним даром, що має явні серйозні біблійні ґрунтовні факти, докази і наслідки. Але чи дійсно спасіння прийшло в моє життя – на це питання я тоді до кінця не міг відповісти. У той час я не був здатен усе це засвоїти. Мені треба було немало часу і пізнання, щоб утвердитися в істині Священного Писання про спасіння людини. Божа робота в мені здійснювалася, але я дуже коливався, не маючи твердої основи.

Це був час становлення і пошуку важливих відповідей від Господа. Сьогодні я ні краплі не сумніваюся у своєму спасінні, знайшовши цю істину серед серйозних бур, духовної боротьби, всіляких сумнівів і розчарувань, що випали тоді на моєму шляху. І усе це потрібно було пройти.

Слава Господу за той нелегкий період у моєму житті! Я також вдячний Господові за тих братів і сестер, служителів і проповідників, які мені дуже допомагали засвоювати уроки від Бога. У цьому, звичайно ж, посприяла і помісна церква, де відбувається духовне зростання людини, народженої від Бога, і таким чином відкривається Євангеліє.

Євангеліє – це розмова про наше спасіння через Ісуса від майбутнього Божого гніву. Тема про спасіння людини перебуває в центрі усього біблійного оповідання. Мені здається, що не усі так серйозно шукають відповіді на ці питання, але той, хто дійсно хоче зрозуміти, утвердитися і, врешті-решт, утішатися в цій найбільшій істині, обов’язково поставить на перше місце питання, що говорить про життя і смерть, призводить або до благословення, або до прокляття. У питаннях спасіння немає нейтралітету. Ви можете бути або врятованим, або ні. І тоді, коли спасіння займе своє законне місце у вашому житті, усе інше почне вирівнюватися і гармонійно перебувати у взаємовідношенні один з одним, формуючи повноцінне насичене духовне життя. Від цього питання залежить усе життя людини та її майбутнє.

Слово «Євангеліє» саме по собі – зрозуміле слово, але його суть не завжди зрозуміла. І ще, не все ті, хто каже, що знає і розуміє, що є Євангелієм, по-справжньому мають це розуміння. На жаль, сьогодні досить багато людей живе цими ілюзіями, не маючи самого Євангелія, або маючи, але без радості і захвату, затуляючи його чимось іншим. Адже Євангеліє – це Блага Звістка, від якої народжується радість, дяка і бажання знати більше Бога і бути ближче до Нього. Євангеліє – це духовна сила до спасіння, як каже апостол Павло: «Бо я не соромлюсь Євангелії, бож вона сила Божа на спасіння кожному, хто вірує, перше ж юдеєві, а потім гелленові» (Рим. 1:16).

Євангеліє – це проповідь Нового Заповіту

З Божою допомогою давайте приступимо разом до цього важливого питання і спробуємо ввібрати і розчинити в собі живі слова Писання, до яких звертатимемося і на які посилатимемося, роблячи серйозні висновки. Отже, що ж таке Євангеліє?

«Звіщаю ж вам, браття, Євангелію, яку я вам благовістив, і яку прийняли ви, в якій і стоїте, Якою й спасаєтесь, коли пам’ятаєте, яким словом я благовістив вам, якщо тільки ви ввірували не наосліп. Бо я передав вам найперш, що й прийняв, що Христос був умер ради наших гріхів за Писанням, і що Він був похований, і що третього дня Він воскрес за Писанням» (1Кор. 15:1-4).

Апостол Павло нагадує вірним про Євангеліє, щоб вони, глибоко осягнувши його, не відхилилися від простоти в Христі Ісусі. Це нагадування завжди потрібне з двох причин:

Перша причина полягає в тому, що Євангеліє є зосередженням нашої віри і єдиним шляхом до спасіння, оскільки без суті Євангелія християнство перетворюється на християнську релігію, а людина проходить повз Небесне Царство. І це може закінчитися тим, що її життя скотиться до однієї з численних форм обрядового служіння, в яке входить перелік того, що можна, і того, що не можна. Саме такий релігійний кодекс є присутнім в усіх світових релігіях і робить Євангеліє безживним.

Друга причина, чому так необхідно розуміти, що є Євангелієм, полягає в тому, що ми, ускладнюючи його, можемо почати мудрувати окрім того, що написано. Тому, ускладнюючи Євангеліє і думаючи, що воно занадто наївне, ми починаємо йти у філософські дебати і відносні твердження, не роблячи важливих конкретних і біблійних акцентів, які призводять до здорової і фундаментальної основи нашої віри. Усе це необхідно врахувати при подальшому міркуванні над словами апостола Павла, які ми прочитали.

Отже, Павло нагадує нам про Євангеліє, щоб уникнути тих крайнощів, яких ми вже частково торкнулися, а саме: «Звіщаю ж вам, браття, Євангелію, яку я вам благовістив, і яку прийняли ви, в якій і стоїте, Якою й спасаєтесь, коли пам’ятаєте, яким словом я благовістив вам, якщо тільки ви ввірували не наосліп».

Зверніть увагу, що Євангеліє спочатку благовіститься (проповідується), потім приймається; потім в Євангелії апостол говорить про необхідність утвердитися цим Євангелієм, і врешті-решт, врятуватися: «Якою й спасаєтесь, коли пам’ятаєте, яким словом я благовістив вам, якщо тільки ви ввірували не наосліп».

Тобто потрібно увірувати з усіма наслідками, що витікають з цього і в які входять: покаяння, віра, прощення гріхів, народження згори, пізнання, спілкування з Богом, сподівання на Нього і життя освячення, що прагне до неба. Вчення, яке повинне лягти в основу наших переконань, має бути духовне здоровим, біблійне точним і збалансованим, щоб не потрапляти в крайнощі. І усе це – серйозна дія Євангелія, яка несе за собою дуже обґрунтовану, послідовну і блаженну зміну життя.

Євангеліє – це проповідь Нового Заповіту. Але суть його описана трохи нижче, і вона настільки проста, що деякі на цьому спокушаються, як би кажучи: це занадто просто, щоб врятуватися. Це схоже на якусь примітивну легенду або первісну казку і міф. Якби ваше Євангеліє, (кажуть вони), було дуже складним, то воно швидше б було схоже на істину і правду. Але воно занадто наївне, тому не викликає до себе уваги і довіри.

Життя дійсно непросте, і людський стан часто теж буває дуже заплутаним, але не тому, що Євангеліє – складне, а тому що людина оповита пітьмою і усілякими помилками. Ось чому нам постійно необхідно говорити про істину Божого Слова, яке розганяє всяку пітьму і морок. Тому, на жаль, багато хто гадає, що Євангеліє недоступне і приховане від ясного розуміння. Так міркують особливо ті, у кого засліплені уми спритними трюками диявольськими. І якби вони, задля свого щастя, поцікавилися, що є суттю Євангелія (суть спасіння), то виявили б це саме в тих віршах, які Павло писав Коринтській церкві, кажучи: «Бо я передав вам найперш, що й прийняв, що Христос був умер ради наших гріхів за Писанням, і що Він був похований, і що третього дня Він воскрес за Писанням» (1Кор. 15:3-4).

Цими словами апостол Павло хотів донести і нагадати вірним цієї церкви, що суть Євангелія, тобто його стрижень (зміст, серцевина, основа) від Альфи до Омеги і від початку до кінця пов’язаний виключно і безпосередньо із смертю, похованням і воскресінням з мертвих Ісуса Христа. Саме це і є суттю Благої Звістки.

Євангеліє приходить у життя людей як одкровення згори

Євангеліє, про яке говорив апостол Павло, іноді, на жаль, важко вмістити навіть деяким людям у самому християнстві з однієї простої причини, яка записана апостолом Павлом у Посланні до галатів. Він каже: «Звіщаю ж вам, браття, що Євангелія, яку я благовістив, вона не від людей. Бо я не прийняв, ні навчився її від людини, але відкриттям Ісуса Христа» (Гал. 1:11-12).

Тобто це Євангеліє, каже апостол Павло, не людське і земне, бо воно прийшло з неба, згори. Не від людей, подібно до релігії, – а від Бога. Не від мудрості людської, але від Бога животворчого. Не від висновків філософів і розумних людей, а від Божого світла, яке просвічує внутрішній світ людини. Мало того, апостол каже тут, що він: «не прийняв, ні навчився її від людини, але відкриттям Ісуса Христа». Так, тільки через відкриття. Воно інакше не приходить. Це не наша заслуга або досягнення. Одкровення Бога про Свого Сина змінює нас і відкриває шлях у небесну сферу і блаженство.

Ми можемо і повинні благовістити людям Євангеліє. Але якщо людина через це свідоцтво не отримає одкровення про смерть, поховання і воскресіння Ісуса Христа з мертвих, то нічого не вийде. Усе це здійснюється і походить від простої дитячої і довірливої віри. На території людського серця має статися зустріч Бога і людини.

Отже, ми з’ясували, що Євангеліє не складне і доступне, але в той же самий час приходить воно через одкровення. Про це просте Євангеліє Павло нагадував вірним з Коринта. Але якщо воно настільки просте і нескладне, то для чого тоді нагадувати його і так ретельно тлумачити, інтерпретувати? У чому причина такого підходу?

«…яким словом я благовістив вам, якщо тільки ви ввірували не наосліп» (1Кор. 15:2б).

Чому це Павла так сильно турбує?

Попередній запис

Рятівні двері були у всі часи

Закінчення, початок За часів Ноя це були ворота ковчегу, якими увійшов Ной і усе його сімейство з восьми душ, які ... Читати далі

Наступний запис

Не розуміючи Євангелія, люди впадають у хиби

Продовження, початок Від незнання Євангелія приходять серйозні проблеми і сумні наслідки, з якими і мені довелося зіткнутися свого часу, шукаючи переконливі ... Читати далі