Що є метою посту?

Давайте поговоримо про мету посту. Хтось одного разу сказав: «Якщо ти цілишся в нікуди, то, будь упевнений, ти туди і влучиш». Нам треба мати мету і завдання, коли ми входимо в піст. Писання показує нам багато хороших причин для посту, і я поділюся з вами деякими з них. Передусім, одна з цілей посту згідно з Писанням – це упокорювати себе перед Богом. Давид сказав: «Душу свою мучив постом». Нам необхідно утямити раз і назавжди, що упокорювання – це не емоції; це не щось туманне, але дуже визначене. Бог не упокорюватиме нас, бо Він сказав нам, щоб ми упокорювали себе самі. Я переконався на власному досвіді, що коли пощу з правильними мотивами і у вірі, то набуваю здатності упокорювати себе, а коли я упокорюю себе, Бог прославляє мене. Цей принцип проходить через усе Писання. Кожен, хто прославляє себе, буде принижений; а кожен, хто гамує себе, буде піднесений. Вибір за нами. Чи хочу я бути приниженим? Тоді я можу прославляти себе. Чи хочу я бути піднесеним? Тоді мені треба упокорювати себе. Я вірю, що піст є основним, Біблійним способом для вірного упокорювання себе.

Другий мотив для посту – це наближення до Бога. Писання каже, якщо ми наблизимося до Бога, Він наблизиться до нас.

Ще одна причина постити – це для того, щоб краще зрозуміти Боже Слово. На своєму багаторічному досвіді я переконався, що під час посту, коли я шукаю Бога, Він дає мені глибше розуміння Його Слова.

Інша дуже важлива причина постити – це знайти Божу волю і прийняти Його напрям для свого життя. У Книзі Ездри 8:21 сказане: «І проголосив я там піст, над річкою Агавою, щоб упокорятися нам перед лицем нашого Бога, щоб просити від Нього щасливої дороги для нас і для дітей наших та для всього нашого маєтку». І я знову можу засвідчити на підставі свого досвіду, що коли я упокорював себе постом і шукав Його водійства і заступництва, Він вів мене вірним шляхом. Я відчував це в багатьох ситуаціях, коли я робив переїзд з країни в країну, а також, коли приймав рішення про вибір поля діяльності і виду служіння. Я виявив, якщо ми в служінні і пошуку Божого керівництва приділяємо час посту і молитві, то ми отримуємо те, про що молимося.

Є ще одна причина, яка дуже часто спонукає людей до посту, – це пошук зцілення. У Книзі пророка Ісаї 58:8 дане таке обіцяння тим, хто постить: «Хутко шкірою рана твоя заросте». Це застосовано також до звільнення від злих духів. Ісус сказав одного разу про особливий вид злих духів: «Цей же рід не виходить інакше, як тільки молитвою й постом» (Мт. 17:21). Перед тим, як Сам Ісус увійшов до Свого служіння зцілення і звільнення, Він провів 40 днів у посту.

Також ми можемо постити, коли, в особливих випадках, потребуємо Божого втручання, або коли виникли якісь серйозні проблеми, нерозв’язні звичайним шляхом. У Біблії багато подібних прикладів. У 20-му розділі 2-ої книги Хронік цар Йосафат і народ юдейський опинилися перед лицем наступу величезної ворожої армії, з якою ним було не впоратися звичайними військовими засобами. Вони упокорювали себе перед Богом, збиралися разом, постили, молилися – і Бог розібрався з супротивником. Їм не довелося використовувати жодної зброї. Бог повністю розбив їх ворогів. І я не вірю, що в Бога є улюбленці. Я вірю, що Він також готовий заступитися за нас, коли ми шукаємо Його так само.

Друга причина посту полягає в тому, щоб клопотати і молитися про інших. Багато людей, які мають неврятованих родичів, приходять до мене з питанням: «Що можу я зробити, щоб вони врятувалися?» У відповідь я часто запитую їх: «Ви колись постили і молилися про спасіння вашого чоловіка, сина або дочки? Чи готові ви принести особисту жертву – пожертвувати чимось заради ваших близьких?» Є багато свідоцтв про те, як Бог відповідав на молитви, що супроводжуються постом, про неврятованих родичів.

Якщо ви збираєтеся відокремити особливий час для посту – більше, ніж один день – або у вас є особливі цілі для посту, то буде корисним записати список цілей посту і його дату. Я радий, що багато років тому, на початку 50-х років, я неодноразово брав особливі пости. У мене досі збереглися списки. Переглядаючи їх, я з подивом бачу, що Бог дивовижним чином відповів на багато що із записаного – і деякі з цих пунктів мають велике значення. Наведу один приклад, нехай не найбільш вражаючий, але він підбадьорить декого з вас – як свідоцтво, що варто молитися і постити. Я постив і молився про спасіння моєї матері, і багато років потому Бог врятував її дуже явним і драматичним чином, практично в останню мить. Вона відчула дивовижне і надзвичайно явне переживання спасіння. Коли я переглядаю ці списки, то славлю Бога за дивовижні відповіді на мої молитви. Молитовний список може виявитися хорошою ідеєю для впорядкування вашого молитовного життя. Я не стверджую, що це необхідно робити кожному, але якщо ви записуватиме ваші молитовні цілі, то одного разу дякуватимете Богові за те, як Він відповів на ваші молитви.

Попередній запис

Як слід готуватися до посту?

Перше, що я хотів би сказати про приготування до посту – це настрій, з яким слід входити в піст. Від ... Читати далі

Наступний запис

Як довго слід постити?

Тепер ми підійшли до питання вибору тривалості посту. Моя порада: не починайте з тривалого посту. Не починайте з тижня, двох ... Читати далі