Біблійне ставлення до спиртного (закінчення)

ІІ. Біблія про вживання вина

  1. Біблія про обмеження у вживанні вина:

А. Священики під час служіння не повинні були вживати алкогольних напоїв: «І сказав Господь Аарону, говорячи: вина і міцних напоїв не пий ти і сини твої з тобою, коли входите в скинію зібрання, щоб не померти. Це вічна постанова в роди ваші, щоб ви могли відрізняти священне від несвященного і нечисте від чистого, і навчати синів Ізраїлевих усіх уставів, про які говорив їм Господь через Мойсея» (Лев. 10:8-11).

Б. Люди, що прийняли обітницю назорейства, під час своєї обітниці не повинні були торкатися ні до вина, ні до якогось продукту харчування, що містить у собі виноград: «І сказав Господь Мойсеєві, говорячи: оголоси синам Ізраїлевим і скажи їм: якщо чоловік або жінка зважиться дати обітницю назорейства, щоб посвятити себе в назореї Господу, то він повинен утриматися від вина і міцного напою, і не повинен вживати ні оцту з вина, ні оцту з напою, і нічого виготовленого із винограду не повинен пити, і не повинен їсти ні сирих, ні сушених виноградних ягід; у всі дні назорейства свого не повинен він їсти і пити нічого, що виготовляється із винограду, від зерен до шкірки» (Чис. 6:1-4).

В. Добровільна відмова від спиртного:

  • Даниїл повністю відмовився від вина і м’яса, замінивши їх овочами і фруктами, що чудово відбилося на його здоров’ї: Дан. 1:5-16. Даниїл відмовився від спиртного, щоб не осквернятися вином Навуходоносора: «Даниїл поклав у серці своєму не осквернятися стравами зі столу царського і вином, яке п’є цар, і тому просив начальника євнухів про те, щоб не осквернятися йому» (Дан. 1:8).
  • Рехавити, виконуючи наказ свого батька Іонадава, не пили вина і не їли нічого, приготованого з винограду: Єр. 35:1-14.

Г. Царі і правителі не повинні були упиватися вином: «Не царям, Лемуїле, не царям пити вино, і не князям – сикеру, щоб, напившись, вони не забули закону і не викривили суду всіх пригноблених» (Пр. 31:4-5).

Ґ. Служителі Нового Завіту не повинні бути поневолені пияцтвом: «Ти ж говори те, що згідне із здоровим вченням: щоб старі чоловіки були пильні, поважні, доброчесні, здорові у вірі, в любові, в терпінні; щоб старі жінки також одягались як личить святим, не були обмовницями, не підневолювались пияцтву, вчили добра» (Тит. 2:1-3); «Бо єпископ повинен бути бездоганний, як Божий управитель, не такий‚ що собі догоджає‚ не зухвалий, не гнівливий, не п’яниця, не забіяка, не користолюбець, а гостинний, благолюбний, цнотливий, справедливий, побожний, стриманий, який дотримується правдивого слова, згідно з вченням, щоб він мав силу й наставляти в здоровому вченні, і викривати противників» (Тит. 1:7-9); «Але єпископ повинен бути непорочним, однієї жінки чоловіком, тверезим, цнотливим, благоговійним, чесним, гостинним, здатним навчати, не п’яницею, не забіякою, не сварливим, не користолюбним, а тихим, миролюбним, не сріблолюбним» (1Тим. 3:2-3); «Диякони також повинні бути чесними, не двомовними, не охочими до вина, не користолюбними, такими, що зберігають таїнство віри в чистій совісті» (1Тим. 3:8-9).

Господь Ісус не був назореєм, і тому споживав і виноград, і виноградний сік, і вино: «Бо прийшов Іоан Хреститель, який ні хліба не їсть, ні вина не п’є, і говорите: він біса має. Прийшов Син Людський, Який їсть і п’є, і говорите: ось чоловік, Який любить їсти, пити вино, друг митарям і грішникам» (Мф. 11:19 і Лк. 7:33-34); «І, взявши чашу й воздавши хвалу, сказав: прийміть її та розділіть між собою. Бо кажу вам, що не питиму від плоду виноградного, поки не прийде Царство Боже» (Лк. 22:17-18).

Проте не слід забувати, що за часів Ісуса вино дуже сильно відрізнялося від того вина, яке продається в наших магазинах сьогодні: його не можна було назвати соком, але воно і не було таким міцним, як сучасне вино.

  1. До чого призводить пристрасть до алкогольних напоїв?

Біблія попереджає нас про наслідки, що очікують на людей, які приохотилися до алкоголю.

А. Алкоголь негативно впливає на фізичний, розумовий, емоційний, моральний і духовний стан людини:

  • Доводить людину до божевілля: «Вино – глузливе, сикера[1] – буйна; і всякий, хто захоплюється ними, нерозумний» (Пр. 20:1).
  • Підштовхує людину до неадекватних вчинків і гріха: «І сказала старша молодшій: батько наш старий, і немає людини на землі, яка ввійшла б до нас за звичаєм усієї землі; отже, напоїмо батька нашого вином, і переспимо з ним, і відродимо від батька нашого плем’я. І напоїли батька свого вином у ту ніч; і ввійшла старша і спала з батьком своїм [у ту ніч]; а він не знав, коли вона лягла і коли встала. На другий день старша сказала молодшій: ось, я спала вчора з батьком моїм; напоїмо його вином і в цю ніч; і ти ввійди, спи з ним, і відродимо від батька нашого плем’я. І напоїли батька свого вином і в цю ніч; і ввійшла молодша і спала з ним; і він не знав, коли вона лягла і коли встала» (Бут. 19:31-35). На цьому прикладі ми бачимо, що спиртне підштовхує людину до скоєння таких вчинків, які вона не скоїла б у тверезому стані.
  • Доводить людину до безсоромності: «Ной почав обробляти землю і насадив виноградник; і випив він вина, і сп’янів, і лежав оголеним у наметі своєму» (Бут. 9:20-21).
  • Перекручує суд і призводить до деградації особи: «Не царям, Лемуїле, не царям пити вино, і не князям – сикеру, щоб, напившись, вони не забули закону і не викривили суду всіх пригноблених» (Пр. 31:4-5); «Але і ці хитаються від вина і збиваються зі шляху від сикери; священик і пророк спотикаються від міцних напоїв; переможені вином, збожеволіли від сикери, у видінні помиляються, у судженні спотикаються» (Іс. 28:7);
  • Поневолює людей: «Блуд, вино і напої заволоділи серцем їх» (Ос. 4:11).
  • Викликає інтоксикацію (отруєння) організму, нудоту, блювоту, втрату орієнтації і розуму: «Господь послав у нього дух сп’яніння; і вони ввели Єгипет в оману в усіх ділах його, подібно до того, як п’яний бродить по блювотині своїй» (Іс. 19:14); «День нашого царя!” – говорять князі, розпалені до хвороби вином, а він простягає руку свою до кощунників» (Ос. 7:5). «Навпомацки ходять вони у темряві без світла і тиняються, як п’яні» (Іов 12:25). «Кружляють вони і хитаються, наче п’яні, – зникає вся мудрість їхня» (Пс. 106:27).
  • Призводить до убогості: «Хто любить веселощі, зубожіє; а хто любить вино і жир, не розбагатіє» (Пр. 21:17); «Не будь між тими, хто упивається вином, між тими, хто пересичується м’ясом: тому що п’яниця і той, хто пересичується, зубожіють, і сонливість одягне в руб’я» (Пр. 23:20-21).

Життя п’яниці описане в Притчах 23:29-35: «У кого виття? у кого стогін? у кого сварки? у кого горе? у кого рани без причини? у кого багряні очі? У тих, які довго сидять за вином, які приходять шукати вина приправленого. Не дивися на вино, як воно червоніє, як воно іскриться в чаші, як воно світиться рівно: згодом, як змій, воно вкусить, і вжалить, як аспид; очі твої будуть дивитися на чужих дружин, і серце твоє заговорить про розпусне, і ти будеш, як той, що спить серед моря, і як той, що спить на верхівці щогли. І скажеш: “били мене, мені не було боляче; штовхали мене, я не відчував. Коли прокинуся, знову буду шукати того самого».

Б. До чого призводить підвищений вміст алкоголю в крові

Підвищений вміст алкоголю в крові викликає склеювання еритроцитів, що забезпечують клітини тканини киснем. Декілька склеєних еритроцитів розширюють і закупорюють капіляри нервових клітин, внаслідок чого клітина відмирає. Підвищений вміст алкоголю в крові буває від вживання в день більше половини пляшки вина або чверті пляшки міцних напоїв (лікеру, коньяку або горілки).

В. Статистичні дані:

  • Від отруєння алкоголем у Росії помирає 40 тисяч людей щорічно.
  • 43 тисячі людей гине в США щороку з вини людей (водіїв) в алкогольному сп’янінні.
  • Управління внутрішніх справ США встановило, що близько 40% усіх злочинів з елементами насильства кояться під впливом алкоголю. Було встановлено, що 3/4 домашніх і побутових скандалів відбувається, коли хоч би один з подружжя або домочадців перебуває в стані алкогольного сп’яніння.
  1. Викриття і засудження Біблією пристрасті до алкоголю

Вино було невід’ємною частиною раціону харчування в Біблійні часи. Проте це не може бути використано як біблійне виправдання для людей, що приохотилися до спиртних напоїв у наші дні. Слово Боже однозначно засуджує захоплення алкоголем і пристрасть до будь-якого роду алкогольних напоїв.

А. Старий Завіт:

«Горе тим, які з раннього ранку шукають сикери і до пізнього вечора розгарячають себе виномГоре тим, які сміливі пити вино і сильні готувати міцний напій»; (Іс. 5:11,22) «Вино – глузливе, сикера – буйна; і всякий, хто захоплюється ними, нерозумний» (Пр. 20:1).

Б. Новий Завіт:

Застереження проти пияцтва (упивання вином): «Зважайте на себе, щоб ваші серця не обтяжувались об’їданням та пияцтвом і житейськими турботами, і щоб день той не спостиг вас несподівано, бо він, як сіть, прийде на усе, що живе на поверхні всієї землі. Отже, пильнуйте повсякчас і моліться, щоб ви сподобились уникнути всього того, що має бути, і стати перед Сином Людським» (Лк. 21:34-36); «Як удень, будемо поводитися благопристойно, не в розгулах і пияцтві, не в перелюбстві й розпусті, не в сварках і заздрощах; а зодягніться в Господа нашого Ісуса Христа і піклування про плоть не обертайте на похоті» (Рим. 13:13-14); «Бо досить, що ви в минулому житті виконували волю язичників, перебуваючи в розпусті, похотях‚ мужолозтві, скотолозтві, помислах, пияцтві, безчинному бенкетуванні, хабарництві й богомерзенних ідолослужіннях» (1Пет. 4:3). «Отже, не будемо спати, як і інші, а пильнуймо і будьмо тверезі. Бо ті, що сплять, вночі сплять, і ті, що упиваються, вночі упиваються. Ми ж, будучи синами дня, будьмо тверезі, одягнувшись у броню віри й любови та в шолом надії на спасіння» (1Сол. 5:6-8).

Що таке алкоголізм: хвороба або гріх? Алкоголізм – це гріх. Не секрет, що алкоголізм є хворобою, будучи пристрастю до алкоголю. Проте істинною причиною алкоголізму є гріх: Алкоголізм – це набута залежність від алкоголю. Залежність – це поневолення (рабство): «Бо хто ким буває переможений, той тому і раб» (2Пет. 2:19). Раб служить своєму панові. Служіння комусь іншому, окрім Господа Бога є ідолослужінням. Ідолослужіння є гріхом.

В. Слово Боже попереджає нас, що пияцтво відноситься до справ плоті, а тому люди, які приохотилися до алкоголю, Царства Божого не успадковують: «Діла плотські явні: це – перелюб, блуд, нечистота, безсоромність, ідолослужіння, чародійство, ворожнеча, чвари, заздрість, гнів, розбрат, незгоди‚ (спокуси), єресі, ненависть, убивство, пияцтво, безчинство і таке інше. Попереджаю вас, як і раніше попереджав, що ті, хто так роблять, Царства Божого не успадкують» (Гал. 5:19-21). «Ні злодії, ні лихварі, ні п’яниці, ні лихословці, ні хижаки – Царства Божого не успадкують» (1Кор. 6:10).

Крім того, Слово Боже закликає нас не мати нічого спільного з людьми, що видають себе за християн, але продовжують жити в гріху: «Нині ж написав вам, щоб ви не єдналися з тим, хто, називаючись братом, залишається блудником, або лихварем, або ідолослужителем, або лихословцем, або п’яницею, чи хижаком; з таким навіть і не їсти разом» (1Кор. 5:11).

  1. Пити або не пити? – от у чому питання.

Наведені вище місця Писання свідчать не про те, що Слово Боже забороняє вірним споживання вина, а про те, що Біблія засуджує пияцтво, захоплення алкоголем і пристрасть до спиртних напоїв.

Сьогодні багато хто задається питанням: «Чи можна вірним споживати вино?» Ми хочемо, щоб, приймаючи рішення, ви керувалися наступними принципами, даними Богом у Його Слові:

А. Слово Боже учить, що ніщо не повинне нас мати, окрім Святого Духа:

«Усе мені дозволено, та не все корисне; все мені дозволено‚ та ніщо не повинне володіти мною» (1Кор. 6:12). «І не впивайтеся вином, від якого буває розпуста; а наповнюйтеся Духом» (Еф. 5:18).

Б. Слово Боже учить, щоб ми в усьому, що б не робили, славили Господа:

«Отже, чи ви їсте, чи п’єте, чи щось інше робите, все робіть на славу Божу» (1Кор. 10:31).

В. Слово Боже попереджає нас не бути спокусою для оточення:

«Заради їжі не руйнуй діла Божого. Усе чисте, але лихо чоловікові, котрий їсть для спокуси. Краще не їсти м’яса, не пити вина і не чинити нічого такого, від чого брат твій спотикається, або спокушається, або знемагає» (Рим. 14:20,21). «А хто спокусить одного з малих цих, віруючих у Мене, тому краще було б, якби повісили йому камінь жорновий на шию і кинули його в море» (Мк. 9:42). «Їжа не наближає нас до Бога: бо, чи їмо ми, нічого не здобуваємо; чи не їмо, нічого не втрачаємо. Однак бережіться, щоб ця свобода ваша не стала спокусою для немічних» (1Кор. 8:8-9).

Г. Крім того, від себе ми хочемо порадити колишнім алкоголікам взагалі не торкатися до яких би то не було спиртних напоїв, щоб не подавати самому собі приводу для гріха.

За матеріалами сайту Біблійний дискусійний клуб


[1] Сикера – міцний алкогольний напій з кукурудзи, меду або фініків

Попередній запис

Біблійне ставлення до спиртного

Читаючи Біблію, ми дізнаємося культуру і спосіб життя людей, що жили в Старозавітні часи і на початку Новозавітної ери: ми ... Читати далі

Наступний запис

В яких випадках вживання алкоголю є тяжким гріхом?

"Немає ефективнішого засобу знищити націю, ніж прищепити їй звичку до самознищення. Українцям цю звичку вже прищепили" Про руйнівний вплив алкоголю ... Читати далі