Допомога при проблемах зі шкірою

Якийсь період життя кожна жінка бореться з проблемами шкіри. Зрідка трапляється, щоб прищі та вугрі турбували людину тоді ж, коли й зморшки. Якщо у вас такі проблеми, перший крок – це візит до дерматолога. Це може звучати несподівано в книжці, присвяченій природному зціленню та небесним засобам, але я брала інтерв’ю у двох найкращих дерматологів країни і була вражена тим, що сучасна медицина повертається до більш природних засобів догляду за шкірою. Не соромтеся поєднувати медицину та чудесні зцілення. Їх часто вдається досягти за допомогою фахових лікарів, які розуміють баланс між природою і наукою.

Акне (вугри)

Прищики можуть виникати з багатьох причин, тож для успішного лікування потрібно встановити точний діягноз. У жінок акне часто спричинене щомісячними гормональними змінами. У решті випадків його легко переплутати з іншими захворюваннями шкіри.

Шкіра створена так, щоб пори щодня могли позбавлятися жиру і відмерлих клітин. Іноді цьому природному процесу щось перешкоджає, і пори заблоковуються. Бактерії викликають нагноєння – от і з’явився прищ. (Наявність бактерій на шкірі не є чимось незвичайним: наше тіло слугує домівкою для 40 трильйонів бактерій.) А отже, щоб шкіра правильно функціонувала, потрібно уникати засобів, які заважають порам дихати. Пам’ятайте: саме косметика із вмістом нафтопродуктів найбільше блокує пори. Такі проблеми зі шкірою мають насамперед відомі люди, зірки – вони накладають товсті шари макіяжу і працюють під гарячими лампами.

Якщо проблема все-таки виникла, вам може допомогти мед. Крістофер Вотт рекомендує нанести на прищик крапельку меду, щоб очистити пору. (Мені дуже сподобалася ця порада: мед висушив прищик, не спричинивши лущення.)

Стає очевидно, що здоровий спосіб життя, який обговорюємо в цій книжці, сприяє стабілізації вашого гормонального рівня, а отже, запобігає висипам на шкірі, підвищенню рівня цукру в крові, який змушує сальні залози виділяти більше жиру.

Зморшки

Старіння – це не хвороба, яку треба лікувати. Згадаймо застереження із 31 розділу книги Приповістей: фізична краса зникає швидко. Але в 1 посланні до Коринтян 13:13 є цікава думка: «А тепер залишаються віра, надія, любов, оці три». Тілесна сила зникне, на обличчі з’являться зморшки, груди втратять пружність. Але три речі завжди будуть з нами: віра, надія та любов – сутність правдивої краси.

Страх старіння опановує тих, хто вірить, що життя цілком закінчиться зі смертю. Жінки, які так думають, мають побачити, наскільки різниться наше ставлення до старіння від їхнього: вони мають побачити вдячність. Життя вразливе і скороминуче. Вдячність за кожен новий світанок пом’якшує наше роздратування через старіння. Ми не мусимо тішитися своїми зморшками. Але вдячність за життя земне, і головне – очікування тамтешнього життя – може пом’якшити зморшки, що виникли від хвилювання та горювання за втраченою молодістю.

Важливо знати, що від неправильного життєвого вибору природний процес старіння пришвидшується. Зокрема передчасне старіння прискорюють:

  • паління;
  • зайва вага;
  • бідний раціон;
  • сонячне опромінення;
  • стрес;
  • неналежний догляд за шкірою.

Щоб не втратити завчасу молодого вигляду, ви можете зробити такі кроки: кинути палити, покращити харчування, вживаючи продукти, про які ми говорили, покращити догляд за шкірою. Особливої уваги заслуговують два пункти: сонячне опромінення та стрес.

Коли я попросила доктора Оміді дати головні поради, як запобігти передчасному старінню, він сказав: «Користуйтеся сонцезахисними кремами. Більшість жінок думають, що сонце шкодить тоді, коли шкіра стає червоною. Насправді шкоди завдано навіть тоді, коли ви не бачите жодних змін. Потрібно користуватися кремом щодня, навіть коли похмуро». Я тримаю тюбик сонцезахисного засобу всюди: у своїй кімнаті, вітальні, кухні, навіть в автівці. Я користуюся декоративною косметикою із сонцезахисним чинником і наношу захисний крем на кисті, руки до плечей та на шию – вони також вразливі.

Стрес – це ще один штучний чинник. Перш за все, він порушує сон – час, коли тіло відновлюється. Стрес вражає циркуляцію крови в шкірі: капіляри звужуються, і кровотік до шкіри зменшується, а до внутрішніх органів – зростає[1]. Стрес поглиблює зморшки, які формуються від незадоволених, роздратованих гримас. Не дарма їх називають зморшками гніву.

Найкраще дати раду стресові може те, що Біблія називає відновленням розуму. Якщо існує якийсь логічний зв’язок між духом та красою, то це він і є. Знов-таки, тут присутня і синергія між Божим творінням і заповідями. Через Біблію Бог заохочує нас проводити якийсь час у тиші і в Божій присутності, молячись та роздумуючи, а також спілкуватися з вірянами, які підтримають нас у духовній дорозі. Сучасні дослідження підтверджують те, що Бог казав нам сотні років тому: молитва, роздумування та плекання дружніх стосунків допомагають покращити якість життя та відмежуватися від стресу[2].

Чимало поважних дослідників називають фізичні вправи одним зі способів зняття стресу[3]. Фітнес бореться з холестерином, серцевими захворюваннями, стресом, зайвою вагою, перепадами настрою, гормональними побічними ефектами передменструального синдрому (ПМС) та менопавзи, водночас захищаючи від раку, зміцнюючи імунну систему, посилюючи лібідо та сприяючи міцному сну.

Врешті-решт, зайва вага є причиною загального передчасного старіння тіла. Як підтверджує одне дослідження, зайва вага додає надмірних 8,8 року старіння[4]. Осягнення природної ваги – це результат вибору на користь природних речей та звичок, і якщо візьмете до уваги пропозиції цієї книжки – ви йдете в правильному напрямку.

Старіння – це не хвороба, але передчасне старіння пов’язане зі стресом та недугами, тому з ним варто боротися.

Суха шкіра

Боротьбу зі сухістю шкіри розпочніть, замінивши засоби догляду, що спричинюють подразнення, на більш делікатні, як-от наше збагачене молочко для вмивання. Доповніть це споживанням продуктів, багатих на ненасичені жирні кислоти: мигдалю, льону та риби, про які ми вже говорили. Можна також додати до раціону харчову добавку з цими кислотами, особливо якщо суха шкіра – ваша проблема. Спробуйте риб’ячий жир, олію насіння льону, чорної смородини, а навіть жовтери. Результатів доведеться чекати від шести до восьми тижнів, проте ці олії добрі для всього тіла, не лише для шкіри, тому майте терпіння і дайте їм час спрацювати.

Екзема

Моя донька хворіє на екзему, і ми перепробували безліч кремів та лосьйонів, щоб заспокоїти її шкіру, але ніщо так добре не допомагало, як оливкова олія. Педіятр заохотив нас користуватися оливковою олією і надалі, при цьому застеріг не застосовувати дитячої олійки і продуктів на основі мастил, отриманих від переробки нафтопродуктів. За його словами, вони пересушують шкіру і погіршують стан екземи. Я абсолютно не вагалася, чи слідувати цій пораді. Тоді ж Федеральне управління лікарських засобів та харчових продуктів вирішило помістити чорну рамку на етикетках двох медичних препаратів для лікування екземи, застосування яких асоціювали з ризиком виникнення раку.

Нещодавно дослідження показало, що саморобна мазь, яка складається з оливкової олії, кулінарно необробленого меду та бджолиного воску в однакових пропорціях, неймовірно полегшує стан хворих на екзему чи псоріяз[5]. Використовуючи будь-який з натуральних продуктів як косметичний засіб, ви зменшуєте потребу в промислово вироблених засобах, які можуть мати небажаний побічний вплив. Цілющі властивості оливкової олії вивчено ще далеко не всі, отож є над чим працювати.

Ви не лише намащуйтеся оливковою олією – додавайте її до їжі! Нове дослідження доказало, що поживні мікроелементи оливкової олії можуть покращити циркуляцію крови[6]. Лікарі в захваті від цього відкриття, адже, виявляється, оливкова олія захищає серце і покращує стан кровоносних судин. Це важливо не лише для серця, але й для шкіри: можна не купувати без ліку кремів, сироваток тощо для покращення кровообігу шкіри і насичення її енергією. Оливкова олія – недорогий, безпечний та дієвий спосіб досягнути тієї ж мети, водночас покращуючи загальний стан організму.

Вибираючи оливкову олію для косметичного чи кулінарного застосування, шукайте таку, на етикетці якої написано «extra virgin» – першого холодного тиснення. Така олія не модифікована, містить найбільше фенолів – поживних мікроелементів.

 


[1] Wadyka Sally. Change your Beauty Destiny (Поміняйте долю своєї краси) // Shape. – 2005. February // http://findarticles.com/p/articles/mi_m0846/is_6_24/ai_n9482014 (від 7 жовтня 2006 p.).

[2] Bahrych Sharon. Your Prayer Life Does Make a Difference (Молитовне життя справді робить різницю) // Vibrant Life. – 2000. – November // http://www.findarticles.eom/p/articles/mi_m0826/is_6-16/ai_67325748 (від 16 жовтня 2006 p.).

[3] Higher exercise intensity, lower stress – Get Fit News (Що вища інтенсивність вправ, то менший стрес – новини підтримання форми) // Shape. – 2003. – December // http://findarticles.eom/p/articles/mi_m0846/is_4_23/аі 1 111 46660 (від 16 жовтня 2006 p.).

[4] Hitti Miranda. Obesity, Smoking Linked to Faster Aging (Повнота та куріння пов’язані зі швидшим старінням) // Web MD. – 2005. – June, 15 // http://onhealth/webmd.com/script/main/art.asp?articlakey=56189.

[5] Kimberly Beauchamp, ND. Honey Mixture Improves Skin Conditions (Суміш меду покращує стан шкіри), Bastyr Center for Natural Health, http://bastyrcenter.org/content/view/422 (від 19 жовтня 2006 p.).

[6] Anne Harding. Olive Oil Ingredient May Improve Circulation. – Yahoo News, 28 листопада 2005 p., http://naooa.mytradeassociation.org/hotopics/olive-oil-may-protect-aga.shtml (від 21 березня 2006 p.).

Попередній запис

Годуйте шкіру зсередини

Передчасне старіння може початися, якщо шкіра не отримує достатнього живлення з харчуванням, особливо коли ми не їмо продуктів, багатих на ... Читати далі

Наступний запис

Бонуси краси

Хто з нас не позаздрить цариці Естері, яка впродовж року день у день турбувалася лише про красу. Її щораз намащували ... Читати далі