Годуйте шкіру зсередини

Передчасне старіння може початися, якщо шкіра не отримує достатнього живлення з харчуванням, особливо коли ми не їмо продуктів, багатих на антиоксиданти, що захищають нас від шкідливих вільних радикалів. Вільні радикали – це молекули, що зіпсувалися; вони атакують клітини, щоб видозмінити їх або вбити. Вважають, що саме вільні радикали винні в тому, що на шкірі з’являються видимі ознаки старіння, оскільки, атакуючи клітини, вони змінюють структуру волокон колагену. На щастя, антиоксиданти відіграють значну роль у боротьбі з ними, а продукти харчування, згадані в Біблії, – одні з найбагатших джерел антиоксидантів.

Природні засоби, що постачають організму антиоксиданти, є прекрасним способом відновити енергію, боротися з передчасним старінням, захиститися від раку, підтримувати нормальну вагу, забезпечувати прекрасний стан шкіри. Хто, окрім Бога, міг створити продукти, які виконують одразу стільки завдань?

Мигдаль

У першому розділі ми говорили про біблійний символізм мигдалю – він нагадує нам, що маємо спостерігати за тим, як Бог вірно здійснює Свої обітниці. Бог зробив мигдаль ще й героєм див: Аронова палиця за ніч розквітла і вродила стиглі мигдалі (Чис. 17:22). Диво-палицю потім зберігали в Ковчезі Завіту на згадку про це чудо.

Сучасні дослідники не знайшли Ковчега, натомість виявили властивості мигдалю: він є добрим джерелом вітаміну Е, що захищає від шкідливих сонячних променів та утворення зморшок, і навіть може покращувати стан шкіри[1].

Абрикоси

Чи знаєте ви, що, найімовірніше, забороненим плодом Едему був саме абрикос? Яблуні не росли на біблійних землях, а слово «яблуко» означало абрикос. Наприклад, у Приповістях 25:11 добре слово порівнюють з прекрасним абрикосом, що лежить на срібній тарелі: «Золоті яблука на срібнім тарелі – це слово, проказане часу свого». Сьогодні нам відомо, що абрикоси є джерелом каротину, який допомагає захистити шкіру від шкідливого ультрафіолетового опромінення[2].

Фісташки

Фісташки були і стравою, і компонентом косметичних засобів. Вважають, що вони росли у Вавилонських висячих садах царя Навуходоносора, які належали до семи чудес стародавнього світу. Сьогодні цінуємо фісташки за значний вміст каротиноїдів, які допомагають зупиняти запалення шкіри, спричинені сонцем, що можуть призвести до появи зморшок[3]. Бонус: 30 г фісташок містять більше клітковини, ніж 100 г шпинату, м’якоті апельсина або яблука[4]. Більше клітковини – ви довше почуватиметеся ситою, тобто зможете контролювати апетит.

Гранати

Гранати були фруктом розкоші в біблійні часи, і сьогодні вони знову стають популярні. Під час виходу з Єгипту євреї нарікали на Мойсея, що він завів їх у пустелю, де немає гранатів. Коли Мойсей посилав розвідників до Обіцяної землі, серед інших плодів вони принесли плоди граната. Мабуть, це улюблені плоди Бога – Він заповідав, щоб їх зображення було виткане на ризах священиків та використане в оздобі храму.

Сьогодні цей екзотичний фрукт можна купити в будь-якій продуктовій крамниці. Пийте сік, їжте зернятка. Коли ж не знайдете в продажу плодів, купуйте стовідсотковий гранатовий сік, який зберігали в холодильнику.

Оскільки гранат містить більше антиоксидантів, ніж червоне вино чи зелений чай, його сік корисний і для всіх внутрішніх органів, і для шкіри[5]. Цей фрукт сповнений найсильніших антиоксидантів – поліфенолів, які борються зі старінням і допомагають уникнути серцевих захворювань. Чимало дорогих кремів містять екстракт граната, оскільки він бореться зі зморшками, але їсти смачні фрукти значно приємніше, ніж намащуватися кремом.

Волоські горіхи

З усіх горіхів у Писанні згадано тільки мигдаль і фісташки, однак відомо, що тоді також вирощували й насолоджувалися волоськими горіхами. У 6 главі Євангелія від Марка Ісус ішов по воді через Генісаретське озеро. Генісарет, за словами стародавнього історика Йосипа, був регіоном, де вирощували волоські горіхи. Експерти стверджують, що ці горіхи є хорошим джерелом омега-3 жирних кислот, які допомагають позбутися сухости шкіри й утримувати в ній вологу. Споживання цих горіхів також пов’язують зі зменшенням симптомів псоріязу. Як я вже зазначала в першому розділі, омега-3 кислоти мають протизапальну дію. Сучасні дослідники знайшли зв’язок між запальними процесами та старінням, і можемо очікувати, що скоро почуємо більше про корисність волоських горіхів.

Родзинки

У книзі пророка Єремії 2:21 Бог називає Ізраїль «добірною виноградною лозою». Плід виноградної лози – виноградинки та родзинки – був улюбленим питвом та їжею. У 25 главі 1 книги Самуїла мудра і вродлива жінка на ім’я Авігайла принесла дар миру, до якого входило й сто китиць родзинок, цареві Давиду, щоб той відкликав своїх воїнів, які йшли з мечами на господу її чоловіка. Це спрацювало. У біблійних історіях часто згадано про тістечка зі спресованих родзинок. Сучасні жінки знають, що завдяки вмісту антиоксидантів родзинки – потужна зброя проти вільних радикалів (більше, ніж вони, має тільки скромний чорнослив). А оскільки нові дослідження встановлюють, що люди, які споживають більше антиоксидантів, мають менше зморшок[6], хіба не мудро додати родзинки до щоденного раціону? Для початку пропоную вам такий рецепт.

Суміш сухофруктів

Змішайте однакову кількість родзинок, сушеного інжиру, цілого сирого мигдалю, сирих волоських горіхів, шматочків чорного шоколаду з максимальним вмістом какао. Викладіть суміш у привабливу вазочку і дивіться, як швидко вона зникає.

Така суміш виконує чимало завдань: бореться з передчасним старінням, зайвою вагою, серцевими захворюваннями і нападами голоду. Якщо ви хронічно не встигаєте поснідати, спакуйте цей мікс без шоколаду в маленькі пакетики і тримайте їх під рукою – у шухляді або в буфеті. Здоровий сніданок – замість мук голоду – допоможе повернути природну вагу.

Ну гаразд, про шоколад у Біблії згадок немає, але є цікавий зв’язок між Богом і шоколадом: першими відкрили, що суміш какао з цукром дуже смачна… монахині[7].

 


[1] American Academy of Dermatology. Vitamins to Protect Against and Reverse Aging: The Truth vs. The Tall Tales (Вітаміни захищають від старіння та омолоджують: правда проти міфів) // American Academy of Dermatology. – 2002. – February, 25. // http://www.aad.org/public/News/NewsReleases/Press+Release+Archives/Cosmetics+Dermatology+– +Aging/Topicalvitamins.htm (від 7 жовтня 2006 p.).

[2] Nicholas Perricone, M.D. The Perricone Promise (Обіцянка Перрікона). Нью-Йорк: Time Warner, 2004, c. 44.

[3] Там само.

[4] Weil Andrew. Are Nuts a Healthy Nibble? (Горіхи – здорова перекуска). – 2004. – 31 травня// http://www.drweil.com/drw/u/id/QAA326631 (від 16 жовтня 2006 p.).

[5] Crawford Emily. The Ancient Pomegranate Promises a New Path to Good Health (Стародавній гранат обіцяє нову стежку до доброго здоров’я) // Columbia News Service. – 2004. – 3 травня.

[6] Indo-Asian News Service. Eat more fruits, vegetables to avoid wrinkles (Їжте більше фруктів та овочів, щоб уникнути зморшок) // RxPG News. – 2006. – April, 18 // http://www.rxpgnews.com/health/food/article_4065.html (від 7 жовтня 2006 p.).

[7] Callebaut Barry. The History of Chocolate, 1500 – today (Історія шоколаду: від 1500 p. до сьогодні) // Brown’s Hand Made Chocolates // http://www.brownes.co.uk/catalog/History.html (від 17 липня 2006 p.).

Попередній запис

Догляд за шкірою (закінчення)

Крок 2: Живимо та відновлюємо тонус Крістофер Вотт – експерт з догляду за обличчям, що працює з найвідомішими особистостями світу. ... Читати далі

Наступний запис

Допомога при проблемах зі шкірою

Якийсь період життя кожна жінка бореться з проблемами шкіри. Зрідка трапляється, щоб прищі та вугрі турбували людину тоді ж, коли ... Читати далі