Цинамон
Кориця входила до складу священної олії для помазання Ковчега як пророчий символ помазання Святого Духа. Сучасні дослідження виявили, що вона важлива в регулюванні рівня цукру в крові. Щодня додаючи до страв цинамон, можна покращити метаболізм глюкози, попередити різкі стрибки рівня цукру, знизити рівень холестерину і допомогти своєму тілу повернути нормальну вагу[1]. Можна придбати харчові добавки, які є звичайними желатиновими капсулами з порошком цинамону. Перевірена доза – від чверті до половини чайної ложки на день. Такі пігулки – зручний спосіб споживати корицю щодня, до того ж, вони дешеві. Їсти їх корисніше, ніж посипати їжу корицею, адже так її лікувальні властивості послаблює слина[2].
Діябет 3 типу
Можливо, існує зв’язок між високим рівнем цукру в крові, запаленням і хворобою Альцгаймера, який окремі фахівці називають діябетом 3 типу[3]. Дії, спрямовані на зниження рівня цукру, як, наприклад, споживання льону і кориці, можуть допомогти знизити ризик розвитку таких захворювань. |
Гвоздика
Гвоздика отримала назву від латинського слова «clavus» – ніготь, оскільки схожа на нігтик. У біблійні часи ароматні приправи були надзвичайно цінними, тому їх зберігали в королівській скарбниці. Друга книга Царів 20:13 оповідає про царя Єзекію, який хвалився своїм багатством, показуючи «усю скарбницю свою, і срібло, і золото, і пахощі, і добру оливу, і всю зброївню свою, і все, що знаходилося в його скарбницях». Гвоздика – життєдайна рослина. Її, як і цинамон, не цінують належно в наші часи. А вона впливає на регулювання рівня глюкози, зниження кількости холестерину – особливо ж поганого холестерину, допомагає знизити вагу і підтримувати стрункість[4]. Гвоздика – прекрасна приправа до багатьох страв: її можна додавати і до улюбленого чаю, і до фруктового салату. Я обожнюю аромат гвоздики, тому кидаю шматочки гвоздики у свічку, щоб розтоплений віск вивільнив її чудовий запах.
Інжир (фіги)
У книзі пророка Михея 4:4 фігове дерево (смоківниця) символізує процвітання та мир: «І буде кожен сидіти під своїм виноградником, і під своєю фіґовницею, і не буде того, хто б страшив»[5]. Науковці виявили, що багатий на клітковину інжир може стимулювати відновлення нормальної ваги. Він також захищає кістки від остеопорозу і підтримує серцево-судинну систему[6]. Сушений інжир можна придбати впродовж усього року, але в ньому немає такої кількости клітковини, як у свіжому. Оскільки хвороби серця – це вбивця жінок номер один, зрештою, й остеопороз – наша загальна проблема, інжир може стати для нас справжнім благословенням.
Оцет
У біблійні часи оцет був таким же звичним, як і вино. Додаючи всілякі трави, люди отримували різні сорти оцту. Зовсім недавно про оцет почали розповідати в новинах – фахівці припустили, що він має властивість сповільнювати засвоєння вуглеводів і підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Доктор Керол Джонстон з Арізонського державного університету опублікувала результати дослідження, яке демонструвало, що дві столові ложки натурального оцту, випиті перед їжею, запобігають стрибкам рівня цукру від споживання вуглеводів. Ефект – як у ліків від діябету. Найбільш ефективний оцет для тих, у кого лише з’явилися перші ознаки хвороби[7]. Учасники дослідження доктора Джонстон відчули невелику втрату ваги (від одного до двох кілограмів за чотири тижні), вживаючи зазначену кількість оцту двічі на день перед їжею.
Я спитала доктора Джонстон, чи можна змінити різновид оцту, який використано в дослідженні, – а це був яблучний оцет[8]. Учасникам не подобався його смак. Але оскільки складник, який і був предметом дослідження, – оцтова кислота – міститься в усіх видах оцту, доктор Джонстон підтвердила, що мій висновок обґрунтований. Зараз дослідження проводять, застосовуючи і малиновий оцет.
Хліб
Люди біблійних часів мали хліб за головний складник раціону. Слова «хліб» і «їжа» були взаємозамінні. Жінки, намоловши борошна з пшениці або ячменю, пекли хліб щодня, крім суботи.
Хліб відіграє важливу роль у тому, як ми розуміємо нашу залежність від Бога і створеної Ним природи. У пустелі Ізраїль залежав від манни, яку посилав Господь і яку потрібно було щодня збирати. Пізніше Ісус говорив, що Він є хліб життя: «Хто до Мене приходить, не голодуватиме він» (Ів. 6:35).
Манна була прообразом Христа, Слова, яке зійде з неба й оселиться між нами. Ця залежність від Бога в потребі духовної та тілесної поживи є наскрізним вченням Письма.
- «Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить із уст Божих» (Мт. 4:4).
- «Хліба нашого насущного дай нам сьогодні» (Мт. 6:11).
Сорти хліба не є рівноцінні. Якщо споживати хлібні вироби з цільного зерна, то зменшиться ризик захворювань, відчуття ситости триватиме довше, а рівень цукру в крові стабілізується. |
[1] Cinnamon, Cloves Improve Insulin Function, Lower Risk factors for Diabetes, Cardiovascular Disease (Цинамон, гвоздика покращують обмін інсуліну, знижують ризик для хворих на діябет, серцево-судинні хвороби) //MedicalNewsToday//http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=41026# (від 27 травня 2006 p.).
[2] Там само.
[3] Там само.
[4] Там само
[5] Freedman.
[6] The World’s Healthiest Foods, «Figs» (Найздоровіша їжа світу, «Інжир») // The George Mateljan Foundation // http://whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=24 (від 27 травня 2006 p.).
[7] Raloff Janet. Vinegar As a Sweet Solution? (Оцет – солодке вирішення проблеми?) // Science News Online // http://sciencenews.org/articles/20041218/food.asp (від 8 червня 2006 p.).
[8] Мова іде про натуральний оцет слабкої концентрації. У жодному разі не варто пити поширеного в нас промислово виробленого столового оцту, який може серйозно зашкодити здоров’ю! Слід бути обережними і з популярними марками яблучного оцту, якщо він не має характерного насиченого темно-жовтого кольору, а часто і невеликого осадку. – Прим. перекл.