Біблійна їжа, що допомагає утримувати здорову вагу (закінчення)

Яблучний оцет

Цинамон

Кориця входила до складу священної олії для помазання Ковчега як пророчий символ помазання Святого Духа. Сучасні дослідження виявили, що вона важлива в регулюванні рівня цукру в крові. Щодня додаючи до страв цинамон, можна покращити метаболізм глюкози, попередити різкі стрибки рівня цукру, знизити рівень холестерину і допомогти своєму тілу повернути нормальну вагу[1]. Можна придбати харчові добавки, які є звичайними желатиновими капсулами з порошком цинамону. Перевірена доза – від чверті до половини чайної ложки на день. Такі пігулки – зручний спосіб споживати корицю щодня, до того ж, вони дешеві. Їсти їх корисніше, ніж посипати їжу корицею, адже так її лікувальні властивості послаблює слина[2].

Діябет 3 типу

Можливо, існує зв’язок між високим рівнем цукру в крові, запаленням і хворобою Альцгаймера, який окремі фахівці називають діябетом 3 типу[3]. Дії, спрямовані на зниження рівня цукру, як, наприклад, споживання льону і кориці, можуть допомогти знизити ризик розвитку таких захворювань.

Гвоздика

Гвоздика отримала назву від латинського слова «clavus» – ніготь, оскільки схожа на нігтик. У біблійні часи ароматні приправи були надзвичайно цінними, тому їх зберігали в королівській скарбниці. Друга книга Царів 20:13 оповідає про царя Єзекію, який хвалився своїм багатством, показуючи «усю скарбницю свою, і срібло, і золото, і пахощі, і добру оливу, і всю зброївню свою, і все, що знаходилося в його скарбницях». Гвоздика – життєдайна рослина. Її, як і цинамон, не цінують належно в наші часи. А вона впливає на регулювання рівня глюкози, зниження кількости холестерину – особливо ж поганого холестерину, допомагає знизити вагу і підтримувати стрункість[4]. Гвоздика – прекрасна приправа до багатьох страв: її можна додавати і до улюбленого чаю, і до фруктового салату. Я обожнюю аромат гвоздики, тому кидаю шматочки гвоздики у свічку, щоб розтоплений віск вивільнив її чудовий запах.

Інжир (фіги)

У книзі пророка Михея 4:4 фігове дерево (смоківниця) символізує процвітання та мир: «І буде кожен сидіти під своїм виноградником, і під своєю фіґовницею, і не буде того, хто б страшив»[5]. Науковці виявили, що багатий на клітковину інжир може стимулювати відновлення нормальної ваги. Він також захищає кістки від остеопорозу і підтримує серцево-судинну систему[6]. Сушений інжир можна придбати впродовж усього року, але в ньому немає такої кількости клітковини, як у свіжому. Оскільки хвороби серця – це вбивця жінок номер один, зрештою, й остеопороз – наша загальна проблема, інжир може стати для нас справжнім благословенням.

Оцет

У біблійні часи оцет був таким же звичним, як і вино. Додаючи всілякі трави, люди отримували різні сорти оцту. Зовсім недавно про оцет почали розповідати в новинах – фахівці припустили, що він має властивість сповільнювати засвоєння вуглеводів і підтримувати стабільний рівень цукру в крові. Доктор Керол Джонстон з Арізонського державного університету опублікувала результати дослідження, яке демонструвало, що дві столові ложки натурального оцту, випиті перед їжею, запобігають стрибкам рівня цукру від споживання вуглеводів. Ефект – як у ліків від діябету. Найбільш ефективний оцет для тих, у кого лише з’явилися перші ознаки хвороби[7]. Учасники дослідження доктора Джонстон відчули невелику втрату ваги (від одного до двох кілограмів за чотири тижні), вживаючи зазначену кількість оцту двічі на день перед їжею.

Я спитала доктора Джонстон, чи можна змінити різновид оцту, який використано в дослідженні, – а це був яблучний оцет[8]. Учасникам не подобався його смак. Але оскільки складник, який і був предметом дослідження, – оцтова кислота – міститься в усіх видах оцту, доктор Джонстон підтвердила, що мій висновок обґрунтований. Зараз дослідження проводять, застосовуючи і малиновий оцет.

Хліб

Люди біблійних часів мали хліб за головний складник раціону. Слова «хліб» і «їжа» були взаємозамінні. Жінки, намоловши борошна з пшениці або ячменю, пекли хліб щодня, крім суботи.

Хліб відіграє важливу роль у тому, як ми розуміємо нашу залежність від Бога і створеної Ним природи. У пустелі Ізраїль залежав від манни, яку посилав Господь і яку потрібно було щодня збирати. Пізніше Ісус говорив, що Він є хліб життя: «Хто до Мене приходить, не голодуватиме він» (Ів. 6:35).

Манна була прообразом Христа, Слова, яке зійде з неба й оселиться між нами. Ця залежність від Бога в потребі духовної та тілесної поживи є наскрізним вченням Письма.

  • «Написано: Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить із уст Божих» (Мт. 4:4).
  • «Хліба нашого насущного дай нам сьогодні» (Мт. 6:11).
Сорти хліба не є рівноцінні. Якщо споживати хлібні вироби з цільного зерна, то зменшиться ризик захворювань, відчуття ситости триватиме довше, а рівень цукру в крові стабілізується.

[1] Cinnamon, Cloves Improve Insulin Function, Lower Risk factors for Diabetes, Cardiovascular Disease (Цинамон, гвоздика покращують обмін інсуліну, знижують ризик для хворих на діябет, серцево-судинні хвороби) //MedicalNewsToday//http://www.medicalnewstoday.com/medicalnews.php?newsid=41026# (від 27 травня 2006 p.).

[2] Там само.

[3] Там само.

[4] Там само

[5] Freedman.

[6] The World’s Healthiest Foods, «Figs» (Найздоровіша їжа світу, «Інжир») // The George Mateljan Foundation // http://whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=24 (від 27 травня 2006 p.).

[7] Raloff Janet. Vinegar As a Sweet Solution? (Оцет – солодке вирішення проблеми?) // Science News Online // http://sciencenews.org/articles/20041218/food.asp (від 8 червня 2006 p.).

[8] Мова іде про натуральний оцет слабкої концентрації. У жодному разі не варто пити поширеного в нас промислово виробленого столового оцту, який може серйозно зашкодити здоров’ю! Слід бути обережними і з популярними марками яблучного оцту, якщо він не має характерного насиченого темно-жовтого кольору, а часто і невеликого осадку. – Прим. перекл.

Попередній запис

Біблійна їжа, що допомагає утримувати здорову вагу

Усі продукти, про які йдеться нижче, згадані у Святому Письмі. Натомість сьогочасні науковці лише починають розуміти, як ці продукти можуть ... Читати далі

Наступний запис

Рецепти для біблійної краси

Солодка картопля (батат) із мигдалевою начинкою Приготуйте один великий батат: проколіть бульбину в кількох місцях виделкою і запікайте в печі, ... Читати далі