Біблійні секрети краси: їжа

У Біблії їжу згадано тисячі разів і в побутових ситуаціях, і як центральний образ духовних повчань та настанов. Ісус часто використовував продукти харчування як ілюстрацію, метафору духовного світу і внутрішнього життя. Кілька років тому я поставила собі незвичайне завдання: я знайшла в Біблії кожне покликання на їжу, споживання їжі, пиття, зовнішність і вагу. Результат мене вразив:

  1. Їжа – це благодать Божа і має споживатися з вдячністю.
  • «Кожне бо Боже твориво добре, і ніщо не негідне, що приймаємо з подякою» (1Тим. 4:4).
  • «І будеш ти їсти й наситишся, і поблагословиш Господа, Бога свого, у тім добрім Краї, що дав Він тобі» (Втор. 8:10).
  1. Їжа має смакувати: вона нагадує нам, який добрий Бог.
  • «Скуштуйте й побачте, який добрий Господь» (Пс. 34:9).
  1. Голод також корисний. Він дозволяє відчути пустоту, щоб стати наповненим. Людський голод був запрошенням для одного з найбільших Христових чуд – помноження хлібів, щоб нагодувати чотири тисячі люду (Мт. 15:32-38).
  2. Ніхто не повинен постійно голодувати, але фізичний голод може бути тимчасовим інструментом навчання. Наповненість чудовою їжею – символ рясного Божого благословення.
  • «І впокорював Він тебе, і морив тебе голодом, і годував тебе манною, якої не знав ти й не знали батьки твої, щоб дати тобі знати, що не хлібом самим живе людина, але всім тим, що виходить із уст Господніх, живе людина» (Втор. 8:3).
  • «Я – Господь, Бог твій, що з краю єгипетського тебе вивів, відчини свої уста і Я їх наповню!» (Пс. 81:11).
  1. Кожен може їсти, аж доки насититься – не просто підживиться, але стане задоволений.
  • «Бо наситив Він спрагнену душу, а душу голодну наповнив добром» (Пс. 107:9).
  1. Визначено, що маємо їсти найкращу їжу. Божа благодать охоплює, зокрема, добрі наїдки, а найвища благодать – рай – описана як бенкет.
  • «І Я жиром пшениці його годував би, і медом із скелі тебе б насищав!» (Пс. 81:17).
  • «І вчинить Господь Саваот на горі цій гостину з страв ситих, гостину із вин молодих, із шпікового товщу, із очищених вин молодих» (Іс. 25:6).

Їжа – це спосіб показати Божий достаток. Він хоче, щоб ми наїдалися досита, аби мали все найкраще. А наприкінці життя на нас чекає бенкет надприродного розмаху. Запрошення до духовного життя у Святому Письмі часто описане як запрошення на весілля. Усі знають, які страви подають у цей день – багаті, вишукані, прекрасно оформлені, з божественним ароматом. І всі знають, як люди їдять на весіллі: поки наїдяться, поки стануть цілком задоволені. Атмосфера весілля – це радість і надія. Нас створено саме для такого життя.

Правильне ставлення до їжі передбачає і потребу переконатися, що інші також можуть насититися. Божий народ отримує вказівку зберігати зерно, щоб нагодувати тих, хто не має хліба.

  • «І прийде… приходько, і сирота, і вдова, що в брамах твоїх, і будуть їсти й наситяться, щоб поблагословив тебе Господь, Бог твій, у кожному чині твоєї руки, що будеш робити» (Втор. 14:29).

У глобалізованому світі чи не кожен належить до тих, що живуть «по містах». Як ми годуємо їх порівняно зі собою? Задумаймося над такими фактами:

  • Америка витрачає 100 млрд. доларів річно на фаст-фуд[1];
  • загалом американці носять на собі 7 млрд. фунтів зайвої ваги[2];
  • майже 20% американських дітей недоїдають[3];
  • У країнах, що розвиваються, від хвороб, пов’язаних із недоїданням, щороку помирають 6 млн. дітей[4];
  • За ті гроші, які європейці та американці витрачають щороку на їжу для домашніх тварин, можна було б знищити голод на всій планеті[5].

Між нашими гаманцями і таліями існує прямо пропорційний зв’язок. Бог дав нам заповідь дбати про потреби бідних, переконуючись, що кожен має достатньо їжі. Просто неможливо випросити в Господа допомогти скинути зайві кілограми, якщо не дбаєте про тих, кому нічого їсти. Пошануйте Божу волю щодо цього і побачите, що Він хоче змінити у вашому серці.

Як застосувати це на практиці?

  1. Їжте лише тоді, коли відчуваєте голод. Менш імовірно, що ваше тіло накопичуватиме поживні речовини, якщо ви їстимете тільки тоді, коли справді відчуваєте голод[6]. Якщо їсте, коли не голодні, ваше тіло цих калорій не потребує і збереже їх у вигляді жиру. Коли споживаєте понад потребу тіла, воно влаштовує собі жирозберігальне свято: щоб утримати дорогоцінний жирок, жирові клітини можуть миттєво розширитися вшестеро і почати ділитися[7].
  1. Припиняйте їсти, коли відчуваєте, що наситилися. Ситість – це мить, коли їжа перестає смакувати, приносити задоволення, а увага природно переводиться на інші речі. Ви почуваєтеся комфортно. Щоразу, коли припиняєте їсти, тому що відчуваєте ситість, організм налаштовується на очікування нового прийому їжі. Ви посилюєте сигнал, що вже з’їли достатньо. Коли ви обмежуєте кількість їжі чи, навпаки, переїдаєте, то не готуєте організм до зменшення зайвої ваги і відмови від поганих звичок.
  2. Зрозумійте, що не буває нездорової їжі. Дієти зробили нам ведмежу послугу, навчаючи, що деякі продукти їсти не можна (наприклад, банани або фрукти, багаті на вуглеводи). Але, згідно з думкою доктора Ґейл Кенфілд, спеціяліста з харчування Центру Прітикіна, «люди, які найбільше їдять фруктів, найчастіше мають нормальну вагу». Доктор Кенфілд відома тим, що заохочує людей їсти якомога більше фруктів та овочів, а також заперечує теорію, що деякі продукти треба їсти тільки в поєднанні з іншими. (Постулатом деяких дієт є те, що всі продукти треба комбінувати в пари, щоб організм міг їх засвоїти.) «У цьому абсолютно немає рації», – запевнила вона мене.

Дієти втовкмачують нам, що деякі продукти є «гріховні», що їх не можна вживати. Не вірте. Якщо Бог дав нам якийсь продукт на споживання – насолоджуйтесь. Єдина їжа, якої справді слід уникати, є перероблені людиною продукти, напхані консервантами, очищеним борошном і транс-жирами[8]. Бог готував для нас кращу поживу.

Господь приготував нам «найкраще від землі», що означає добірну їжу, яка благословлятиме і живитиме нас понад всі інші. Промислово оброблені продукти, наповнені нездоровими складниками, за цим визначенням ніяк не належать до найкращих. Вони не є нечистими, як припускає дехто, однак щоразу, як їх їсте, ви щось втрачаєте. Наскільки ж щедро вчинив Бог, оточивши нас натуральними продуктами, що борються з хворобами і дарують нам яскравий колір обличчя та море енергії. Якщо Він створив природу, щоб вона мовчки свідчила про Його благодать і пишність Його дарів, наскільки ж більше Він хоче прошепотіти це вам особисто?

За обличчям людини можна визначити, що вона почала харчуватися краще. Я бачила жінок, які просто сяють. Якщо подбаєте про своє внутрішнє здоров’я, єдиним можливим результатом стане покращення загального стану організму. Д-р Ґейл Кенфілд

 

  1. Встановіть собі денну норму споживання овочів та фруктів. Доктор Вейн Гейлман, експерт з досліджень у галузі харчування, розповів мені, що середньостатистичний американець з’їдає лише 1,4 порції фруктів та овочів на день – і це якщо враховувати картоплю фрі. Він повідомив мені кілька приголомшливих фактів:
  • з недостатнім споживанням фруктів та овочів пов’язують 70 захворювань;
  • у фруктах та овочах знайдено понад чотири тисячі антиоксидантів;
  • нещодавно фахівці з’ясували, що антиоксиданти мають протизапальну дію (припускають, що саме запалення є причиною раннього старіння);
  • споживання природних антиоксидантів допоможе відновити еластичність у клітинах, гнучкість мембран, зробити шкіру гладенькою;
  • майже половину того, що ми знаємо про поліфеноли (антиоксиданти, що містяться у фруктах), було відкрито зовсім недавно, і ця сфера знань постійно розширюється.

Науковці сподіваються завдяки щораз новим відкриттям потенціялу фруктів та овочів розкрити таємницю старіння, краси і хорошого самопочуття. Тим часом не варто оцінювати своє тіло за округлостями. Не порівнюйте себе з однолітками: вони їдять лише 1,4 порції фруктів та овочів на день, і до них підкрадаються інфаркти, ожиріння, рак та інші хвороби. Потрібно визначити собі денну норму фруктів та овочів, згідно з рекомендаціями міністерства здоров’я: від шести до дев’яти порцій на день. Хоча доктор Ґейлман критикує цю норму: краще від восьми до дванадцяти порцій.

  1. Ніколи більше не «сідайте» на дієту. Дослідження демонструють чіткий зв’язок між дієтами, збільшенням ваги та ожирінням. Одне з досліджень зв’язку між ефектом йо-йо та зростанням частки жиру в організмі встановило, що повторні звертання до дієт у перспективі ускладнять контроль за вагою[9]. Дієти порушують правдиву красу тіла, втручаючись у природний цикл апетиту і готуючи повстання проти здорових продуктів, коли дієти нам набриднуть.

Може статися, що нас таки привабить дієта. Захочеться дивовижно схуднути і відректися від улюбленої їжі. Це природна реакція на інформацію про дієти, якою переповнені медії, на світ, насичений рафінованими продуктами харчування. Що більше зможете ізолюватися від дієтного божевілля, то швидше вдасться:

  • виявити, якою є ваша природна вага;
  • відчути прилив енергії, життєвих сил і почуватися краще;
  • навчитися цінувати дар природної, життєдайної їжі.

Пам’ятайте: зростає те, що отримує поживу. Що більше живитимете здоровий спосіб життя, то більше він ростиме. Ви будете сяяти здоров’ям, і це сяйво освітить усі ваші стосунки та діяльність.


[1] Nichols John. The Super-sizing of America // http://www.iptv.org/mtom/achivedfeature.cfm&Fid=215 (Доповідь Дж. Ніколса, телеканал Iowa Public Television, 27 травня 2006 p.).

[2] Vital Stats (Життєва статистика): – S. 176.

[3] Food and Research Action Center. Number of Hungry and Food Insecure Americans Jumps to 38 million in 2004 (Кількість американців, що недоїдають або голодують, підстрибнула до 38 мільйонів 2004 року) // http://frac.org/Press_Release/10.28.05.html (Прес-реліз від 28 жовтня 2005 p.).

[4] Hunger Facts (Факти про голод) // Bread for the World & Bread for the World Institute // http://www.bread.org/learn/hunger-basics/ (від 27 травня 2006 p.).

[5] Там само.

[6] McGinnis Marianne. Weight Loss News: Snack on This (Новини про втрату ваги: перекусіть) // Prevention. – 2003. – February. – S. 77.

[7] Underwood Anne, Adler Jerry. What You Don’t Know About Fat? (Чого ви не знаєте про жир?) // Newsweek. – 2004. – Ougest 23. – S. 42.

[8] Трансжири – це промислово оброблені рідкі жири рослинного походження (до прикладу, маргарин).

[9] Brownell Kelly. Yo-yo dieting: repeated efforts to lose weight can give you a hefty problem (Ефект йо-йо: повторні зусилля втрати вагу можуть призвести до великих проблем) // Psychology Today. – 1988. – January // http://www.findartieles.eom/p/articles/mi/ml175/is_nl_v22/ai_6213713 (від 16 жовтня 2006 p.).

Попередній запис

Чому дієти шкідливі?

Гінен Рот, письменниця, що спеціялізується на проблемах жіночого тіла й харчування, каже: «Після кожної дієти настає об’їдання на ту ж ... Читати далі

Наступний запис

Біблійна їжа, що допомагає утримувати здорову вагу

Усі продукти, про які йдеться нижче, згадані у Святому Письмі. Натомість сьогочасні науковці лише починають розуміти, як ці продукти можуть ... Читати далі