Оптимісти, песимісти або ж реалісти?

Римському імператорові Марку Аврелію приписують наступний вираз: «Наше життя є те, що ми думаємо про нього». Відповідно до такого бачення людей часто поділяють на оптимістів, песимістів і реалістів.

Оптимісти – це люди, які попри все намагаються побачити добре в житті, чи принаймні стверджують, що могло бути ще гірше. Погляд песимістів, попри певні перебільшення, деколи більше відповідає реальності, ніж переконання оптимістів, от чому песимісти часто вважають себе реалістами.

Реалісти ж насправді – це люди, які творять реальність, сьогодення. Їхні погляди можуть оптимістичними або реалістичними, або їх поєднанням, у принципі будь-якими. Головне – вони роблять, що саме – це інше питання. Те ж саме стосується духовного життя: «Так само й віра – коли не має діл, сама по собі мертва» (Як. 2:17), – ми можемо вважати себе духовними людьми чи не дуже, можемо вважати себе великими грішниками чи не сильно задумуватися над цим, головне тут – наші справи, те, що ми робимо тут і зараз.

«Тож за їхніми плодами пізнаєте їх» (Мф. 7:20), – от головний критерій оцінювання людей – плоди їх діяльності. Усе інше – просто балачки.

Редакція сайту


Ваш коментар: