Що Біблія каже про страх?

Біблія згадує два різні типи страху. Перший є корисним і має заохочуватися. Другий тип – шкідливий, і з ним слід боротися.

Перший тип – це страх Господній. Цей тип страху не обов’язково має на увазі боязнь чогось. Це, швидше, благоговійний трепет перед Богом; благоговіння перед Його силою і славою. Проте, це також належна пошана до Його люті і гніву. Іншими словами, страх Господній – це повне визнання того, ким Бог є, що приходить через пізнання Його і Його рис.

Страх Господній приносить із собою багато благословінь і переваги. Він є початком мудрості і веде до належного розуміння (Пс. 110:10). “Нерозумні тільки нехтують мудрість і наставляння” (Притчі 1:7). Більше того, “Страх Господній веде до життя, і хто має його, завжди буде задоволений, і зло не осягне його” (Притчі 19:23). Він – “джерело життя” (Притчі 14:27), який дає нам притулок (Притчі 14:26).

Таким чином, ми бачимо, що страх Божий має заохочуватися. У той же час, другий тип страху, згаданий у Біблії, не є корисним. Це “дух страху”, згаданий у 2Тим. 1:7: “Бо дав нам Бог духа не страху, а сили, і любови, і цнотливости“. Дух страху не виходить від Бога.

Проте, іноді ми боїмося, іноді цей “дух страху” пересилює нас, і щоб побороти його, ми повинні повністю покладатися на Бога і любити Його. “У любові немає страху, але довершена любов проганяє страх, бо страх має муку. Той, хто боїться, не довершений у любові” (1Ін. 4:18). Ніхто не ідеальний, і Бог знає це. Тому Він щедро розкидав підбадьорення проти страху по всій Біблії. Починаючи з книги Буття і до книги Одкровення, Бог нагадує нам: “Не бійся!”

Наприклад, пророк Ісая 41:10 підбадьорює нас: “Не бійся, бо Я з тобою; не знічуйся, бо Я Бог твій; Я зміцню тебе, і допоможу тобі, і підтримаю тебе правицею правди Моєї“. Часто ми боїмося майбутнього і того, що з нами може статися. Але Ісус нагадує нам, що Бог піклується про птахів небесних, тому наскільки більше Він піклуватиметься про Своїх дітей? “Не бійтеся ж: ви дорожчі за багатьох малих пташок” (Мф. 10:31). Лише ці кілька віршів охоплюють багато різних типів страху. Бог каже нам не боятися бути одному, бути занадто слабким, не бути почутим, що наші фізичні потреби можуть бути не задоволені. Ці повчання розкидані по всьому тексті Біблії, охоплюючи багато різних аспектів духу страху.

У Псалмі 55:12 сказано: “На Бога я уповаю і не боюся: що заподіє мені людина?“. Це прекрасне свідоцтво сили віри в Бога. Що б не сталося, автор Псалма сподіватиметься на Бога, бо знає і розуміє Його силу. Ключем до подолання страху, у такому разі, є повна довіра Богові. Довіра Богові – це відмова вдаватися до страху. Це – звернення до Бога навіть у найтемніші часи, а також віра, що Він поставить усе на свої місця. Ця віра виходить зі знання Бога і того, що Він благий. Іов, зазнаючи одні з найтяжчих випробувань, що описані в Біблії, сказав: “Ось, Він убиває мене, але я буду сподіватися” (Іов 13:15).

Щойно ми навчимося сподіватися на Бога, ми більше не боятимемося того, з чим нам доведеться стикатися на життєвому шляху. Ми разом з автором Псалма з упевненістю казатимемо: “І нехай звеселяться всі, що уповають на Тебе, і повіки радіють. Ти оселишся між ними, і будуть хвалитися Тобою ті, що люблять ім’я Твоє” (Псалом 5:12).

За матеріалами сайту www.bіbleonlіne.ru

Попередній запис

Страх

Почуття страху нікому не чуже. Страх більшою чи меншою мірою тримає у своїй владі все людство. Страх – це беззвучний ... Читати далі

Наступний запис

Не дай місця страхові

"Не бійся" – Господь багато раз каже це до людей. Хтось підрахував, що в Біблії словосполучення "Не бійся" звучить 365 ... Читати далі