Чи завжди треба казати правду?

Текст:

– Чи завжди треба казати правду? – Здавалося б, зовсім не складне питання і тому багато хто відразу відповість, що так, треба завжди казати правду. Але не поспішайте, адже простим це запитання може здатися лише на першій погляд, адже деколи виказування правди може принести чималу шкоду без жодної користі.

– Але ж хіба не казати, замовчувати правду – це не гріх? – можна очікувати в такому випадку цілком слушне запитання. Не завжди, адже гріхом є промовляння неправди, бо «усяка неправда – то гріх» (1Ів. 5:17), а стосовно замовчування правди Біблія не дає однозначної відповіді. І на те є вагомі причини, які полягають у мотивації, яка примушує певну людину казати або ж не казати правду.

«І коли маю дара пророкувати, і знаю всі таємниці й усе знання, і коли маю всю віру, щоб навіть гори переставляти, та любови не маю, то я ніщо! І коли я роздам усі маєтки свої, і коли я віддам своє тіло на спалення, та любови не маю, то пожитку не матиму жадного!» (1Кор. 13:2,3), – отже, згідно твердження апостола Павла, вкрай важливе значення має любов в якості мотивації.

Зважаючи на це, ситуація з правдою може приймати наступні форми: так виказування правди без любові може набувати вигляду суворого викриття, яке більше ранить людину, ніж приносить їй користь, а замовчування правди через любов до певної людини допоможе їй подолати якісь житейські труднощі чи негаразди. Як можна переконатися, питання: «Чи завжди треба казати правду?», – дійсно не є таким простим, і на перший план тут виходить любов. Любов, яка може бути сильнішою за страх перед смертю.

Такий приклад любові явив пророк Іван Предтеча, який казав свого часу царю Іродові: «Не годиться тобі мати за дружину жінку брата свого!» (Мр. 6:18). Робив це Іван з любові до царя Ірода, щоб за словом пророчим «вернути несправедливого з дороги його, і буде він жити» (Єз. 33:11), і звичайно, з любові до закону Божого, який царем зневажався. І ув’язнення, і загроза смерті не могли пересилити любові пророка, який власним прикладом довів істинність Христових слів: «Ніхто більшої любови не має над ту, як хто свою душу поклав би за друзів своїх» (Ів. 15:13). Певно, цар Ірод так і не здогадався, що Іван Предтеча помер через любов до Божої правди… і власне до нього.

А чи готові власне ми заради любові промовляти або ж замовчувати правду? На це питання давати відповідь доводиться кожному з нас.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docЧи завжди треба казати правду?


Ваш коментар: