Що каже Біблія про роль жінки в шлюбі?

Wife Touching Husband from Behind — Image by A© Royalty-Free/Corbis

Помічник за подобою чоловіка

Після того, як Бог у 1 розділі книги Буття в загальному розповідає про шість днів творіння, у другому розділі Він описує детальніше творіння чоловіка і жінки. Бог створив чоловіка з пороху земного, помістив його в Едемському саду і дав відповідальність працювати і охороняти цей сад.

І сказав Господь Бог: не добре бути чоловікові одному; створімо йому помічника, за його подобою” (Буття 2:18).

Перед тим, як була створена жінка, перш ніж вона отримала своє ім’я від чоловіка, Бог встановив для неї головну роль – “помічниця, за його подобою”. Що це означає? Вона той, хто активно бере участь в усьому, що робить чоловік, вона зацікавлена в тій же мірі і захоплена тією ж метою. Тому, дуже важливо для тих, хто одружується, задатися питанням, чи ставлять вони собі одну мету в житті, щоб не виявитися до того незалежними, щоб одного дня навіть стати чужими. Жінка, яка хоче виконувати роль дружини, повинна цікавитися діяльністю свого чоловіка, його цілями і підтримувати його зусилля, допомагати в здійсненні цих цілей.

Активно відповідає на хороші починання чоловіка

Після того, як Бог створив жінку і привів її до чоловіка, після того, як чоловік з величезною радістю привітав жінку і дав їй ім’я, показуючи, що вони є одним, ідентичними, Бог сказав: “Тому залишить чоловік батька свого і матір свою і пристане до жінки своєї; і стануть два однією плоттю” (Буття 2:24).

Головний сенс цього вірша в тому, що Бог поклав відповідальність на чоловіка починати фізичні стосунки, а на дружину – відповідати і підтримувати починання чоловіка, щоб завжди зберігати прекрасні і романтичні стосунки. Цей вірш ще показує один важливий принцип – жінка знає, як відповідати правильно на хороші починання чоловіка, таким чином підбадьорюючи його на хороші справи і оцінюючи його за те, що він вже зробив або збирається зробити.

Відкрита з чоловіком

Наступний вірш з книги Буття каже: “І були вони обоє нагі, Адам і дружина його, і не соромилися” (Буття 2:25).

Цей уривок включає набагато більше, ніж просто були роздягнені чи без одягу. Це має на увазі душевну відкритість один перед одним, або іншими словами, таку відкритість, коли можеш сказати шлюбному партнерові думки, які ти говориш сам собі, не чекаючи бути звинуваченим або висміяним. Це відповідальність як дружини, так і чоловіка шанувати і цінувати особу іншого.

Підкоряється чоловікові

Слово Боже свідчить: “Жінки, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік є голова жінки, як і Христос глава Церкви, і Він же Спаситель тіла. Але як Церква підкоряється Христу, так і жінки своїм чоловікам у всьому” (Еф. 5:22-24).

Зіпсований дух сучасного часу примушує деяких жінок відчути себе приниженими, коли вони читають ці вірші з Біблії і бачити себе менш важливими перед Богом. Чи не так? Той факт, що ти покликана проявляти підпорядкування, ще не означає, що ти маєш нижчу цінність перед Богом, але це потреба, щоб можна було жити в гармонії, відбиваючи характер Бога і для здійснення покликання, яке Він поставив перед нашим шлюбом, а саме – відображувати взаємини між Христом і Його Церквою. Наприкінці цього розділу Бог сказав через апостола Павла: “Отже, кожен із вас нехай любить свою жінку, як самого себе; а жінка нехай боїться свого чоловіка” (Еф. 5:33).

Коли сказано “боїться”, не мається на увазі боїться через страх бути покараною, але мати правильне ставлення пошани, тобто боятися образити свого чоловіка і зіпсувати добрі стосунки.

Любить чоловіка з ніжністю

Коли апостол Павло наставляв Тита, як необхідно вчити людей у Церкві острова Крит, він сказав: “Щоб старі жінки також одягались як личить святим, не були обмовницями, не підневолювались пияцтву, вчили добра; щоб наставляли молодих любити чоловіків, любити дітей, бути доброчесними, чистими, дбайливими про дім, добрими, покірними своїм чоловікам, щоб не зневажалося слово Боже” (Тит. 2:3-5).

Слово, перекладене тут як “любити чоловіків”, – це грецьке phіlandros: означає любити з ніжністю. Є ще, щось важливе – чоловік тут поставлений перед дітьми. Мудра дружина завжди любитиме чоловіка з ніжністю – і тоді, коли діти ще маленькі, або коли їх багато. Вона не нехтуватиме чоловіком під приводом того, що в неї багато турбот. І потім, діти перебувають в цілковитій безпеці і задоволенні тоді, коли бачать ніжні і люблячі стосунки своїх батьків.

Якщо ти заміжня, не приймай вчення тих, хто каже, що в усьому потрібно бути рівною чоловікові. Це не рівність, але узурпація, і врешті-решт це зробить тебе нещасною і принесе біль і печаль твоєму чоловікові та іншим людям. Якщо хочеш відчувати істинну радість бути дружиною, обери життя в шлюбі згідно тієї ролі, для якої створив тебе Бог.

Автор: Василь Філат

Попередній запис

Яким має бути порядок пріоритетів у сім'ї?

Біблія не викладає порядок пріоритетів у сімейних відносинах. Проте, ми можемо звернутися до Священного Писання, щоб знайти загальні принципи для ... Читати далі

Наступний запис

Що каже Біблія про роль чоловіка в шлюбі?

Постмодернізм, в якому ми живемо, намагається перевернути основоположні цінності по відношенню до інституту сім'ї і змінити мислення людей. Жінки, де ... Читати далі