Що каже Біблія про роль чоловіка в шлюбі?

Постмодернізм, в якому ми живемо, намагається перевернути основоположні цінності по відношенню до інституту сім’ї і змінити мислення людей. Жінки, де за власним бажанням, де з нужди узяли на себе роль чоловіка, і це призводить до дисгармонії як у сім’ї, так і в суспільстві. Оскільки ми хочемо жити згідно мети, для якої створив нас Бог, оскільки ми хочемо мати сильні сім’ї і хочемо в усьому відображувати образ Божий, дуже важливо для кожного чоловіка знати, що чекає від нього Бог у шлюбі. Для кожної жінки необхідно знати роль чоловіка, щоб не перешкоджати, але навпаки, допомагати і надихати чоловіка на роль, дану Богом для нього. Отже, яка роль чоловіка в шлюбі?

Любити дружину

У посланні до Ефесян апостол Павло написав: “Чоловіки, любіть своїх жінок, як і Христос полюбив Церкву і віддав Себе за неї, щоб освятити її, очистивши водяною купіллю через слова; щоб поставити її перед Собою славною Церквою, яка не має плями‚ чи вади, чи чогось подібного, але щоб вона була свята і непорочна. Так повинні чоловіки любити своїх жінок, як свої тіла: хто любить свою жінку, любить самого себе. Бо ніхто ніколи не мав ненависти до своєї плоті, а годує і гріє її, як і Господь Церкву, бо ми члени тіла Його, від плоті Його і від кісток Його. Тому залишить чоловік батька свого і матір і пристане до жінки своєї‚ і будуть двоє одна плоть. Тайна ця велика; я говорю щодо Христа і Церкви. Отже, кожен із вас нехай любить свою жінку, як самого себе; а жінка нехай боїться свого чоловіка” (Еф. 5:25-33).

Це найважливіша заповідь, що стосується ролі чоловіка в шлюбі. Від кожного чоловіка Бог чекає такої ж любові до дружини, як у Христа до Церкви і як хтось любить власне тіло. Коли чоловік показує таку любов до своєї дружини, через це буде видна всім людям любов, яку має Ісус Христос до Своєї Церкви.

Захоплюватися дружиною

Коли Бог створив Адама і Єву, першого чоловіка і першу жінку, от що сказав чоловік, коли побачив вперше жінку: “І сказав чоловік: ось, це кістка від кісток моїх і плоть від плоті моєї; вона буде зватися жінкою, бо взята від чоловіка” (Буття 2:23).

Вираження “ось” показує захоплення кимсь, кого довго бажав і чекав. Таке ставлення повинен мати кожен чоловік до своєї дружини в усі дні їхнього шлюбу.

Залишити своїх батьків

Коли Бог привів Єву до Адама, Він сказав: “Тому залишить чоловік батька свого і матір свою…” (Буття 2:24).

Цим Бог не хоче сказати, що діти повинні нехтувати батьків або не піклуватися про них. Але з моменту укладення шлюбу кожен чоловік повинен усвідомлювати, що стосунки з дружиною є пріоритетом і не припускають, щоб батьки контролювали ці стосунки чи маніпулювали. Мудрі батьки не будуть ніколи цього робити, але не всі батьки такі мудрі. Знаю одного чоловіка, який після шлюбу залишив своїй матері можливість контролювати їх, що дійшло до того, що мати тримала в себе їхні гроші і вирішувала який одяг купувати його дружині. Їх шлюб не тривав довго, а він став дуже нещасним. Я звичайно ж не один раз попереджав його про такий кінець, якщо він не залишить свою матір і не пристане до своєї дружини. У цей же час, кожен чоловік повинен усвідомлювати, що коли він одружився, він повинен утримувати свою сім’ю і піклуватися про своїх батьків і батьків своєї дружини. А якщо батьки готові підтримувати молоду сім’ю матеріально в певний період часу, приймати це як благословення, а не як щось належне.

Пристати до жінки своєї

…І пристане до жінки своєї; і стануть два однією плоттю” (Буття 2:24).

Первинне поняття цієї заповіді стосується інтимних стосунків, ініціатором яких має бути чоловік. Нехай ніхто не думає, що це гріховно чи помилково, щоб дружина проявляла ініціативу в інтимних стосунках. Тільки кожен чоловік повинен знати, що Бог хоче, щоб він проявляв ініціативу, як відносно побудови власної сім’ї, так і в інших аспектах життя. Коли виникають важкі ситуації в сім’ї, від чоловіка очікується бути тим, хто шукає рішення, хто приймає правильне відношення і діє у вирішенні цієї важкої ситуації.

Будь відкритим у стосунках зі своєю дружиною

У цьому ж 2 розділі з книги Буття, написано: “І були вони обоє нагі, Адам і дружина його, і не соромилися” (Буття 2:25).

Вираз “були вони обоє нагі” включає більше, ніж відсутність одягу. Чоловік і жінка були відкриті один перед одним, маючи відверті відносини, в яких ніхто не ховає нічого від другого і не боїться говорити свої думки другому, боячись бути засудженим.

Бути головою дружини

Я помітив одного дня під час одного одруження, як чоловік, почувши цю істину, підштовхнув дружину і сказав: “Чуєш? Добре подумай про що говорить священик!” А коли я викладав курс “Шлюб без жалю” багато разів бачив як жінки, які не знали раніше Слова Божого, коли доходили до цієї теми були невдоволені. Але це порядок, встановлений Богом: “Хочу також, щоб ви дізналися, що всякому чоловікові голова Христос; голова жінці – чоловік, а голова Христу – Бог” (1Кор. 11:3).

Христос, будучи нашим Головою, піклується про нас, захищає і жертвує Собою заради нас. Так само і від кожного чоловіка вимагається бути головою дружини, а не тільки тим, хто віддає накази і авторитетно нав’язує свою волю. Нехай допоможе Бог кожному чоловікові поводитися зі своєю дружиною так, як поводиться Ісус Христос з нами.

Шанувати дружину

Дуже важко для деяких чоловіків зрозуміти, чому жінки чекають, щоб з ними поводилися шанобливо, як наприклад, подавали руку перед виходом з автобуса чи на сходах. Але так поступати учить Бог: “Також і ви, чоловіки, поводьтеся розсудливо з жінками, як немічному сосуду, віддаючи їм честь‚ як співспадкоємницям благодатного життя, щоб не було вам перешкод у молитвах” (1Пет. 3:7).

Нехай допоможе Бог усім чоловікам виконати роль, дану Богом і таким чином представити світу характер Господа нашого Ісуса Христа.

За матеріалами сайту bee-book.com

Попередній запис

Що каже Біблія про роль жінки в шлюбі?

Wife Touching Husband from Behind --- Image by A© Royalty-Free/Corbis Помічник за подобою чоловіка Після того, ... Читати далі

Наступний запис

Чоловік і покора жінки

Багато християнських чоловіків добре знають і пам'ятають, що у Святому Письмі написано: «Жінки, коріться своїм чоловікам, як Господеві, бо чоловік ... Читати далі