Недоліки астрології

В астрології є багато суттєвих недоліків; перерахуємо основні з них.

1) Фундаментальною проблемою астрології є система авторитетів. Уся історія астрології є неймовірною сумішшю многобожжя, містицизму, ворожіння і псевдонауки. Де ж авторитет, де надійне джерело істини? На якій підставі астрологи вважають, що їхнє тлумачення подій вірне? Чому одне поєднання світил є доброю ознакою, а інше – поганою? Схоже, що Марс був названий своїм ім’ям на честь давньоримського бога війни через свій червоно-кривавий колір.

Відповідно “якості”, якими Марс наділяє того, хто народився, коли ця планета була в певному положенні, відбивають уявлення про характер бога війни (агресивна мужність і т. п.). Цікаво, що в китайській астрології планетою війни вважається Венера. Так само довільно були встановлені відповідності між іншими планетами і персонажами міфології. Схожим чином різні конфігурації зірок (сузір’я), що на вигляд нагадували різні предмети, людей і тварин, наділили своїми “магічними” якостями тих, хто народився “під ними” (Риби стали “водним” знаком з відповідними цій стихії атрибутами, народженому під знаком Тельця належало проявляти терпіння і силу і т. п.).

Існує декілька астрологічних систем, що суперечать одна одній. Китайські та індійські астрологи інтерпретують картини зоряного неба не так, як це роблять їхні західні колеги, і в середовищі західних “звіздарів” є певні розбіжності з приводу числа знаків зодіаку. Одні кажуть, що знаків зодіаку 8, інші вважають, що їх 10, а деякі говорять, що їх 24.

Також слід зауважити, що хоча в рамках однієї астрологічної школи існують більш менш стандартні правила тлумачення особистого гороскопу, різні астрологи по-різному пояснюють розташування світил залежно від своєї особистої думки.

2) У своїх пророцтвах астрологи завжди користувалися назвами і траєкторіями п’яти планет Сонячної системи: Меркурія, Венери, Марса, Юпітера та Сатурна, а також Сонця і Місяця (заразом їх називають “сьома планетами”). Проте відколи були відкриті ще три планети Сонячної системи, що не видимі неозброєним оком (Уран у 1781 р., Нептун у 1846 р. і Плутон у 1930 р.), більшість астрологів намагаються ввести їх у свої системи, перерозподіляючи частину функцій від “старих” планет до “нових” (наприклад, від Венери до Нептуна), що змінює їх символічні значення.

3) Астрологія виникла на широтах Середземномор’я, але багато людей народжуються в таких точках земної кулі, для яких складання “повноцінного” гороскопу в принципі неможливе.

4) Астрологи стверджують, що вони здатні передбачати долю і навіть характер майбутньої смерті, але їхні пророцтва спростовуються фактами, і, в першу чергу, такими масовими соціальними і природними катастрофами, як, наприклад, атомне бомбардування Японії та масова загибель населення під час землетрусів. Індивідуальні гороскопи, складені для деяких із загиблих у таких катастрофах, навіть не згадували про можливість подібних подій.

5) Навіть якщо б астрологічні пророцтва мали якийсь сенс, з біологічної точки зору правильніше було б складати гороскопи, ґрунтуючись на часі зачаття, а не на часі народження: усі спадкові чинники ведуть свій початок з моменту зачаття. Заперечення, що тіло матері певним чином екранує плід від міфічних “астральних впливів”, не може вважатися доречним: навряд чи тіло являє з себе кращий екран, ніж дах і стіни пологового будинку.

Крім того, процес народження може займати тривалий час – до декількох годин. Чому слід вести відлік від моменту першого зітхання, як роблять більшість астрологів? Не лише час, але і дата народження в сучасних умовах можуть бути штучно зумовлені лікарями: вагітність у наш час може бути прискорена чи затримана, залежно від стану здоров’я матері. До того ж багато людей не мають точних записів про час свого народження.

6) Занадто часто те, що було передбачене астрологами, не збувалося. Наприклад, астролог Джин Діксон помилилася в найвідоміших своїх пророцтвах (Третя світова війна не почалася в 1959 році, Ліндон Джонсон не був переобраний у президенти в 1968 та ін.).

У 1524 р. спостерігався парад планет. Це явище періодично повторюється, і знову мало місце в 1982 р. Астрологи передбачали, що на світ обрушаться всілякі катастрофи (повені, землетруси, пожежі і т. д.). Деякі навіть втікали в гори напередодні цієї дати. Проте нічого екстраординарного не сталося.

Майже в усіх книгах, які захищають астрологію, можна знайти згадку про Нострадамуса як про видатний приклад здатності астрологів передбачати майбутнє. Але навіть сам Нострадамус визнавав, що його пророцтва досить невизначені. Єдиним його виправданням було твердження, що він може вказати точні дати подій, але не хоче робити цього! І це зрозуміло, оскільки в тих випадках, коли Нострадамусом були названі конкретні дати, його пророцтва не збулися:

  • Нострадамус передбачив, що в 1792 році місто Венеція набуде небувалої могутності і впливу у світі (венеціанці, напевно, досі чекають цього);
  • Нострадамус передбачив, що в 1607 р. будуть гоніння на астрологів, проте ці очікування не виправдалися;
  • Скинення католицького духовенства, яке, як він передбачав, мало статися в 1609 р.;
  • Китай, передбачав Нострадамус, у 1700 р. підкорить усю північну частину світу.

Астрологи не змогли передбачити початок Другої світової війни. Потім, коли війна почалася, вони говорили, що Великобританія не буде брати в ній участі. Астрологи не змогли передбачити вбивства Джона Кеннеді, замість цього вони передбачили його переобрання на пост президента. Згідно з розрахунками астрологів, комуністичний уряд Китаю повинен був пасти в 1970 р. Астролог Деніел Логан передбачав, що в’єтнамська війна продовжиться з 1965 по 1985 р., а також те, що США і Росія об’єднаються проти Китаю в 1980 р. Нарешті, астрологи передбачали, що Каліфорнія сповзе в море в 1969 р.

Можна було б навести ще чимало прикладів нездійснених пророцтв, проте і цих цілком достатньо, щоб оспорити здатність астрології до пророцтв майбутнього. Деякі астрологи, проте, кажуть: “Коли пророцтво збувається, це доводить істинність астрології. Якщо ж ні, то причиною цього є те, що зірки не змушують, а лише спонукають. Люди можуть відмовлятися співпрацювати із зірками. Таким чином, пророцтва, що не виконалися, до справи не відносяться”. У такому разі астрологи гарантовані від помилок!

Взагалі, астрологи придумали стільки різних відмовок, що важко довести неспроможність астрологічних пророцтв навіть тоді, коли вона видно з першого погляду.

7) Щоб продемонструвати хибність астрології, можна скористатися також дуже показовим “грошовим тестом“. Оскільки астрологи Заходу займаються своєю “наукою” впродовж тисячоліть, вони мали б вже придбати всі багатства світу, якби їхні пророцтва були вірними. За допомогою астрології вони мали б навести порядок на фондовому і товарному ринках. Вони мали б завжди вигравати на скачках і т. п. Очевидно, що якби астрологія і справді “працювала”, астрологи давно б вже викинули на вулицю проникливих бізнесменів з Уолл-Стріт. Але як помітив один брокер: “Якщо хочеш втратити свої гроші, користуйся астрологічними прогнозами при купівлі акцій”.

8) Астрологія і наука: що можна сказати, порівнюючи їх? По-перше, астрологія вторгається у сферу релігії і метафізики. Природничі науки не вивчають ті питання, які ставить перед собою астрологія. По-друге, критерієм науковості тверджень, як відомо, є їх експериментальна доказовість. Не доведені експериментально твердження можна розглядати лише як лженаукові. Що являють собою твердження астрологів і на чому вони ґрунтуються?

Одним із способів оцінки точності астрології є метод співвідношення професії і кар’єри із сонячними знаками. Були розглянуті спортсмени-чемпіони, актори, воєначальники, люди науки, політики, художники і т. д. за допомогою досліджень різноманітних довідкових видань.

Так, Джон Макгерві досліджував дні народження 16634 учених зі збірки “Американські учені” і 6475 персоналій з книги “Хто є хто в американській політиці” і не знайшов жодного тяжіння професій до певних знаків: час народження людей з обох груп розподілений абсолютно випадково.

Не допомагає астрологія і в сімейному житті. Професор-психолог Берні Сілверман університету штату Мічиган вивчив дати народження 2978-ми сімейних пар і 478-ми розлучених пар. Виявилося: “несумісні” за знаком зодіаку чоловіки і жінки одружувалися і розводилися не частіше і не рідше, ніж “сумісні” пари, тобто не було жодного зв’язку з пророцтвами астрологів.

Деякі дослідники проводили свого роду хитромудрі експерименти. Так, французький астроном Поль Коудерк опублікував у газеті оголошення про безкоштовний гороскоп для всіх бажаючих. Усім, хто відгукнувся він послав один той самий фальшивий гороскоп, що включає, як це прийнято в астрології, загальні фрази на кшталт: “у Вашому житті багато проблем”, “у Вас є внутрішні конфлікти”, “Ви іноді засмучуєте оточення” і тому подібне. Абсолютна більшість тих, хто отримав його відповідь, визнав гороскоп своїм точним описом.

Подібний трюк провернув Джефрі Дин, австралійський дослідник, який проводив великі перевірки в астрології. Він “перевернув” астрологічні описи характерів 22-х людей, тобто замінив у них усі фрази на протилежні за значенням. Та все ж 95% опитуваних вирішили, що їхні характери описані правильно.

Як видно з наведених вище описів експериментів, астрологія не витримує тест на науковість. Можливо, проблема в експериментах, але, погодьтеся, що важко запідозрити у фальсифікації безліч вчених різних країн, тим більше що серед них були люди, які симпатизували астрології, наприклад, французький вчений Мішель Гоклен. До того ж, самі астрологи ще нічим не довели наукову спроможність своїх теорій.

Критерій же науковості працює проти них, що визнавав і Гоклен: “Усі спроби, як астрологів, так і вчених науково обґрунтувати астрологічні закони виявилися марними. Зараз абсолютно ясно, що небесні сузір’я, які знаходяться над нами в момент народження, ніяк не можуть зумовити нашу долю, вплинути на наші спадкові риси чи зіграти якусь роль у нашому житті. Сучасна і традиційна астрологія суперечать науці і вважаються лжевченням”.

Претензії на істинність пророцтв астрологів розбиваються при першій же спробі застосувати до астрології методи наукового аналізу. Наприклад, той же Мішель Гоклен провів наступний експеримент. Він надрукував оголошення в газеті з проханням до читачів вислати дані про своє народження: ім’я, дата, місце народження. Йому відповіли близько 150 людей. Кожному з них був відправлений повний 10-сторінковий гороскоп, а також конверт із зворотною адресою та анкетою.

У гороскопі, зокрема, говорилося: “У цієї людини інстинктивна запальність і сила поєднуються з глибоким інтелектом і розумом. Її емоційне життя займає найважливіше місце – на перший план виходять її переживання, сімейні зв’язки, її домівка, її внутрішній, особистий світ, почуття, які зазвичай знаходять своє вираження у загальній відданості ближнім, у рятівній любові, альтруїстичних жертвах, у тенденції бути домосідом”.

З тих, хто відповів на питання анкети, 94% заявили про те, що вони були точно зображені в гороскопі, а 90% відмітили, що цю думку розділили їхні друзі та родичі. Насправді це був гороскоп доктора Марселя Петойта. Доктор Петойт зображував із себе підпільного агента, який повинен був допомагати біженцям сховатися від нацистів під час Другої світової війни. Замість цього він заманював їх у свій дім, грабував їх і розчиняв їхні тіла в негашеному вапні. Ось наскільки “точним” може бути гороскоп!

Гоклен вивчив також більше 50000 гороскопів, багато з яких був складені для астроблизнюків (абсолютно сторонніх людей, які народилися в один час), щоб знайти докази “паралельності” їхніх життів. Він не виявив жодних підтверджень цьому, але виявив факти, що свідчать проти астрології. Гоклен пише: “Жоден з астрологів, з якими ми працювали, не пройшов класичного тесту, відомого як “тест протиставлених доль”. У ньому використовуються дати народження сорока людей, двадцять з яких – відомі злочинці, а інші – люди, які прожили довге мирне життя. Астрологам пропонувалося розділити ці дві групи за допомогою гороскопів, складених за датами народження. У результаті завжди відбувалася велика плутанина; астрологи незмінно вибирали злочинців і законослухняних громадян приблизно в тій самій пропорції, що і машина, яка змішувала їх випадковим чином. Необхідно додати, що, по-перше, тільки щиро переконані астрологи погоджувалися на тестування; величезна більшість шарлатанів завжди знаходили привід, щоб уникнути “очної ставки”, яка могла підірвати довіру публіки”.

Астрологи стверджують, що Марс пов’язаний із насильством і смертю. Отже, він повинен переважати в гороскопах злочинців. Гоклен вивчив гороскопи вбивць для того, щоб з’ясувати, чи дійсно існує таке переважання. Були відібрані справи 623 французьких вбивць, які, на думку експертів, найбільш виділялися в анналах правосуддя жорстокістю своїх злочинів. Більшість з них були страчені. Коли були складені гороскопи цих злочинців, виявилось, що Марс не мав до них жодного відношення.

Німецький дослідник Рейхард Вічозек заявив, що люди, які шукають долю в зірок, марно гаять час. В інтерв’ю газеті “Westfalendblatt” він сказав, що взаємозв’язок між знаками зодіаку і долею людини – чистісінька вигадка. З таким же успіхом, на його думку, можна визначити долю людини за формою хмар.

Заяву Рейхарда підтвердив соціолог Едгар Вандер. Він виявив, що 96% з 803 астрологічних пророцтв, зроблених у період з 1990-го по 1999-й рр., не збулися.

Чи критично ставляться читачі до змісту гороскопів або приймають їх на віру? Беззмістовність гороскопів була очевидним чином показана редактором однієї великої щоденної газети, який був вимушений публікувати застарілі гороскопи, коли нові не встигали потрапити в номер. Оскільки жоден із 100000 читачів не виразив невдоволення якимсь неспівпаданням гороскопу з дійсністю, цей редактор вирішив, що може сам собі платити за нові гороскопи, повторно публікуючи старі. І ніхто не помітив підміни.

Астрологи, які не схильні брати до уваги статистичні дослідження, що подібні до вказаних вище, намагаються проводити власні. Проте величезна більшість досліджень, здійснених астрологами, не мають жодної наукової цінності і не викликають довіри.

Комісією американської асоціації наукових товариств були вивчені результати досліджень, що проводилися астрологами. Її члени дійшли висновку, що “наявність якогось впливу, про який говорили астрологи, не підтвердилася”.

Швейцарський астролог Робур стверджував, що здійснений ним огляд гороскопів 2817 музикантів показав: положення Сонця при їхньому народженні свідчило про те, що вони матимуть здібності до музики. Поль Коудерк вирішив перевірити ці дослідження. Його висновок такий: “Положення Сонця не має жодного впливу на музичну обдарованість. Дати народження музикантів розподілені випадковим чином впродовж року. Ніякий зі знаків зодіаку чи відрізок усередині нього не сприяє формуванню музичних здібностей і не чинить негативного впливу на них”.

9) Поклоніння волхвів

Улюблений аргумент астрологів на свій захист – апеляція до уривків Євангелія, в яких говориться про поклоніння волхвів новонародженому Ісусу Христу. “Волхви” – це переклад грецького слова magoy, яке означало персидських, а згодом – вавилонських священиків, мудреців і звіздарів. Також волхвами називали знатних людей.

У стародавньому світі не було розділення між наукою і релігією, державою і храмом, тому абсолютно не обов’язково трактувати волхвів, які прийшли, як астрологів, це могли бути і просто вчені, і жерці, і, нарешті, знатні люди. Звідки волхви могли знати про прихід Месії? По-перше, у зороастризмі є вчення про прихід Саошіанта, який теж розуміється як свого роду “спаситель”. По-друге, волхви могли бути ознайомлені із староєврейськими пророцтвами про Месію, оскільки у Вавилоні існувала велика юдейська діаспора. По-третє “…зірка, яку бачили вони на сході, йшла перед ними, аж поки, нарешті, прийшла і зупинилась над місцем, де було Немовля” (Мф. 2:9). Що це могла бути за зірка, яка могла б так пересуватися (спочатку явити себе на сході, а потім рухатися від Єрусалиму до Вифлеєму) і стати над місцем, де народився Христос? За словами Іоанна Златоуста і Феофілакта Болгарського, це було особливе знамення ангельської сили про виконання древніх пророцтв – Народження Спасителя світу Ісуса Христа. Подібно до того, як вогняний стовп передував старозавітному Ізраїлю на шляху до Обітованої Землі, так і тепер дивовижна зірка передує представникам язичництва на їх шляху до Спасителя. До того ж, грецьке слово зірка – aster, яке використовує євангеліст Матфей, використовується ще і в іншому місці. “Ангелові Ефеської Церкви напиши: так говорить Той, Хто тримає сім зірок (asteras) у правиці Своїй, Хто ходить посеред семи золотих світильників” (Одкр. 2:1). У цьому місці Священного Писання слово “зірка” явно не можна розуміти як небесне тіло. Прихід же волхвів можна тлумачити в тому сенсі, що Христос прийшов не лише для юдеїв і не є Спасителем лише одного народу, але всіх народів.

Окрім волхвів, вклонитися Христу прийшли також і пастухи: “У тій стороні були на полі пастухи, які стерегли нічної пори отару свою. Аж ось ангел Господній став між них, і слава Господня осяяла їх; злякалися вони страхом великим. І сказав їм ангел: не бійтеся; я благовіщу вам радість велику, яка буде всім людям. Бо нині у місті Давидовому народився для вас Спаситель, Який є Христос Господь. І ось вам знамення: ви знайдете сповите Немовля, Яке лежатиме в яслах. І раптом з’явилося біля ангела численне воїнство небесне, яке славило Бога і викликувало: слава у вишніх Богу і на землі мир, в людях благовоління! І коли ангели відійшли від них на небо, пастухи сказали один одному: підемо до Вифлеєма і подивимось, що там сталося, про що сповістив нам Господь. І, поспішивши, прийшли і знайшли Марію та Йосифа, і Немовля, Яке лежало в яслах. Побачивши ж, розповіли про те, що було сповіщено їм про Немовля Це” (Лк. 2:8-17). Як бачимо, до пастухів ангели звернулися безпосередньо. Волхви ж були виховані в іншій культурі, тому ангели закликали їх до поклоніння Творцю через зрозумілі їм символи.

Висновки

Отже, якщо ми підсумуємо все вищесказане, то побачимо, що немає жодних наукових доказів істинності астрології. Навпаки, здоровий глузд, досвід і об’єктивні дослідження спростовують твердження астрологів. Але чому ж астрологія така популярна? Відповідь проста: люди люблять визначеність, безвісне майбутнє їх лякає, астрологія паразитує на цьому страху, створює ілюзію передбачуваності майбутнього, насправді обмежуючи його.

Центр священномученика Іринія Ліонського

Попередній запис

Астрологія

Головною причиною популярності астрології, мабуть, є бажання знати майбутнє. Але за це бажання людина платить не лише грошима, але і ... Читати далі

Наступний запис

Чи збуваються астрологічні прогнози?

Астрологія – це не просто вчення про вплив на нас далеких зірок, астрологія – різновид окультизму з усіма його наслідками. ... Читати далі