Якби тільки…

«Якби тільки», – так сказав Ричард. Якби Бог вирішив ці три проблеми, віра розцвіла б всюди, точно весняні конвалії. Чи так це насправді?

У той рік, коли ми з Ричардом обідали в мексиканському ресторані, я вивчав Вихід і Числа. Ричардові питання все ще тривожили мене, але я не відразу помітив дивний збіг: Вихід описував той самий світ, про який мріяв Ричард, світ, де Бог щодня брав участь у людській історії. Він діяв з безумовною справедливістю, кожен міг почути Його голос, Він зримо відкривався людям.

Контраст між життям ізраїльтян і нашим часом змусив мене знову замислитися над тим, як Бог править світом, і я повернувся до тих же трьох питань: якщо Бог може діяти справедливо, говорити ясно і видимо з’являтися людям, чому ж Він не хоче втрутитися в наше нинішнє існування? Можливо, ми знайдемо відповідь, коли вглядимося в історію блукання ізраїльтян пустелею.

Питання: Чи справедливий Бог? Чому Він не завжди карає злих і не завжди винагороджує добрих людей? Чому і з хорошими, і з поганими людьми, без жодного видимого сенсу може статися біда?

Спробуємо уявити собі, що світ влаштований так: кожен гріх супроводить легкий укол болю, кожну добру справу – задоволення. Уявимо собі світ, де єресь накликає на себе удар блискавки, а коли ми повторюємо апостольське кредо, кожного разу в наших мозках виробляється ендорфін, «гормон щастя».

Старий Заповіт описує подібний експеримент з «модифікації поведінки»: Бог уклав договір з Ізраїлем; у Сінайській пустелі Бог нагороджує і карає Свій народ, наслідуючи суворі, письмово зафіксовані правила. Він власною рукою підписав певні гарантії, зумовивши їх лише однією вимогою: ізраїльтяни повинні дотримувати Його заповіді. Він доручає Мойсеєві повідомити людям основні пункти договору:

Наслідки послуху: Наслідки непослуху:
Міста і села процвітають Насильство, злочинність, убогість
Люди і худоба розмножуються Безпліддя вражає людей і худобу
Землеробство приносить плоди Урожай знищують хробаки і сарана
Погода передбачувана Посуха, повінь
Військові перемоги забезпечені Поразка від рук іноплемінників
Хвороби не погрожують людям Лихоманка, безумство, сліпота.

Мойсей обіцяв – послух вознесе ізраїльтян «вище за усі народи землі», вони «будуть на висоті, а не внизу». Ізраїльтянам пропонувався захист від усіх нещасть і розчарувань, що загрожують людині. З іншого боку, ізраїльтянам сказано: порушивши ці заповіді, «станеш ти страхіттям, поговором та посміховищем серед усіх народів, куди відведе тебе ГосподьЗа те, що не служив ти Господеві, Богові своєму, у радості та в добрі серця, із рясноти всього, то будеш служити ворогові своєму, якого Господь пошле на тебе, у голоді, і в прагненні, і в наготі, і в недостатку всього» (Втор. 28:37,47,48).

Продовжуючи читати, я перейшов до книг Ісуса Навина і Суддів, щоб подивитися, які плоди приніс заповіт, заснований на «справедливій» системі нагород і покарань. Через п’ятдесят років ізраїльське товариство досягло повної анархії. Старий Заповіт викладає далі страшну історію про те, як збулися тільки прокляття, а не благословення. Незважаючи на усі блага, які обіцяв їм заповіт, ізраїльтяни не послухалися Бога і не дотримали Його умов.

Через роки, коли новозавітні автори озиралися на це минуле, вони вже не сприймали заповіт як зразок послідовних і чесних відносин Бога з народом, вони стверджували, що Старий Заповіт послужив уроком, продемонструвавши нездатність людей виконати договір з Богом. Перші християни вважали, що потрібен новий договір («заповіт») з Богом, заснований на благодаті і прощенні. Саме з цієї причини і виник Новий Заповіт.

Питання: Чому Бог мовчить? Якщо Він хоче, щоб ми творили Його волю, чому не відкриває нам її?

Нині багато людей запевняють, що чули слово Боже. Серед них є і божевільні, як той божевільний, який «за Божим наказом» накинувся з молотком на статую Мікеланджело, або вбивця, який запевняв, що Бог наказав йому стріляти в президента. Є також люди, які щиро помиляються, як ті шестеро невідомих, що заявили письменниці Джоні Еріксон, що Бог наказав ним одружитися на ній; є і люди, що продовжують традицію пророків та апостолів і несуть народу слово Боже. Як же нам зрозуміти, чи дійсно ми чули слово Боже?

Я виявив, що Бог суттєво спростив справу для ізраїльтян, що стояли табором у Сінайській пустелі. Чи залишитися сьогодні на місці або скласти намети і рушити далі? Ізраїльтянам достатньо було поглянути на стовп диму перед скинією. Якщо стовп починав переміщатися, значить, Бог кликав народ у дорогу, якщо залишався на місці, значить, ізраїльтяни могли відпочивати. (У будь-який час доби можна було звіритися з волею Божою – ночами цей стовп перетворювався на вогняний).

Бог запропонував також інші способи для безпосереднього з’ясування Його волі – жереб, урім і туммім, – проте в більшості випадків Його волю можна було передбачити. Ізраїльтяни отримали набір з 613 правил, що охоплювали усі сфери людської діяльності і передбачали усі ситуації, від вбивства до приготування козеняти в молоці матері. У ті часи людям не доводилося скаржитися на відсутність чіткого керівництва.

Але чи ставали вони слухнянішими, отримуючи прямі вказівки від Бога? Виходить, що ні. Бог попереджає: «Не виходьте, бо Господь не серед вас, а то будете побиті своїми ворогами» (Чис. 14:42), – але ні, ізраїльтяни виходять на битву з ворогами і зазнають поразки. Вони вирушають у похід, коли їм веліли залишатися на місці; вони тікають у жаху, коли їм веліли триматися; вони вплутуються в бій, коли наказано зберігати мир. Порушувати усі 613 правил і вигадувати обхідні шляхи стало чимось на кшталт національного спорту. Мабуть, те покоління так само обурювалося занадто ясним керівництвом Бога, як ми тепер тужимо з приводу його відсутності.

Є і ще один важливий момент у старозавітній історії: чим ясніше виражена воля Бога, тим байдужіша віра. Не потрібно жодних зусиль віри, жодного подвигу – адже Бог вже гарантував нам результат; не треба боротися з проблемою, робити тяжкий вибір – Бог вже вирішив усе за нас. Ізраїльтяни перестали поводитися як дорослі відповідальні люди, оскільки для них здавалося, що за них усе вирішено, і можна поводитися по-дитячому – і поводилися, немов діти: бурчали на своїх вождів, шахрайські порушували суворі правила розподілу манни і скаржилися, якщо бракувало їжі чи води.

Вивчаючи історію Ізраїлю, я замислився, чи так добре отримувати абсолютно чіткі вказівки від Бога. У певних випадках це необхідно – наприклад, коли треба провести через ворожу пустелю натовп рабів, які щойно набули свободи, – але духовному зростанню подібне керівництво зовсім не сприяє, воно підірвало віру ізраїльтян, оскільки таке ясне і жорстке управління позбавляло їх свободи, перетворювало вибір на проблему послуху, а не віри. Після сорока років блукання пустелею ізраїльтяни виявилися так мало придатними до випробування віри, що Богові довелося починати усе наново з наступним поколінням.

Питання: Чому Бог ховається від нас? Чому Він не з’явиться відкрито і очевидно, раз і назавжди розсіявши сумніви скептиків?

Наше покоління мучиться одним бажанням (в усякому разі ті, хто ще не перестав жадати) – і Ричард, що молився у своїй кімнаті до третьої ранку, і радянський космонавт, що виглядав в ілюмінатор свого корабля в надії побачити Бога в чорному вакуумі, – усі ми шукаємо підтвердження, доказу, з’явлення. Ми хочемо не лише чути про Бога, але і побачити Його лицем до лиця.

Але те, про що ми просимо, одного разу вже сталося. Бог з’явився людині, і та говорила з Ним віч-на-віч, немов з близьким другом. У наметі на краю ізраїльського табору Бог зустрічався з Мойсеєм. Коли Мойсей віддалявся в намет говорити з Богом, увесь народ дивився йому услід. Хмарний стовп, наочне підтвердження присутності Божої, перегороджував вхід у намет. Ніхто, за винятком Мойсея, не знав, що твориться усередині, ніхто і не бажав цього знати. Ізраїльтяни намагалися триматися на відстані. «Говори з нами ти, і ми послухаємо, – просили вони Мойсея, – а нехай не говорить із нами Бог, щоб ми не повмирали». Після кожної такої зустрічі Мойсей виходив до народу в сяйві, немов прибулець з інших світів, і люди відверталися, так що йому доводилося приховувати своє обличчя під покривалом.

У ті часи атеїстів було мало. Ізраїльтянин не міг би написати драму про очікування Бога, Який так і не з’явився. Люди усюди натрапляли на явні свідоцтва присутності Божої – то біля входу в скинію зібрань, то в грозових хмарах, що зібралися над горою Сінай. Скептик міг піднятися на гору, що здригається, і простягнути руку, і усі його сумніви розсіялися б – за мить до того, як він впаде мертвим.

І всупереч усьому цьому сталося щось неймовірне: Мойсей піднявся на священну гору, відмічену присутністю Божою, а люди, що були свідками десяти кар єгипетських, що перейшли по сухому Червоне море та пили воду, яка хлинула з твердої скелі; люди, у чиїх шлунках перетравлювалася послана з неба манна, чи то занудьгувавши, чи то втративши терпіння, чи то позаздривши Мойсеєві, забули усе, що знали про Бога. Коли Мойсей спустився з гори, вони вже танцювали, ніби язичники, навколо золотого теля.

Бог не грав у хованки з ізраїльтянами, Він надав їм надміру доказів Свого існування, але, як не дивно – я ледве вірив власним очам, читаючи про це, – такі прості і чіткі стосунки призвели до абсолютно протилежного від бажаного результату. Ізраїльтяни реагували на очевидну Божу присутність не любов’ю і шануванням, а страхом і заколотом. Отже, близькість Бога не сприяла зміцненню віри.

* *

Усі Ричардові скарги я розділив на три питання, проте книги Вихід і Числа показали, що вирішення цих питань не позбавить нас від глибших проблем, що породжують розчарування в Богу. Ізраїльтяни могли насолоджуватися відкритим, чистим світлом Божої присутності, але виявилися найбільш легковажними і нестійкими у вірі людьми, які колись жили на землі. Десять разів на похмурих, бездоріжніх просторах Сінайської пустелі вони повставали проти Бога. Навіть на межі Землі Обітованої, вже бачачи перед собою родючі місця, що чекали на них, ізраїльтяни продовжували зітхати про «славні днини» єгипетського рабства.

Вглядівшись у сумні наслідки цього експерименту, ми зможемо краще зрозуміти, чому нині Бог утримується від безпосереднього втручання в наші справи. Деякі християни мріють знову побачити світ, повний чудес і видимих знамень Божої присутності; всюди я чую молитву про розділення вод Червоного моря і про десять кар єгипетських, і про манну в пустелі, немов хтось дійсно хотів би знову відчути такі прояви Божої всемогутності. Проте нам навряд чи сподобалося б повторити подорож ізраїльтян пустелею. Чи сприяє достаток чудес вірі? В усякому разі, не такій вірі, яка угодна Богові. На прикладі ізраїльтян ми можемо переконатися, що людина може полюбити знамення заради них самих і тягнутися до них, а не до Бога.

Так, ізраїльтяни були примітивним плем’ям, яке щойно звільнилося з рабства, та все ж у біблійній розповіді ми виявляємо напрочуд знайомі нотки. Як казав Фрідріх Бюхнер, ізраїльтяни поводяться «як усі люди, тільки ще більшою мірою».

Читання цих книг Біблії викликало в мене розгубленість. По-перше, я був здивований, виявивши, як мало змінюється життя людей, навіть якщо усунути три головні причини розчарування в Богу – несправедливість, мовчання, приховання, – а по-друге, я знову ставив питання про те, як діє Бог на землі. Чи змінився Він? Відступив, пішов від нас?

Посеред тієї розмови в мене у вітальні, коли Ричард розповідав свою історію, він раптом підкинув голову і люто вимовив: «Бог просто не розуміє, на яке ПЕКЛО Він перетворив наш світ!» Що ж робить з нами Бог? Який сенс усього людського досвіду? Чого Бог хоче від нас, і чого нам чекати від Нього?

Попередній запис

Чому б Йому не відкритися нам?

Тривалий час я не зустрічався з Ричардом. Я постійно молився про нього, але мені не вдавалося з ним зв'язатися. Він ... Читати далі

Наступний запис

Першоджерело

На два тижні я сховався у відокремленій хатині в Колорадо, щоб обдумати Ричардові питання у світлі ідей, узятих із Старого ... Читати далі