Завіт чоловіка з жінкою

Раніше ми бачили, що шлюб у своєму вищому досягненні – це “нитка, утроє скручена” – завіт між чоловіком, жінкою і Богом. Далі ми бачили, що завіт вимагає жертви – інакше він не дійсний. Зараз ми застосуємо ці принципи конкретно до шлюбу, в який віруючі вступають через свою віру в Христа.

Жертва, на якій ґрунтується завіт християнського шлюбу, – це смерть Ісуса Христа за нас. Він є тією жертвою, через яку, вірою, чоловік і жінка можуть вступити в шлюбні стосунки таким чином, як Сам Бог зумовив тому бути. Так само, як Господь і Авраам пройшли між частинами убитих тварин, так і в шлюбі чоловік і жінка проходять через смерть Ісуса Христа за них в абсолютно нове життя і абсолютно нові стосунки, які були б неможливі без смерті Ісуса Христа. Завіт християнського шлюбу укладається біля підніжжя Хреста.

Існують три послідовні фази встановлення цих стосунків. По-перше, у жертву приноситься життя, кожен жертвує своє життя другому. Чоловік, озираючись на смерть Христа на хресті, каже: “Ця смерть була моєю смертю. Коли я пройшов через Хрест, я помер. Тепер я більше не живу для себе”. Подібно і дружина, дивлячись на Хрест, також каже: “Та смерть була моєю смертю. Коли я пройшла через Хрест, я померла. Тепер я більше не живу для себе”. З того часу ніхто вже більше нічого не приховує від іншого. Усе, чим володіє чоловік, – належить жінці. І все, що має жінка, – належить чоловікові. Ніщо не ховається і не утримується. Це повне з’єднання, а не партнерство.

По-друге, внаслідок цієї смерті приходить нове життя. Кожен тепер переживає це нове життя в другому і через другого. Чоловік каже дружині: “Моє життя – у тобі. Я живу своїм життям у тобі. Ти є вираженням того, що я є”. Подібно і дружина каже чоловікові: “Моє життя – у тобі. Я живу своїм життям через тебе. Ти є вираженням того, що я є”.

По-третє, завіт вінчається фізичним союзом, що приносить плід і є, у свою чергу, продовженням того нового життя, яке подружжя готове розділити один з одним. У всьому світі створених істот Бог встановив основний принцип: без союзу не може бути плоду! Завіт призводить до присвячення життя і плодів; неподілене ні з ким життя залишається стерильним і безплідним.

Цей підхід до шлюбу, коли на нього дивляться з погляду завіту, дуже відрізняється від ставлення більшості сучасних людей, які одружуються. В основному, ставлення нашої сучасної культури таке: що я від цього отримаю? Яку вигоду я зможу з цього витягнути? Я вірю, що всякі стосунки, засновані на такому принципі, приречені зрештою на провал. Той, хто підходить до шлюбу як до завіту, не запитує: “Що я можу отримати?” Швидше, він запитає: “Що я можу дати?” І на своє власне питання він дає відповідь: “Я віддаю своє життя. Я жертвую його для тебе, і тоді я набуду нового життя в тобі”. Це однаково стосується обох сторін – і чоловіка, і дружини. Для природного розуму це звучить безглуздо. Проте, це насправді є секретом справжнього життя, справжнього щастя і справжньої любові.

У цих нових взаємовідносинах кожна сторона повинна внести свій особливий вклад. Примітно, що в кожному уривку Нового Завіту, де розглядається питання про обопільні обов’язки чоловіка і дружини, автор завжди починає з пояснення особливих обов’язків дружини. Так це і в посланнях Петра (одруженого чоловіка), і в посланнях Павла (неодруженого чоловіка). Здавалося б, що в певному розумінні, дружина – це стрижень, на якому, у цілому, будуються взаємовідносини. Якщо вона не виконує свою роль, то один чоловік ніколи не зможе сам по собі побудувати стосунки. Тому далі ми почнемо розгляд ролі дружини.

Попередній запис

Божий Завіт з Аврамом

Завіт: основа стосунків (закінчення) В історії шлях, яким людина вступала в завіт з Богом, до Нового Завіту в Ісусі Христі, ... Читати далі

Наступний запис

Обов'язки дружини

Східна красуня (фрагмент), Еміль Леконт-Верне У Притчах 31, з 10 по 31 вірш Соломон намалював один ... Читати далі