Божий порядок

Деякі слова в нашому лексиконі мають яскраво виражене негативне значення. І мова не про лайливі слова, або ж слова, які означають якесь негативне явище, як наприклад, виразка чи гангрена. Загалом у цій категорії слів взагалі немає нічого поганого, просто асоціації вони викликають не дуже приємні. До такої групи слів можна віднести і слова, які означають негативні емоції або риси людського характеру, такі як гнів, лють, лицемірство. Або ж, як наприклад, егоїзм. Хоча егоїзм може бути зовсім не негативним явищем, бо тут важливий ракурс, з якого дивитися на нього.

Адже часто люди іменують егоїзмом те, що насправді егоїзмом не є. Як таке може бути? Спробуємо пояснити, навівши для початку цитату з Послання до Тита св. апостола Павла: «Для чистих усе чисте; а для осквернених і невірних немає нічого чистого, але осквернені і розум їхній‚ і совість» (1:15), або ж, як мовиться: «Кожен думає про іншого в міру своєї зіпсутості». Виходячи з цього можна дійти висновку, що затятий егоїст буде бачити в інших людях прояви його власної духовної недуги. Особливо, коли оточення не надто цікавиться його труднощами та негараздами, і, відповідно, не виказує бажання в чомусь йому допомогти.

«От тоді вони точно стовідсоткові егоїсти», – принаймні буде так думати ця людина, хоча насправді все може бути набагато прозаїчніше – оточення навіть гадки немає про проблеми цього індивіда, а крім того, у нього своїх проблем більш ніж достатньо, щоб цікавитися чужими. Адже якщо певна людина не цікавиться чужими справами, це ще зовсім не означає, що вона – егоїст. Це означає, що вона просто не цікавиться чужими справами. Егоїст – це той, хто вважає себе центром буття, а задоволення своїх особистих інтересів робить найбільш пріоритетним, при чому не зважаючи на інтереси оточуючих, а часто досягаючи бажаного за їх кошт. Погодьтеся, бути байдужим до справ інших і бути байдужим до них самих – це зовсім інші речі.

Такий об’ємний вступ виявився необхідним для того, щоб висвітлити простий факт: саме поняття «Божа справедливість» люди зазвичай сприймають вкрай однобоко і в цілому не вірно. А все через те, що цілий «букет» вад і пристрастей, який «цвіте» в кожному з нас, заважає нам сприйняти цю справедливість, її вияви адекватним чином. Це можна проілюструвати наступним прикладом: з чим взагалі асоціюється в більшості людей Божа справедливість? – З покаранням грішників. А якщо той грішник – саме ти? Тут мало хто згадує Божу справедливість, швидше мова піде про власну тяжку долю, нездолані обставини та загальну несправедливість світу цього. Отже, як правило, про саму справедливість – жодного слова.

Через те деколи можна замість поняття «Божа справедливість» застосовувати таке визначення як «Божий порядок»,  або ж «Божий лад речей», які так само відповідають біблійному принципу: «Не обманюйтесь: Бог зневаженим не буває. Що посіє людина, те й пожне. Хто сіє для плоті своєї, від плоті пожне тління, а хто сіє для духа, від духа пожне життя вічне» (Гал. 6:7,8). Сенс у цих визначень той самий, як і в поняття «Божа відплата», «Божа справедливість», от тільки людьми вони сприйматимуться більш адекватно. Принаймні, хочеться в це вірити.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docБожий порядок


Ваш коментар:

Попередній запис

Чому Бог не вбив Гітлера?

Вбивство Гітлера – популярний сюжет, і автори книг (чи комп'ютерних ігор) іноді мріють про те, як би вони поїхали машиною ... Читати далі

Наступний запис

Чи є Божа справедливість?

Іов і його друзі, Ілля Репін Люди, які втратили близьких, часто ставлять питання: «Чи є взагалі ... Читати далі