Близькі взаємні стосунки

Наступне визначення поняття «причастя» – близькі взаємини. Найкраще це ілюструється свідоцтвом великих чоловіків і жінок Божих, з якими я спілкувався довгі роки. Згадую, як я уперше зустрівся з доктором Давидом Чо, пастором однієї з найбільших церков у світі, яка знаходиться в Сеулі, Корея. Тоді він уперше приїхав до нас у церкву. У той час я був одним з помічників пастора і мав супроводжувати його під час перебування в нашому місті. Я виконував ці обов’язки впродовж багатьох років, і до приїзду доктора Чо я супроводжував сотні різних служителів, бо гості до нас у церкву приїжджали часто. Проте цього разу усе було по-іншому, бо щойно він сів у мою машину, вона тут же наповнилася присутністю Божою. Я майже відразу заплакав, і по обличчю в мене нестримно потекли сльози. Я сидів мовчки, бо не хотів турбувати його перед служінням. Потім я вирішив заговорити з ним. Я сказав тихо і дуже м’яко: «Докторе Чо, у нашій машині Бог». Він посміхнувся і кивнув.

Пізніше я думав про те, як багато цей чоловік писав і проповідував про те спілкування, яке він має зі Святим Духом. Тоді я згадав інших людей, яких супроводжував впродовж багатьох років і які теж жили в спілкуванні з Духом Святим і підкреслювали важливість таких взаємин. І хоча я супроводжував сотні служителів, я запам’ятав лише декількох з них, бо в першу ж мить зустрічі з ними я відчував присутність Господню. Одним з таких служителів була Джені Вілкерсон, яка провела багато років у заступницькій молитві і тепер уже давно перебуває з Господом на небесах. Коли вона уперше сіла в машину, я всю дорогу їхав, відчуваючи щонайповніше благоговіння. Я зрозумів, що перебуваю в присутності жінки, яка не лише знала про Бога, але і знала Його Самого дуже близько. Вона багато говорила про Святого Духа, і Його присутність була очевидною кожного разу, коли я з нею зустрічався.

Нещодавно я виступав перед членами великої церкви, яка налічує чотири тисячі людей. Вона знаходиться на Середньому Заході, у США. Я проповідував про Святого Духа на ранковому недільному богослужінні, і того вечора ж я мав виступати впродовж сорока п’яти хвилин на вечірніх зібраннях. Ну, так от, я не зміг виступати впродовж двох годин після початку зібрання, бо в Духа Святого були Свої плани. Того дня Він послужив багатьом людям, і це було просто вражаюче! Нарешті, перш ніж мені вийти на платформу, пастор, якого не можна було назвати ні м’яким, ні сентиментальним, підійшов до мене із сльозами на очах і сказав: «Джоне, за вісім років служіння пастором у цій церкві я ніколи не відчував такої сильної присутності Божої!»

Я відразу йому відповів: «Тому є пояснення. Сьогодні вранці ми говорили про Святого Духа, і кожного разу, коли ти говориш про Нього, Він обов’язково Себе виявить».

Таке близьке спілкування можна бачити в шлюбних союзах. Деякі чоловіки-служителі часто говорять про своїх дружин. Вони згадують про них у своїх проповідях або згадують про них у розмовах, навіть якщо їх немає поруч. Вони являють зі своїми дружинами єдине ціле, і це зрозуміло не лише їм самим, але видно і стороннім. І коли ви думаєте про служителя, ви мимоволі згадуєте і про його дружину. (Те ж можна сказати про чоловіка в тому випадку, якщо дружина служить у церкві.) Мене часто запитують про Лізу, коли її немає зі мною поруч, і я постійно говорю про неї і пишу про неї у своїх книгах. Проте є інші служителі, які рідко згадують своїх дружин, рідко говорять про них, і їх рідко можна бачити разом. Коли розмова заходить про цих служителів, ви навіть не згадуєте про їх дружин.

Те ж можна сказати і про Духа Святого. У Нього є діти, які дуже тісно спілкуються з Ним. Коли ви говорите про них, ви відразу згадуєте і Духа Святого, бо ці люди усвідомлено діють разом з Ним як Його молодші партнери і постійно віддають Йому належне, тому Він проявляє Себе в їх служінні. У результаті Ісус отримує більше слави, бо Дух Божий прославляє Ісуса.

Святий Дух хоче перебувати в близьких взаєминах з вами. Якщо ви шануєте Його, тоді і Він виявить Себе, а інакше ви анітрохи не краще, ніж той служитель, в якого немає явної близькості з дружиною, з якою він прожив багато років. Такі люди не лише віддалені один від одного, але вони не є єдиним цілим і в очах людей теж. Тому замисліться над такими словами: «Причастя Святого Духа нехай буде зо всіма вами!».

Близькість, добре знання один одного

Останнє визначення в нашому списку припускає близькість, або хороше знання один одного. Це слово дуже вдало визначає причастя, бо воно підсумовує усі попередні чотири визначення, які ми з вами обговорили. По суті, одне з визначень причастя в словнику Вебстера зводиться до близьких взаємин або згоди. Близькість можна розвинути тільки за допомогою спілкування, а воно, у свою чергу, призводить до виникнення міцної дружби. Один з варіантів прочитання нашого вірша звучить так: «Тісна дружба із Святим Духом нехай буде зо всіма вами!».

І знову ми з вами повернулися до дружби, бо вона і є кінцева мета спілкування. Дух Божий бажає бути вашим другом. Він пристрасно хоче мати спілкування з вами. Він бажає учити вас тому, що знає Сам, а Його ведення нескінченне! Він є Бог, і для Нього немає нічого прихованого або таємничого. Немає жодних знань, яких би Він не мав. Як сказав Ісая: «Хто Господнього Духа збагнув, і де та людина, що ради свої подавала Йому? З ким радився Він, і той напоумив Його, та навчав путі права, і пізнання навчив був Його, і Його напоумив дороги розумної?» (Іс. 40:13,14).

Дух Божий є Бог!

Повторюю знову: Він є Бог! Його мудрість, знання і розуміння безмежні, і Він жадає учити вас тому, що знає Сам. Подумайте: коли ви маєте якусь цінну інформацію, ви пристрасно бажаєте поділитися нею з тими, хто вам близький і кого ви любите. Те ж можна сказати про Духа. Він дуже хоче поділитися з вами тим, що знає! Ви розумієте, які глибини вам стають доступними? Можливо, ви цього ще не маєте, бо не шукали цієї особи Божества, Яка перебуває з вами постійно? Ви колись намагалися налагодити свої взаємини з Ісусом, минувши Святого Духа?

Занадто багато хто в церкві намагається наблизитися до Ісуса, уникаючи близьких стосунків зі Святим Духом. Я нещодавно роздумував про це, і мені спала думка, що в дні земного служіння Ісуса юдеї бажали мати взаємини з Богом, минувши Ісуса Христа. Вони робили такі заяви: «Не родилися ми від перелюбу, одного ми маєм Отця то Бога» (Ів. 8:41), або такі: «Ми учні Мойсеєві. Ми знаємо, що Бог говорив до Мойсея» (Ів. 9:28,29). Вони були переконані в тому, що мають взаємини з Богом. Насправді Бога в серці вони не мали. Їх упевненість була побудована на тому, що вони знали Його Слово (Писання), дане народу через Мойсея. Але чи знали? Вони відмовлялися прийняти це саме Слово, Яке з’явилося для них у тілі і Яке перебувало посеред них.

Так і сьогодні багато вірних хочуть мати стосунки з Ісусом, минувши Святого Духа. Але саме Він стоїть посеред нас, і ніхто не зможе пізнати близько Ісуса, ігноруючи Його. І що є небезпекою, так це те, що набагато легше ігнорувати Духа Божого, ніж ігнорували Ісуса в тілі юдеї, бо, на відміну від Ісуса, Дух тіла і крові не має.

Ісус сказав: «Коли б то були ви пізнали Мене, ви пізнали були б і Мого Отця» (Ів. 14:7). Іншими словами, Ісус цим самим стверджує: «Отець не тут, Він на небесах, але якщо ви пізнали Мене, ви пізнаєте і Отця, бо Він і Я одне». Але те ж саме можна сказати про Святого Духа. Ісуса на Землі більше немає, Він перебуває на небесах, але якщо ви пізнаєте Святого Духа, ви пізнаєте і Ісуса, бо Вони одне! Ось чому Він також відомий як «Дух Христів» (1Пет. 1:11; Рим. 8:9).

Попередній запис

Спільна діяльність

Апостол Павло, Валантен де Булонь Друге визначення поняття «причастя» – спільна діяльність або громадські стосунки – ... Читати далі

Наступний запис

Інший, такий як Я

Таємна вечеря, Рембрандт ван Рейн Перед Своїм вознесінням Ісус сказав учням: «Якщо Ви Мене любите, Мої ... Читати далі