Надлишок

Як християни, ми часто підсвідомо думаємо, що ми не повинні мати надто багато. Але чи знаходить таке мислення віддзеркалення в Божому Слові? Ісус каже: «Тим, хто добре використовував усе, що їм дане, буде дане ще більше, і в них буде надлишок» (Мт. 25:29, пер. з англ.).

У Бога немає проблем з достатком. Він проти того, щоб достаток володів нами. У чому різниця? Людина, що перебуває у владі достатку, шукає благословення, майна, фінансів, можливості або сили тільки на догоду власним жаданням. Чи вона прагне накопичувати ресурси із страху.

Багато з тих, хто слухав вчення про процвітання наприкінці двадцятого століття, жадали надбань саме з таких мотивів. Через їх жадання багато лідерів і вірні перестали говорити Божу істину про достаток. Безліч людей стали ненавидіти слово процвітання. Але правда в тому, що достаток потрібен нам, щоб робити масштабнішу і ефективнішу роботу, творячи життя людей для Царства. Чи можливо, що тому Бог каже: «Улюблений! молюся, щоб ти був здоровим і досягав успіху в усьому, як досягає успіху душа твоя» (3Ів. 1:2, пер. з англ.).

У нашій ілюстрації мультимільярдер не дав кожному підприємцеві 245 мільйонів доларів, як він дав останній жінці. Він дав кожному відповідно до його розуміння. Якщо досліджувати притчу, де Ісус говорить про достаток, ми побачимо, що у всіх слуг спочатку була різна кількість грошей. «І одному він дав п’ять талантів, а другому два, а тому один, кожному за спроможністю його. І відійшов» (Мт. 25:15). Їх спроможності залежали від того, наскільки далеко вони дивилися вперед.

У моєму прикладі перша дівчина бачила тільки маленьку кондитерську. Молодий чоловік бачив лише декілька будинків на рік. У третьої дівчини була спроможність (наскільки вона бачила вперед), що вимагала набагато більше.

Добре користуватися силою – означає користуватися нею для зведення будинків, будівництва Царства. Якщо ближче придивитися до цієї притчі, ми побачимо цікавий факт. Двоє слуг були вірні своєму хазяїну. Вони примножили те, що їм було дано. (У нашій історії про трьох молодих підприємців тільки один примножив.) Хазяїн у притчі Ісуса назвав примноження хорошим (див Мт. 25:21,23).

Слуга, що зберіг те, що йому довірили, названий лінивим. Хазяїну повернулося його срібло, яке він передав людині, що мала достаток. Хазяїн перетворив десять мішків золота цієї людини на одинадцять. Це далеко від соціалістичного підходу, чесно зізнатися, це капіталістичний підхід.

Ми думаємо, що хороший християнин «триматиме оборону». Іншими словами, буде задоволений тим малим, що в нього є, хоча в реальності це означає лінь. У першій заповіді Божій, даній людині, сказано: «Плодіться й розмножуйтеся» (Бут. 1:22). Бог сказав у ній не лише про дітей. Він проголосив: «Усе, що Я даю вам, Я чекаю, що ви примножите і повернете Мені».

Бог довірив мені можливість учити. Його благодаттю (силою, яка діє усередині нашої команди, партнерів, моєї дружини і мене) цей дар примножується і повертається до Нього через вчення по всьому світу, через книги, уроки в мережі, поширення мільйонів матеріалів серед пасторів і лідерів по всьому світу, допомогу іншим учителям – і це ще не повний список. На сьогодні Він зробив набагато більше, ніж я міг собі уявити, коли був молодий. Проте на усе це в мене є дві відповіді.

По-перше, чи не обмежив я Його чимось? По-друге, я радію, коли дивлюся на те, що зробила Його спроможність! Ці дві думки одночасно народжують у мені упокорювання і пристрасть.

Наш контейнер

Через кожного з нас Він міг би зробити набагато більше. Усвідомлюєте ви це чи ні, ми самі ставимо собі обмежувачі. У Посланні до Ефесян (3:20) сказано, що ці обмежувачі визначаються тим, про що ми «просимо або подумуємо», бажаючи допомогти іншим людям. Ясне Боже послання нам: «Моя благодать в тобі може піти набагато далі за ті межі, які ти ставиш». Ісус каже так: «…тому, хто вірує, все можливе!» (Мр. 9:23).

Наші межі вирішують, наскільки ми пригорнемося до безмежного джерела. У моїй історії про мільярдера і підприємців контейнер першої людини був планом, на який було потрібно 100 тисяч доларів, другому потрібно було 250 тисяч доларів, третьому – 245 мільйонів доларів.

Зізнаюся чесно, Бога обмежує розмір нашого контейнера. Чи можливо, що Бог запитує нас: «Чому ви думаєте лише про те, що необхідно, щоб якось прожити? Чому ви думаєте тільки про себе і свою сім’ю? Чому ви не черпаєте з усього потенціалу, який Я дав вам? У Моєму уявленні це не хороше мислення. Це лінь».

От чому Павло пристрасно молиться, щоб ми дізналися і зрозуміли: «…і як безмірна, необмежена і чудова Його сила в нас і для нас, що віруємо» (Еф. 1:19, розш. пер. з англ.).

Уважно подивіться на слова, які я виділив у цьому вірші. Зупиніться і поміркуйте над кожним словом. Безмірна – значить, не можна виміряти. Необмежена – значить, немає меж. Чудова – у всесвіті немає більшої сили.

Зверніть увагу, що уся сила усередині нас. Це не та сила, яку ми періодично отримуємо з тронного залу. Це Його сила, яка вже в нас.

Вона доступна для нас. Вона дозволяє нам примножуватися. Вона допомагає нам бути плідними. Вона робить нас ефективними в допомозі іншим. Завдяки ній ми сяємо, як яскраві лампи.

Попередній запис

Здатні зробити

Ми живемо у світі, що відбиває цей випадок у виставковому залі будівельної фірми. Людям часто кажуть: «Ти не можеш», «Не ... Читати далі

Наступний запис

Панування в житті

Божа благодать не має меж. Це незаслужений дар спасіння, прощення, нова природа і сила для благочестивого життя. Вона також дозволяє ... Читати далі