Сила Божої благодаті

Апостол Павло (фрагмент), Рембрандт ван Рейн

Наше життя не так часто радує нас, як то хотілося. Часто результати, до яких ми прагнули, для здійснення яких ми докладали стільки зусиль, не виправдовують ні наших сподівань, ні затрачених зусиль. Це не оминуло і духовну сторону нашого життя. Часто складається таке враження, що кількість наших успіхів, підйомів, одкровень у духовному житті дорівнює кількості наших розчарувань і падінь. «Це ще в кращому випадку, а бувають моменти, коли падінь буває значно більше», – може зауважити дехто.

Але тут на допомогу (втім, як завжди), приходить Боже Слово: «Господар його сказав йому: гаразд, добрий і вірний рабе! У малому ти був вірним, над великим тебе поставлю; увійди в радість господаря твого» (Мф. 25:21). Здавалося, це лише притча, в якій господар винагороджує рабів (слуг) своїх за те, що вони виконали його настанову – примножили капітал (талант на той час – величезна грошова одиниця, що дорівнювала приблизно 26 кг. срібла). Але й у тому суть, що це притча, в якій ми в особі господаря бачимо люблячого Господа Бога, а у вірних рабах – самих себе. І не треба сильно перейматися тим, що поставлені цілі часто залишаються не виконаними. Головне, що в нас є цілі, головне, що намагаємося прямувати до них, а Господь у потрібний час і момент виправить усе на нашу користь. Адже за розп’яттям, ганебною смертю сталося Славне Воскресіння. Момент уявної поразки виявився початком справжньої перемоги.

«Вірне слово: коли ми з Ним померли, то з Ним i оживемо; коли терпимо, то з Ним і царювати будемо» (2Тим. 11:12). «Отже, браття мої улюблені, будьте тверді, непохитні, завжди збагачуйтесь у ділі Господньому, знаючи, що труд ваш не марний перед Господом» (1Кор. 15:58), – це писала людина, яка на власному досвіді переконалася в силі Божої благодаті.

Редакція сайту


Ваш коментар: