Нагорода

Із збірного евакуаційного пункту Досса, перебинтованого від ніг до голови, направили в шпиталь, який розміщувався на одному з кораблів поблизу Окінави. Там з понівечених кінцівок Десмонда витягнули 17 осколків. Його готували до відправки додому. Війна для Десмонда закінчилася.

Незважаючи на велику крововтрату і серйозні поранення, він залишився живим. Досс міг бути цілком задоволений собою – адже він зробив для своїх хлопців усе що міг, але одна річ затьмарювала його радість – десь під час битви він загубив Біблію, яку йому подарувала дружина.

У плавучому шпиталі Досса відвідав командир його підрозділу і повідомив йому радісну звістку про нагородження Медаллю Пошани – вищою військовою нагородою США.

Десмонд Досс став першим “відмовником”, який отримав цю нагороду, що дається “за видатну хоробрість і відвагу, проявлені з ризиком для власного життя, які перевищують службовий обов’язок, при участі в бойових діях проти ворогів Сполучених Штатів”.

12 жовтня 1945 року на урочистій церемонії в Білому домі Досс отримав Медаль Пошани з рук президента США Гарі Трумена.

Десмонд став героєм не за якийсь окремий бойовий епізод, але за всю ту важку і небезпечну роботу, яку він робив упродовж трьох років війни. Якщо нагородні справи інших кавалерів Медалі Пошани в більшості своїй складаються з 5-7 аркушів з коротким описом подвигу, то справа Десмонда Досса є значним фоліантом у 100 з гаком сторінок.

Але куди цінніший подарунок чекав на Досса вдома. Це була невелика посилка від однополчан, в якій лежала та сама кишенькова Біблія, якою він так дорожив. Вона була неабияк пошарпана і являла собою жалюгідне видовище, але це була та сама книга, з якою він не розлучався всі свої роки військової служби.

Після того, як позиції на Маеді зачистили від японців – весь особовий склад роти B обнишпорив кожен квадратний сантиметр пагорба в пошуках цієї Біблії, і не заспокоївся, доки її не знайшов. Це було щось неймовірне: люди, які раніше сміялися і знущалися з “дивака” зробили це не за наказом командира, а з любові до Десмонда.

Упродовж усієї війни Десмонд Досс так і не узяв у руки зброї, її замінила маленька кишенькова Біблія та сумка з медикаментами. Завдяки своїй рішучості і безстрашності перед лицем смерті Доссу вдалося врятувати сотні солдатських життів. Його ім’я для медичної служби Армії США стало символом видатної хоробрості і самовідданості, що сягає далеко за рамки службового обов’язку.

Попередній запис

75 поранених

4 травня 1-й батальйон 307-го полку все ще продовжував зачистку укріплень на Маеді. Батальйон рухався бойовою колоною, коли несподівано потрапив ... Читати далі

Наступний запис

Після війни

Десмонд Досс разом з дружиною Після війни Досс освоїв миролюбну професію флориста і почав навчання з ... Читати далі