Закон або благодать?

Єврейське слово, яке перекладається словом «закон», – torah. Божий Закон даний був людям Богом через Мойсея.

Біблійний Закон – це щось глибше, ніж зведення людських законів. Закон Божий розкриває вимоги Божі до людини. Цей закон базується на нескороминущих моральних принципах природи і особи Божої. Саме тому Біблійний Закон (також званий 10 Заповідей) є моральним законом. І будучи таким, він затверджує собою фундаментальні моральні принципи всесвіту.

Усім відомий закон «око за око» зовсім не є несправедливим і жорстоким. Навпаки, він закликає до справедливості і милосердя. Як це зрозуміти? Та дуже просто. Світ жорстокий, бо людина жорстока. У відповідь на удар людина відповідає двома ударами. А якщо їй хтось виколе око, то вона виколе два ока, та ще й руку відірве людині, яка виколола їй око. Саме тому Бог встановив закон, який забороняв подібну поведінку і закликав людей до справедливості: «А якщо буде пошкодження, то віддай душу за душу, око за око, зуб за зуб, руку за руку, ногу за ногу, обпалення за обпалення, рану за рану, удар за удар» (Вих. 21:23-25).

Порушник закону мав сам платити за свою провину. Згідно із законами язичницьких народів, багаті могли відкупитися від покарання, запропонувавши гідний викуп. Але Божий Закон забороняв це робити: «І не беріть викупу за душу вбивці, який винний у смерті, але його слід віддати на смерть» (Числа 35:31).

Закон Божий покликаний був захищати беззахисних і пригноблюваних: бездомних, сиріт, вдів, рабів і несправедливо скривджених та обділених:

  • «А якщо хто вдарить раба свого, або служницю свою палкою, і вони помруть під рукою його, то він повинен бути покараним; але якщо вони день або два дні переживуть, то не слід карати його, тому що це його срібло» (Вих. 21:20,21);
  • «Прибульця не утискуй і не пригноблюй його, тому що ви самі були прибульцями в землі Єгипетській. Ні вдови, ні сироти не утискуйте; якщо ж ти утиснеш, то, коли вони будуть волати до Мене, Я почую волання їх, і запалає гнів Мій, і уб’ю вас мечем, будуть дружини ваші вдовами і діти ваші сиротами» (Вих. 22:21-24).

Сенс і призначення Закону Божого

  1. Бог дав нам Свій Закон, щоб показати, що Він хоче бачити Свій народ святим і гідним Його.
  • «Будьте святими, бо Я Господь, Бог ваш святий» (Лев. 11:44).
  • «Отже, будьте досконалі, як Отець ваш Небесний досконалий» (Мф. 5:48).

Бог святий, і Закон Божий відбиває Святість нашого Творця. Вивчаючи Його Закон, ми дізнаємося характер нашого Бога і починаємо розуміти, наскільки Він святий і досконалий у порівнянні з нами.

  1. Бог дав Закон для блага людей, а не для того, щоб просто щось заборонити.

«У свідки перед вами прикликаю сьогодні небо і землю: життя і смерть запропонував я тобі, благословення і прокляття. Обери життя, щоб жив ти і нащадки твої, любив Господа Бога твого, слухав голос Його і приліплювався до Нього; бо в цьому життя твоє і довгота днів твоїх» (Втор. 30:19,20).

Коли батьки забороняють дитині тикати пальцем у розетку, вони це роблять не тому, що їм шкода для дитини розетки, і не тому, що батькам подобається сварити дітей і все їм забороняти. У даному випадку батькам відомо більше, ніж дитині: вони знають, що дитину може ударити струмом. І саме тому, батьки забороняють дітям тикати пальцем у розетку.

Господь Бог – наш Небесний Отець – знає більше за всіх нас разом узятих. І Своїм Законом і Заповідями Він хоче захистити нас від зла. Закон даний для нашого ж блага.

  1. Бог дав нам Свій Закон, щоб людина зрозуміла, що вона не в змозі його виконати власними силами.

«Але ми знаємо, що закон, коли щось говорить, говорить до тих, хто під законом, тому всякі уста замикаються і весь світ стає винним перед Богом, тому що ділами закону не виправдається перед Ним ніяка плоть» (Рим. 3:19,20).

Закон був даний людині, що б вона зрозуміла, що не здатна досягти досконалих Божих стандартів власними силами і стараннями. Жодна людина на Землі не здатна виконати святий Закон Божий.

  1. Закон потрібен був для того, щоб розкрити гріх.

Не було б заповіді, людина б не знала, що можна і що не можна; що добре, а що погане; що угодне Богові, а що є мерзотою в Його очах.

  • «…бо законом пізнається гріх» (Рим. 3:20).
  • «Бо і до закону гріх був у світі: але гріх не зараховується, коли нема закону» (Рим. 5:13).
  • «…Але я не пізнав гріх інакше, як через закон. Бо я не знав би і жадання, якби закон не говорив: “Не пожадай”» (Рим. 7:7).
  1. Закон виконував роль вихователя, який вів нас до Христа:

«Для чого ж тоді закон? Він був даний пізніше заради злочинів, аж доки прийде нащадок, якому належить обітниця; і вчинений він був через ангелів, рукою посередника. Але посередника при одному не буває, а Бог один. Отже, хіба закон заперечує обітниці Божі? Аж ніяк! Бо коли б даний закон міг животворити, тоді воістину праведність була б від закону; але Писання всіх замкнуло під гріхом, щоб обітницю дано було віруючим за їхньою вірою в Ісуса Христа. А до пришестя віри ми були замкнені під охороною закону, до того часу, як належало відкритися вірі. Тому закон був вихователем, який вів нас до Христа, щоб нам виправдатися вірою; коли ж прийшла віра, ми вже не під вихователем» (Гал. 3:19-25).

Хто такий вихователь? Вихователем свого часу називалася людина, яка наглядала за дітьми, займаючись їх вихованням і навчанням, поки вони не досягнуть повноліття.

  1. Закон був тінню майбутніх благ.

«Закон, маючи лише тінь майбутніх благ, а не сам образ речей, одними й тими ж жертвами, які щороку постійно приносяться, ніколи не може зробити досконалими тих, що приходять з ними. Інакше їх перестали б приносити, бо ті, що приносять жертву, один раз очистившись, не мали б уже ніякої свідомости гріхів. Але жертвами щороку нагадується про гріхи, бо неможливо, щоб кров телят і козлів знищувала гріхи» (Євр. 10:1-4).

Якщо хтось сподівається виправдатися перед Богом виконанням Його Закону, то він спокушається, тому що Біблія свідчить, що виправдатися Законом неможливо: «А що законом ніхто не виправдається перед Богом, це зрозуміло, бо праведний вірою живий буде» (Гал. 3:11).

За матеріалами сайту Біблійний дискусійний клуб

Попередній запис

Блаженство убогості

«Всі митарі і грішники наближалися до Нього, щоб послухати Його» (Лк. 15:1), – читаючи цей вірш може скластися враження, що ... Читати далі

Наступний запис

Сенс і призначення Благодаті Божої

Що таке благодать і чим благодать відрізняється від милості і любові Треба зрозуміти, що Божа Благодать це не одне й ... Читати далі