Коротко про Божу щедрість

Коли я роздумував про Божу щедрість, то зловив себе на думці, що диявол хоче переконати весь світ у тому, що Бог – скупий. Скрізь ми чуємо – криза, криза. І таке помилкове уявлення про Бога запросто може скластися.

Вивчаючи Біблію – ми знаходимо зворотне. Бог відкривається нам у Своїй безмежній щедрості і милості.

Що ви думаєте про Щедрість Божу? Більша  частина людей асоціює Бога із Скруджем Макдаком, персонажем диснеївських мультиків. Скрудж у міру добрий і жадібний. Саме так багато хто думає сьогодні про Бога. Суспільство вірить у Бога так, думаючи що:

  • Сатана злий, але він дасть усе що ти хочеш
  • Допомоги чекати немає від кого! Сподівайся лише на себе.
  • Блага дістаються нечесним шляхом.
  • Бог добрий, але Він усе забороняє.
  • Довіришся Богові – схибиш!
  • Праведники живуть в убогості.

Але що говорить про Себе Сам Бог?

Щедрий і милостивий Господь, довготерпеливий і многомилостивий. Благий Господь до всіх, і милість Його на всіх ділах Його” (Пс. 144:8,9).

Щедрість – це природа Божа!

Що ж таке щедрість? Щедрість – властивість людини, яка охоче надає допомогу.

  • Дійсно щедрий той, хто дає з того, що належить йому самому (Сенека).
  • Щедрий – той, хто дає певній людині потрібну річ у слушний момент (Аристотель).

Всяке добре даяння і всякий досконалий дар сходять зверху, від Отця світів, у Якого немає зміни і ні тіні переміни. (Як. 1:17)

  • Його щедрість у міріадах зірок.
  • Його щедрість у різноманітності видів.
  • Щедрість у манні (хлібі небесному), що “збирали його рано-вранці, кожен скільки йому з’їсти” (Вих. 16:21).

Бог проявляє Свою щедрість у матеріальній турботі про нас:

  • Він сонцем Своїм осяває злих і добрих і посилає дощ на праведних і на неправедних” (Мф. 5:45)
  • Ісус, взявши хліби і воздавши хвалу, роздав ученикам, а ученики – тим, що сиділи, також і риби, скільки хто хотів. І коли наситилися, то сказав ученикам Своїм: зберіть залишки, щоб нічого не пропало” (Ін. 6:11,12).
  • Багатих у нинішньому віці наставляй, щоб вони були невисокої думки про себе і надіялись не на багатство непевне, а на Бога Живого, Який дає нам усе щедро для насолоди” (1Тим. 6:17).

Бог проявляє Свою щедрість у духовній турботі про нас:

  • Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, Який благословив нас у Христі всяким духовним благословенням у небесах” (Еф. 1:3).
  • Той, Який Сина Свого не пощадив, а видав Його за всіх нас, як з Ним не дарує і нам всього?” (Рим. 8:32)
  • В Якому ми маємо відкуплення Кров’ю Його, прощення гріхів через багатство благодаті Його” (Еф. 1:7).

Бог – Щедрий, до чого це спонукає? Вирішувати – Вам.

І на завершенні, історія для роздумів і застосування.

Тому Царство Небесне подібне до царя, який захотів порахуватися з рабами своїми; коли він почав рахуватися, привели до нього одного боржника, який винен був йому десять тисяч талантів; а оскільки він не мав чим заплатити, то господар звелів продати його, і жінку його, і дітей, і все, що він мав, і віддати. Тоді раб той упав і, кланяючись йому, говорив: господарю, потерпи мені, і все тобі віддам. Господар змилосердився над рабом тим, простив його і борг відпустив йому” (Мф. 18:23-27).

Перед нами – людина у великих боргах. А цар представлений тут милостивим і щедрим – він простив боржнику увесь його борг!

Раб же той, вийшовши, зустрів одного з товаришів своїх, який був винен йому сто динаріїв, і, схопивши його, душив і казав: віддай мені, що винен. Тоді товариш його впав до ніг його, благав його і говорив: потерпи мені, і все віддам тобі. Але той не захотів, а повів і посадив його у в’язницю, доки не віддасть боргу. Товариші його, побачивши таке, дуже засмутилися і, прийшовши, розповіли своєму господареві все, що сталося. Тоді господар покликав його і каже: рабе лукавий! Весь той борг я простив тобі, бо ти ублагав мене. Чи не належало й тобі помилувати товариша твого, як і я помилував тебе? І, розгнівавшись, господар віддав його мучителям, доки не віддасть йому всього боргу. Так і Отець Мій Небесний учинить з вами, якщо кожен з вас не простить від серця свого братові своєму провини його” (Мф. 18:28-35).

Моя реакція на Божу щедрість

Мало розуміти те, наскільки благий і щедрий до мене Бог. Мені треба жити відповідно до цього розуміння!

  • ДЯКУВАТИ Богові за щедрість і самому БУТИ щедрим духовно і матеріально – тільки той, хто сам вірить у щедрість Божу не боятиметься реально жертвувати і віддавати.
  • УСВІДОМИТИ Божу щедрість у прощенні моїх щоденних гріхів.
  • ВИБАЧИТИСЯ в тих, перед ким згрішив я.
  • ПРОСТИТИ тих, хто згрішив проти мене.

За матеріалами сайту bogoіskatel.com

Попередній запис

Зайві умовляння

Тема десятини, тобто жертвування десятої частини доходу на церковні потреби, вкрай важлива, бо стосується питання діяльної віри, яка, як відомо ... Читати далі

Наступний запис

Щедрий господар

"Той, Який Сина Свого не пощадив, а видав Його за всіх нас, як з Ним не дарує і нам всього?" ... Читати далі