Переорієнтація

Юджін Петерсон, що опублікував новий переклад псалмів, відмічає, що лише небагато з них повні хвалою і вдячністю, а більше сімдесяти відсотків складають скарги. Петерсон вважає, що ці дві категорії псалмів відбивають два основні стани життя: страждання і благополуччя. Я не провів подібних досліджень, але мені здається, що в цілому сучасна християнська література виявляє протилежну пропорцію: не менше сімдесяти відсотків книг, плакатів, наклейок проголошує наше благополуччя, і навряд чи третина ще пам’ятає про нашу скорботу.

Цар Давид особливо розпорядився про те, щоб народ навчили тужливій пісні (див. 2Сам. 1:18). Тужливі псалми нічого спільного не мають із безсилим ниттям. Ми схильні плакати з приводу того, чого не зміниш, але скарга – це спроба добитися змін. Псаломщик, як і Йов, упирається у своїй вірі в благого Бога. Що б не відбувалося зараз перед його очима, він вимагатиме справедливості і проситиме про неї. Псаломщик тужить про те, що на землі не твориться воля Божа так, як на небі, і ці вірші допомагають людині примирити вічну віру і повсякденний досвід.

Письменник Ден Алендер ставить питання: «До кого ви звертаєте найбільш лютий, ірраціональний, що не знаходить вираження гнів? Чи висловитеся ви перед тим, хто має право звільнити вас з роботи, позбавити вас репутації, зруйнувати стосунки? Навряд чи. Ви не можете покластися на цих людей, ви не упевнені, що вони в змозі винести усю глибину вашого розчарування і розгубленості. Тільки той може вислухати ваші скарги і, більше того, витерпіти ваші скарги на самому собі, кому ви – як це не парадоксально – вірите до кінця… Скарги і обурення – це зворотна сторона віри».

Багато псалмів було написано вождями Ізраїлю, і тому ця збірка дозволяє нам проникнути в приховані за історичними подіями емоції людей. Здається, з часів античності не збереглося інших збірок, що так повно відбивають особисті почуття, викликані історичними катаклізмами. Ми бачимо, як каявся цар, скоївши перелюб і вбивство, як він возносив вдячність, коли врятувався від вбивць, як він молився, програвши битву, і як молився, присвячуючи Богові нову столицю.

Я доклав немало зусиль для того, щоб спробувати трохи краще зрозуміти Давида. Це цар, що навчив свій народ виражати горе піснею, дав народу незрівнянної краси гімн для загального сповідання віри і створив ще безліч прекрасних хвалебних співів. Давид, поза сумнівом, був грішником, як і багато інших персонажів Старого Заповіту. І в той же час він був особливо люб’язний Господові. Жан Кальвін назвав Давида «дзеркалом, яке Господь у невичерпній Своїй благодаті поставив перед нами». У чому ж полягає духовна таємниця Давида?

Сімдесят три псалми, приписуваних царю, дозволяють нам заглянути в його душу. Перед деякими з них вказані повідомлення про ті обставини, у зв’язку з якими вони були написані. Я вирішив читати їх у такій послідовності: спершу витяг з духовного щоденника самого Давида – псалом – і, ґрунтуючись на цьому внутрішньому свідоцтві, намагатися уявити собі, які «зовнішні» події вилилися в ці слова. Потім я звертався до історичного оповідання Другої книги Самуїлової і зіставляв свої фантазії з тим, що мало місце насправді.

У Псалмі 56 (зі знаменитим рядком «На Бога надію кладу») Давид дякує Богові, що врятував душу його від погибелі і не дав нозі його оступитися. Коли я читав цей псалом, я припускав, що дивовижне Боже втручання позбавило Давида від якоїсь грізної небезпеки. Що ж було насправді? Я розкрив 21-й розділ Першої книги Самуїлової і з’ясував, що Давид, потрапивши в полон і хвилюючись за своє життя, став пускати слину і «бив по дверях брами», прикидаючись божевільним і сподіваючись таким чином уникнути страти. Жодного дива не сталося – йшлося про хитрого утікача з добре розвиненим інстинктом самозбереження. Можливо Давид у відчаї волав до Бога, і в якийсь момент осяяння його відвідала ідея симулювати божевілля, але він приписав усю заслугу Богові, а не самому собі. Давид навіть удався до строгої форми акровірша, щоб виразити свої думки. Кожен вірш цього псалму починається з наступної за порядком букви єврейського алфавіту. Це серйозний і щирий роздум про пережите.

Цар Давид на схилі років, Фредерік Лейтон

Потім я прочитав Псалом 59: «Твердине моя, до Тебе співати я буду, бо Бог – оборона моя, милостивий мій Боже!». Знову, коли читаєш цей псалом, здається, що втручання Боже врятувало Давида. Проте 19-й розділ Першої книги Самуїлової описує таку сцену: Давид вислизнув у вікно, поки його дружина відволікала переслідувачів, підсунувши їм загорнуту в козину шкуру статую. Знову псалом приписує Богові заслугу в такій справі, яку ми б віднесли до звичайної людської кмітливості.

У Псалмі 57 звучить інша інтонація – інтонація замішання і страху. «Мабуть, віра Давида поколивалася в ту годину, коли він писав цей псалом», – подумав я і знову помилився. У 24-му розділі Першої книги Самуїлової повідомляється про один з найбільш відважних подвигів цього героя.

Псалом 18 підводить підсумки військової кар’єри Давида. Цей гімн, написаний, коли він вже був царем, що переміг усіх суперників, перераховує безліч чудес, за допомогою яких Бог позбавляв Давида від небезпек. Якщо прочитати тільки цей псалом, не звертаючись до історичного оповідання, може скластися враження, що Давид жив під заступництвом якогось доброго чарівника. Тут ні словом не згадуються роки вигнання, нічні битви, втеча, хитромудрі хитрощі, якими заповнені Перша і Друга книги Самуїлові.

Словом, будь-яка спроба судити про «реальне життя» на підставі псалмів приречена на провал. Уява малює нам благочестивого відлюдника не від світу цього або боязкого, схильного до неврозів чоловіка, що вірив у постійну Божу допомогу, але ніяк не сильного і доблесного героя. Як пояснити таку разючу невідповідність внутрішнього і зовнішнього життя царя Давида?

Для усіх нас внутрішнє і зовнішнє життя протікають паралельно. Якщо ми з вами беремо участь в одному і тому ж заході (скажімо, у вечірці), то «зовнішні» факти – що там було і хто був присутнім – будуть для нас обох однаковими. Але абсолютно різними можуть виявитися «внутрішні» відчуття. Я почну роздумувати про те, яке я створив враження, чи здався я дотепним і симпатичним, чи не образив кого, чи не допустив безглуздий промах? Як я виглядав в очах цих людей? Швидше за все і ви станете задаватися тими ж питаннями, але вже зі своєї точки зору.

Давид, схоже, сприймав життя по-іншому. Його подвиги – він вбивав хижаків голими руками, убив Ґоліята, вислизнув від насланих Саулом вбивць, розгромив филистимлян – надавали йому право відчути себе головним героєм цієї історії. Проте коли він згадував ці події і писав про них вірші, він виводив на перший план Бога. Давид дійсно переживав і відчував постійну присутність Божу, він виражав це відчуття і в піднесених віршах, і в земних справах, у будь-якому випадку свідомо залучаючи Бога до подій свого життя.

Давид повний упевненості, що він щось означає в очах Божих. Про одне з «дивовижних позбавлень» він каже: «Він (Бог) вивів мене, Він мене врятував, бо вподобав мене!» (18:20). Коли цареві здається, що Бог його покинув, він тут же волає до Бога. Він першим вимовив слова: «Боже мій, Боже мій, нащо мене Ти покинув?». Він закликає Бога до відповіді, вимагаючи, щоб Господь теж підтримував їх особливі і такі важливі для обох стосунки.

Упродовж усього життя Давид був твердо переконаний, що духовний світ, залишаючись невидимим, є таким же реальним, як і «природний» світ мечів і копій, печер і царського палацу. Його псалми – це детальний звіт про свідомі зусилля із пристосування повсякденного життя до реальності цього надприродного світу. Тепер, через століття, ми спираємося на ці псалми, як на сходинки віри. Ми йдемо ними, як стежкою, що веде від одержимості самим собою до усвідомлення реальної Божої присутності.

Я намагався навчитися цьому мистецтву «впускати» Бога в усі сфери свого життя. Живучи в складному індустріалізованому світі, ми намагаємося ділити своє життя на спеціальні відсіки. Заповнюємо день «справами»: лагодимо машину, їздимо на канікули, ходимо на роботу, косимо лужок перед будинком, відвозимо дітей у школу. А потім потрібно ще приділити час для «духовності»: відвідати церкву, взяти участь у зібранні груп вірних, вдатися до роздумів. Псалми подібного розподілу не відають.

Давид та інші автори псалмів зуміли перетворити Бога на фізичний центр свого життя, і усе в їх житті співвідносилося з Богом. Для них спілкування з Господом було основною справою життя, а не перервою між «справами». Як сказав Клайв Льюїс, в ідеалі практика християнського життя має на увазі, що «кожен вчинок і кожне почуття, кожне переживання, приємне або неприємне, має бути пов’язане з Богом».

Я вивчаю цей повсякденний процес перебудови, переорієнтовуючи своє життя. Книга Псалмів стала для мене ще одним кроком до усвідомлення справжнього, центрального місця Бога. Я намагаюся перетворити слова староєврейських поетів на свої власні молитви. Це вдалося авторам Нового Заповіту, які цитували Книгу Псалмів частіше, ніж будь-яку іншу книгу. Син Божий у Своєму земному житті чинив так само, мова Псалмів служила Йому для вираження взаємин між людиною і Богом.

Я впевнений, що мені знадобиться усе моє життя для того, щоб псалми стали дійсно і до кінця моїми молитвами. Я відчуваю, що в порівнянні з їх поривом, їх спрямованістю до Бога моя віра виглядає жалюгідною і анемічною. Псаломщики мчалися до Бога, як загнаний олень мчиться до води. Вночі вони лежали без сну, роздумуючи про «славну красу Господню». Вони вважали за краще б прожити один день з Богом, ніж тисячу років без Нього. Ці поети вчилися у вищій школі віри, і я поруч з ними почуваю себе неуком. Тепер я знову перечитую цю книгу і сподіваюся хоч щось з неї засвоїти.

Попередній запис

Звуки хвали

Псалми також учать нас, як поклонятися Богові і вихваляти Його. Зауважимо, що американці роблять це украй незграбно. Ми не зберегли ... Читати далі

Наступний запис

Післямова. Проблемні псалми

Не устигаєш прочитати декілька перших псалмів, як натикаєшся на дивні і тривожні рядки, на люті вибухи мін, що причаїлися посеред ... Читати далі