Отець, Цар, Суддя

Російська служба ВВС повідомляє, що «Група священиків англіканської церкви закликає під час служб звертатися до Бога і в чоловічому, і в жіночому роді. Суперечки про те, до якої статі належить Господь, ведуться з часів раннього християнства».

Насправді, ці суперечки виникли нещодавно – і пов’язані з вимогою рівноправ’я статей. Деякі вважають, що звертатися до Бога в чоловічому роді – «Він» – означає ставити жінок на друге місце. Що ж сказати на це?

З одного боку, приписувати Богові стать безглуздо – стать це біологічна характеристика, Бог – не організм, стать – знак нашої неповноти, незавершеності, нашої потребі в іншому, Бог є всяка повнота. З іншого – Біблія майже завжди говорить про Бога в «чоловічих» образах – Отець, Цар, Суддя. Тільки в одному місці Бог порівнює Себе з Матір’ю: «Чи забуде жінка грудне дитя своє, щоб не пожаліти сина утроби своєї? але якби і вона забула, то Я не забуду тебе» (Іс. 49:15)

Хтось скаже, що таке перевага «чоловічих» образів – результат того, що Біблія створювалася в патріархальному суспільстві, де жінкам відводилася незавидна роль громадян другого ґатунку, і в наш час визнання і рівності мова, якою ми говоримо про Бога, має змінитися.

Як же зрозуміти – «патріархальна» мова Біблії це щось випадкове, просто так склалося, або в ній є глибший сенс? Що робити з докорами в «нерівності»?

Біблія говорить про Бога (і духовні реальності взагалі) використовуючи аналогії. Бог в якомусь плані подібний до Отця, який з любов’ю приймає блудного сина. Він у чомусь схожий на Царя, що мудро управляє своєю країною. Чимось Його нагадує суддя, який встановлює істину, захищає невинних і приборкує лиходіїв. Але Йому уподібнюється і мати, яка в жодному разі не залишить своє дитя. Усі ці аналогії виправдані тим, що ми живемо у світі, створеному Богом, а ми, люди, створені за Його образом. Ви можете зрозуміти щось про художника за Його картинами. Уся любов, будь-яка любов – батьківська, материнська, братська – має своїм джерелом Бога і, так чи інакше, відбиває Його. Мати, яка годує дитину манною кашею, виявляє любов і турботу, подібну до любові і турботи Бога.

Але про що говорять образи Отця, Царя або Судді? Про володарювання. Бог не просто подавець благ – Він Господь, той, хто має владу. Йому належить коритися. Він є єдина по-справжньому законна влада у всесвіті, і, поки ми не підкорилися Йому, ми знаходимося в стані заколоту.

Це буває важко прийняти, і бажання не бачити Бога Отцем – а тільки Матір’ю – швидше за все, пов’язане з цим. Ми живемо в пропащому світі, де влада одних людей над іншими завжди відмічена гріхом і зловживаннями. Грішна людина схильна до заколоту, коли вона – підлегла, і до тиранії – коли вона начальник. Абсолютний володар, якому слід коритися беззастережно – образ для нас страхітливий і відразливий, бо люди, які набувають абсолютної влади, зазвичай стають дуже, дуже поганими.

Стосунки між чоловіками і жінками тяжко затьмарені гріхом – і часто володарювання чоловіка в сім’ї виглядає так, що жінки більше не хочуть про нього чути.

Але володарювання Боже відкривається нам у Господі нашому Ісусі Христі. У центрі нашої віри стоїть Боговтілення – яке возносить Жінку, Матір втіленого Слова, вище за всіх створених істот, вище Херувимів і серафимів, як співає Церква.

У Втіленні Бог стає людиною – і як людина, Він має стать; Ісус Христос – чоловік. Така історія спасіння, і її неможливо змінити – та й навіщо? У Господі Ісусі немає нічого, що так відвертає в чоловіках феміністок – пригнічення, насильства, грубості.

Він упокорено умиває ноги учням. На відміну від земних царів, які відправляють інших помирати за них, Він є Цар, який приходить померти за Своїх рабів: «Бо і Син Людський не для того прийшов, щоб Йому служили, але щоб послужити і віддати душу Свою за визволення багатьох» (Мк. 10:45)

Влада Христова – це влада чистої, безумовної, жертовної любові, яка прославляє, а не принижує, рятує, а не губить. І саме тому ми не можемо говорити в стосунках з Богом про рівноправ’я – як і про право взагалі.

Право потрібне там, де треба стримувати зло і несправедливість. Будь-яке людське співтовариство – держава, корпорація, і навіть Церква – складається з грішних людей, схильних поводитися один з одним несправедливо. У нашому світі нерівність завжди призводить до зловживань, тому люди і кажуть про «рівні права» – тобто чисто зовнішні гарантії, які повинні якось захистити тих, хто слабкіший.

Чоловіки схильні погано поводитися з жінками, корінні жителі – з прибульцями, багаті – з бідними, сильні – із слабкими, тому (вже в Біблії) з’являються закони, що проголошують рівноправ’я: «Закон один і одні права нехай будуть для вас і для прибульця, що живе у вас» (Чис.15:16)

У відносинах між пропащими людьми це необхідно – але було б безглуздо стосовно Бога. Він не хоче нас утискувати або принизити – Він завжди шукає щоб допомогти і врятувати. Тому безглуздо проектувати наші земні вимоги рівності на небеса. Дитина на руках у матері не вимагає рівноправ’я – їй це і на думку не спадає. Як і вірному на руках у Бога.

Попередній запис

Христос помер за гріхи наші

Ми весь час бачимо, як люди засуджують один одного. Ми самі цим постійно займаємося. Ми відчуваємо гнів і обурення, коли ... Читати далі

Наступний запис

«Нерелігійний» Христос

Правда, що Христос учив просто бути добрими, а не якійсь релігії? – Міф і його викриття Міф: Христос просто учив ... Читати далі