Страшна правда

Багато людей переконані, що раніше люди були добрішими, чуйнішими, благороднішими, одним словом… кращими ніж зараз. І часто жодні аргументи не переконають їх у тому, що люди у всі часи залишалися… просто людьми з усіма їх чеснотами та недоліками, а то і відвертими вадами. Загалом недоліків було більше, ніж чеснот, навіть значно більше, як у цьому переконує нас Біблія.

Чого тільки варта Божа характеристика кожного з нас: «Лукаве серце людське найбільше і вкрай зіпсоване; хто пізнає його?» (Єр. 17:9). Тут мимоволі спадає на думку відповідь на це запитання: «Ісус, поглянувши, сказав їм: людям це неможливо, Богові ж усе можливо» (Мф. 19:26). Може й тому, що нам не під силу зрозуміти всієї глибини зіпсутості власного серця, дехто вперто тримається думки, що раніше люди були кращими, ніж зараз? Що причина усього зла, що коїться нині у світі, полягає виключно в зовнішніх обставин, але не внутрішніх.

А Христові слова стосовно того, що «зсередини, від серця людського, виходять лихі помисли, перелюбства, любодійства, вбивства, злодійство, здирство, лукавство, зради, ганебні вчинки, заздрісне око, богохульство, гордощі, безумство, – все це зло зсередини виходить і оскверняє людину» (Мк. 7:21-23), – такі прихильники «старих добрих часів» залишають поза увагою. Як і ще одне Боже одкровення стосовно того, «що помисли серця людського – зло від юности його» (Бут. 8:21). Між іншим, ця характеристика стосується особисто кожного з нас.

А дізнавшись, що «не стало праведного, бо нема вірних між синами людськими» (Пс. 11:2), і це, до речі, не поодинока характеристика людської зіпсутості, що міститься в Псалмах, як і у всій Біблії, стає зрозумілим, чому так багато людей звинувачують Біблію в жорстокості і через це відмовляються її читати. У певній мірі ці люди праві, у Біблії міститься багато відверто жорстоких сцен, проте не це відлякує людей від вічної Книги, у середньо-статичному кінобойовику жорстокості на порядок більше, і показується вона часто в усіх моторошних деталях, про які і гадки немає в Біблії. Втім, за жорстокістю Біблія значно поступається не тільки кінематографу, але й багатьом книжкам (зокрема дитячим!) і тим самим коміксам. Але попри це люди продовжують дивитися ті самі бойовики та читати ту саму літературу.

Так що причина відкидання багатьма Біблії полягає не в жорстокості, а в правдивості. Бо ті ж самі фільми чи книжки, попри те, що вони деколи засновані на реальних подіях, люди сприймають як вигадку, або, принаймні, окремий приватний випадок, який є скоріше виключенням, а не правилом. Про Біблію сказати цього не вдасться, принаймні, якщо ви вирішили залишитися чесними хоча б перед самим собою. Біблія уражає саме своєю беззаперечною правдивістю, не залишаючи нам жодного шансу для самовиправдання чи переконання себе, що я не такий «як інші люди» (Лк. 18:11).

Виявляється правда буває страшніша за будь-яку жорстокість, явну чи вигадану.

Редакція сайту

Щоб завантажити цей запис у форматі doc натисніть на посилання:
docСтрашна правда


Ваш коментар: