Людська гідність або цінність людини в очах Божих: чи тотожні ці поняття?

Існують два принципово різних підходи до людської гідності. Один з них пов’язаний з доктриною створення і заснований на тому, що людина має гідність внаслідок того, що вона Боже творіння, більше того, вона створена за образом Божим. Людина дорога в очах Божих; і що особливо важливе, ця цінність людини в очах Божих не визначається її красою, розумом, багатством або навіть хорошою поведінкою; навіть люди, які здаються нікчемними, дороги в очах Божих. Як каже Господь Ісус: «Стережіться, щоб ви не зневажили жодного з цих малих: бо кажу вам, що ангели їхні на небесах повсякчас бачать лице Отця Мого Небесного» (Мф. 18:10).

Цінність і гідність людини визначається тим, що вона цінна і дорога в очах Божих. Ця цінність і гідність невід’ємні; їх можна було б втратити, тільки переставши бути людською істотою, тільки переставши бути Божим творінням, створеним за Його образом. Вони не залежать від якихось якостей людини, її статусу в суспільстві або того, як до неї ставиться оточення.

Ідея, що люди мають невід’ємну цінність і гідність просто тому, що вони – людські істоти, християнська, або, вірніше, юдео-християнська за своїм походженням. Вона корениться в доктрині творіння.

Зараз і цілком невіруючі люди можуть говорити правильні речі про велику цінність людської особистості, про гідність і невід’ємні права, властиві всім людям, але тут вони просто рухаються тією християнською інерцією, яку зберігає наша цивілізація. Нехристиянський світ про жодні невід’ємні права людини не знав, і не дізнався б – віра в гідність людини просто тому, що вона людина, є породженням Біблії.

Фактично, світські гуманісти вірять у те, що люди мають гідність. Ні з теорії еволюції, ні з наукової картини світу таке переконання ніяк не слідує. Це ірраціональне переконання, прихильність догмату, який, у рамках невіри, неможливо обґрунтувати. Це спроба зберегти за своїми основами етику теїста, відкидаючи теїзм. Тому той, хто затверджує людську гідність, заперечуючи Творіння, схожий на людину, що говорить про користь електричного світла, але заперечує при цьому існування електрики. Існує, проте, і погляд не теїста на цінність і гідність людини.

Цей погляд на цінність і гідність людини, що також є присутнім у нашій цивілізації, вважає людей більш менш цінними і гідними, залежно від їх якостей; вважається, наприклад, що нобелівський лауреат – цінніша і гідніша людська істота, ніж людина, що страждає на олігофренію і ледве здатна до членороздільної мови. Цей підхід говорить (чи має на увазі «за умовчанням»), що люди мають різну цінність і гідність. Розподіл на більш і менш цінних може проводитися за ознакою раси, нації, інтелектуальних здібностей, зовнішньої привабливості, соціального статусу, або якимсь іншим. При цьому право судити, хто більш, а хто менш цінний, надається суспільству або його вождям.

Я ще раз позначу різницю між двома цими підходами.

Теїстичний підхід: цінність і гідність людини

  • Заснована на факті творіння за образом Божим
  • Визначається Богом
  • Не може бути втрачена

Нетеїстичний підхід: цінність і гідність людини

  • Заснована на якостях самої людини
  • Визначається людьми (як правило, суспільством і його вождями)
  • Може бути втрачена з втратою якостей, на яких було заснована, або знехтувана рішенням людей.

Багато людей не вірили – і не вірять – у рівну гідність усіх людей. Багато хто вважає, що розумово відсталі, негарні, безглузді або просто невдахи по життю менш цінні, ніж інші. Я детальніше поясню, про що йде мова, на прикладі людського гріха. Відомо, що гітлерівський режим знищив мільйони євреїв, циганів і слов’ян; менш відомо, що першими жертвами нацисткою расової доктрини були німці – невиліковно хворі і розумово відсталі. Їх знищили першими в ході програми евтаназії. Відносно цих людей використовувався термін, який у буквальному перекладі означає «негідні життя». Цінність невиліковних психічнохворих або розумово відсталих вважалася настільки низькою, що їх можна було перебити, щоб заощадити кошти, які витрачалися на їх утримання. Жах нацизму не в тому, що нацисти – це такі біси з пекла; жах у тому, що вони – подібні до нас люди. У знищенні «неповноцінних» проявився той підхід до людської гідності, який властивий безлічі людей, зовсім не нацистів і взагалі не лиходіїв. Нацисти тільки довели його до логічного завершення. Цей підхід свідчить, що цінність і гідність людини залежить від якихось її якостей, які в принципі можуть бути втрачені, і визначається її цінністю для суспільства.

Віруючим людям відносно неважко погодитися, що цінність і гідність людини не визначається її розумом, красою або талантами; важче визнати, що ця гідність не зникає і через негідну поведінку самої людини.

Часто прийнято вважати, що деякі люди гідні презирства; що ми маємо право – і навіть як би обов’язок – не визнавати їх людської гідності. «Я завжди зневажав зрадників і стукачів» або «я не подам руки негідникові» або «я не збираюся розмовляти з цим… на букву п». Якщо поставити людям питання «Чому Ви шануєте таку-то людину?» Більшість відповість – за те, що вона розумна, добра, справедлива, чесна. Ніколи не підведе і так далі. Але якщо ми віримо в творіння, ми дамо відповідь по-іншому – «бо вона створена за образом Божим». Вона може бути негарною і нерозумною. І навіть не доброю і не справедливою. Ми можемо протистояти їй у тому, що вона робить. Але ми не можемо її зневажати, бо вона створена за образом Божим.

Якщо я серйозно вірю в Творіння, я не можу зневажати кого б то не було. Погляди людини можуть бути глибоко помилковими і згубними, а її поведінка – украй гріховною; але вона залишається Божим творінням, створеним за образом Божим.

Відмовитися від презирства до людей дуже важко; упиватися своєю правотою, своєю моральною перевагою так приємно, що це може стати чимось на кшталт наркоманії. Але зневажати людину – означає показувати невіру в Творця.

Одна літня благочестива жінка, що пронесла віру в Бога через найпохмуріші радянські роки, розповіла про те, як один вірний, зламавшись під тиском КДБ, погодився співпрацювати з владою. Один його старий знайомий потім сказав: «Зустрів Іуду… Звичайно відвернувся». Ця жінка була глибоко засмучена такими словами; вона знала, що віра проявляється саме в тому, щоб не відвертатися. Як би не була жахлива зрада, зрадник залишається людською істотою, створеною за образом Божим.

Багато хто, навіть віруючі люди можуть з цим не погодитися або навіть обуритися, але я пригадаю Того, хто теж викликав незгоду і навіть обурення. Люди були обурені тим, що Ісус їсть у компанії продажних збирачів податків і дозволяє повіям торкатися до Нього. Ісус якраз подавав руку негідникам. У Його очах вони мали гідність і цінність. Вони коштували того, щоб прийти до них; вони коштували того, щоб за них померти.

З віри в Творіння слідує і певне ставлення до самого себе. Я теж створений Богом за Його образом; у мене теж є невід’ємна гідність. Часто люди – як християни, так і нехристияни – плутають цю свідомість гідності з гординею; часто віруючим здається, що визнавати свою гідність неправильно, це гординя. Насправді, гординя – це щось протилежне. Хто є вищим зразком упокорювання? Господь Ісус. Чи усвідомлював Він Свою гідність? Так. Саме тому Він був чужий гордині. Якщо Ви знаєте, що маєте гідність просто тому, що Ви – людська істота, Вам немає чого «самоутверджуватися». Це було б дуже безглуздим. Якщо Ви вважаєте, що Ваша гідність може бути вища або нижча, або Ви можете її зовсім втратити – Ви зіткнетеся із спокусою утверджувати Вашу гідність, зневажаючи інших людей.

Автор: Сергій Худієв

Попередній запис

Гідність людська

«І побачив Бог усе, що Він створив, і ось, добре воно» (Бут. 1:31). Досконалість створеного Господом стосувалася, звичайно, і людини, ... Читати далі

Наступний запис

Чи гріх мати почуття власної гідності?

Ні. Гідність є позитивна якість, властива комусь або чомусь. Синоніми: вартий, той, хто (що) заслуговує, належний, пристойний. Це поняття зустрічається ... Читати далі