Блаженніше давати

Для продовження нашого вивчення ми розглянемо духовний ключ до одного-єдиного виду приношення, яке єдине прийнятне для Бога. Воно виражене одним простим і красивим словом: благодать.

У Новому Завіті ми не говоримо про приношення під законом, ми говоримо про приношення, що виходять з благодаті. Павло говорить про цю благодать у великому розділі про дари – 8-му розділі 2-го Послання до Коринф’ян:

А оскільки ви багаті всім: вірою‚ і словом, і пізнанням, і всіляким старанням, і любов’ю вашою до нас, – так багатійте і цією чеснотою” (2Кор. 8:7).

Церква Коринту була багата на духовні дари і благодать. Але Павло говорить: “Дивіться, не упустіть ще одного дуже важливого виду благодаті – благодаті дару”.

У цьому розділі, який говорить про дари, слово “благодать” (грец. – “харіс”) зустрічається в тексті оригіналу сім разів. Це слово тут – ключове. Поки ми не зрозуміємо благодать і те, як вона спонукає давати, ми, насправді, не можемо зрозуміти Божий план для наших грошей, як він розкривається в Новому Завіті.

Біблія говорить і про закон, і про благодать. Закон є зовнішнім відображенням, він написаний на кам’яних скрижалях перед нашими очима. Він говорить: “роби те” і “не роби це”. Але він не знаходиться всередині нас. Усередині нас стара природа. Ця бунтарська природа протистоїть усьому тому, що написано на скрижалях закону зовні.

Але благодать не така. Благодать – усередині. Вона діє зсередини, а не зовні. Вона написана на серці, а не на кам’яних скрижалях. Благодать поміщена туди Святим Духом, ніхто інший не може писати на наших серцях – тільки Святий Дух.

Нам необхідно побачити, як Новий Завіт протиставляє закон і благодать. У Євангелії від Іоанна 1:17 говориться: “Бо закон був даний через Мойсея; а благодать і істина через Ісуса Христа сталися“.

Закон прийшов через Мойсея, але благодать прийшла тільки через Ісуса Христа. Якщо ми бажаємо благодаті, то ми маємо доступ до неї тільки через Ісуса Христа. Більше того, ми маємо доступ до неї тільки через Хрест і те, що Ісус зробив на хресті. Благодать прийшла через Хрест і стала доступною людству. Це також вірно відносно фінансів. Здійснене Ісусом на хресті забезпечило наше досягнення успіху.

Адже ви знаєте благодать Господа нашого Ісуса Христа, що Він, будучи багатим, став убогим заради вас, щоб ви збагатилися Його убогістю” (2Кор. 8:9).

Відмітьте, що ключове слово тут благодать – не закон, але благодать. Ми не можемо заслужити на неї. Благодать явлена тут у вигляді обміну. Ісус був багатий, але Він по Своїй благодаті став убогим, щоб ми через Його благодать, будучи жебраками, могли збагатитися Його багатством. Ісус зазнав прокляття убогості, прокляття за порушення закону, щоб, у свою чергу, через Його благодать ми могли прийняти багатство Царства Божого. Божа благодать – через Ісуса Христа, і також – через Хрест.

Новий Завіт відкриває один принцип благодаті – благодать приймається тільки вірою. Сама суть благодаті така, що її не можна заробити. Немає нічого такого, що ми можемо зробити, щоб заслужити на благодать Божу: “Бо благодаттю ви спасені через віру, і це не від вас, це – Божий дар: не через діла, щоб ніхто не хвалився” (Еф. 2:8,9).

Зверніть увагу на порядок: “Благодаттю… через віру… не через діла”. Я не учу вас про план, за допомогою якого ви зможете заробити свої гроші. Я вчу про щось таке, що ви можете прийняти тільки по благодаті через віру.

В Посланні до Галатів ап. Павло говорить: “Бо в Христі Ісусі не має сили ні обрізання, ні необрізання, а віра, яка діє любов’ю” (Гал. 5:6).

Віра – єдиний шлях отримання благодаті Божої. І віра, якою приймається Божа благодать, діє любов’ю. Це духовний ключ до того, як правильно давати. І я хочу ще раз підкреслити: духовний ключ до того, щоб правильно давати, – це благодать (не закон, але благодать), прийнята через Ісуса і через Хрест вірою, яка діє любов’ю.

Я хочу підкреслити, що фінансові принципи Біблії, відкриті в Новому Завіті, можуть бути застосовані тільки вірою. Ви повинні відреагувати на це послання вірою, а віра повинна виражатися в діях. Віра без справ мертва. Що ж ми робимо? – ми даємо. Ми даємо ще до того, як ми отримаємо! Це суперечить природному мисленню тілесного розуму. Тілесний розум говорить: “Я не можу дозволити собі давати, поки не отримаю”. Віра говорить: “Ти не можеш дозволити не давати, бо це є ключем до того, щоб отримувати”. У Євангелії від Луки 6:38 Ісус говорить: “Давайте, і дасться вам: мірою доброю, натоптаною, утрушеною, переповненою віддадуть вам, бо якою мірою міряєте, такою ж відміряється і вам“.

Що відбувається спочатку? Ми отримуємо або ми даємо? – ми даємо. “Давайте і дасться вам“. Ми даємо Богові, і Бог спонукає людей повертати нам у відповідь. Такий Божий контроль над ситуацією.

Потім Ісус виводить другий принцип: “…якою мірою міряєте, такою ж відміряється і вам“. Якщо ви хочете отримати щедрим чином, тоді Ісус закликає вас до щедрого дару.

Це необхідно відмітити. Насправді, ключ до вашого фінансового процвітання знаходиться у ваших руках! Це ключ віри, у відповідь на Божу благодать. Ви можете зробити наступне:

По-перше, ви можете взяти ініціативу на себе і почати давати! Вам не треба чекати на щось, ви вже можете давати.

По-друге, ви можете встановити міру, в якій ви бажаєте отримувати, бо міра, в якій ви даєте, визначає міру чи пропорцію, в якій ви отримуєте.

Вам не треба сидіти пасивно, кажучи: “я хотів би” або “я сподіваюся”. Ви можете почати діяти у вірі, поступаючи зі своїми фінансами відповідно до Божого плану, відкритого в Новому Завіті. Роблячи це, ви передасте Богу відповідальність за свої фінанси. Але спочатку віддайте себе!..

Попередній запис

Бог закликає нас

Тепер розглянемо те, як Сам Бог насправді закликає нас на практиці випробувати Його, слідуючи Його вказівкам з Писання, що пов'язані ... Читати далі

Наступний запис

Спочатку віддайте себе

Наше наступне місце Писання взяте з 8-го розділу 2-го Послання до Коринф’ян. Я пропоную вам приділити час і перечитати уважно ... Читати далі