Ефесян 4:1-10 – 4:11-16

Ефесян 4:1-10 – Живіть гідно свого покликання!

«Отож, благаю вас я, в’язень у Господі, щоб ви поводилися гідно покликання, що до нього покликано вас, зо всякою покорою та лагідністю, з довготерпінням, у любові терплячи один одного, пильнуючи зберігати єдність духа в союзі миру. Одне тіло, один дух, як і були ви покликані в одній надії вашого покликання. Один Господь, одна віра, одне хрищення, один Бог і Отець усіх, що Він над усіма, і через усіх, і в усіх. А кожному з нас дана благодать у міру дару Христового. Тому й сказано: Піднявшися на висоту, Ти полонених набрав і людям дав дари! А те, що піднявся був, що то, як не те, що перше й зійшов був до найнижчих місць землі? Хто зійшов був, Той саме й піднявся високо над усі небеса, щоб наповнити все.»

Коли ви купуєте машину, що ви робите передусім?

Можливо, перш, ніж виїхати на дорогу, ви цілу годину сидите і читаєте інструкцію з експлуатації, щоб переконатися, що ви знаєте кожну дрібну деталь? Або ж ви відразу сідаєте за кермо і починаєте керувати машиною, радіючи усьому, що вона вміє, і не хвилюючись про деталі, принаймні до певного часу?

Підозрюю, що більшість з вас вибере другу відповідь. Так само – це вже, як повелося, – купивши новий комп’ютер, люди зазвичай включають його і намагаються з ним працювати, навіть не заглянувши в інструкцію.

Біда, проте, у тому, що машини часто ламаються. І ламаються швидше, коли ми не вміємо ними керувати. Але багато людей хоч би тримають інструкції під рукою, щоб час від часу в них заглядати: ознайомитися з тим, на що машина здатна, які операції вона виконує, які основні методи управління нею і що потрібно зробити, щоб забезпечити її надійну роботу?

У цьому фрагменті, що відкриває досить довгу другу частину послання, апостол Павло нагадує своїм читачам основні правила християнського життя. Він згадує, з чого вони починали і як все це було. І тут виникають три основні речі: сенс їх покликання – йти за Царем; благодать, яка зійшла на кожного з них, щоб вони могли знайти своє місце в служінні Йому, і єдність, якої вони вже набули і тепер повинні докладати всіх зусиль, щоб її зберегти. З них перша, яку підкреслює Павло, ми особливо схильні забувати. Це основна інструкція з християнського життя, і нам просто необхідно повертатися до неї знову і знову.

Що ж це за «заклик» або «покликання», про яке він говорить на самому початку розділу, у вірші 1, а потім повертається у вірші 4, коли говорить про християнську надію?

Павло говорить тут зовсім не про звичайні «заняття» або «покликання», які є в кожного християнина: ця людина – учитель, у того – своя невелика справа, хтось ще доглядає хворих і так далі. Він має на увазі серйозніші «покликання», що виникають із самого Євангелія, що закликало людей вірити в Ісуса як воскреслого Царя і Господа і в усій повноті і нероздільності зберігати цю вірність Йому до кінця своїх днів.

Ключовий момент цього покликання – християнська надія, яка працює таким чином. Оскільки Цар Ісус переміг саму смерть, усі, хто зберігає Йому вірність, переконані, що ця перемога належить у тій же мірі і ним. Це і є «покликання», якого вони мають бути «гідні». У кожен момент часу, приймаючи будь-яке рішення, вимовляючи будь-яке слово і роблячи будь-яку справу, вони повинні пам’ятати, що це покликання йти за Ісусом Христом, повністю ввіряючи Йому своє життя, понад усе.

Зокрема, це повинно спонукати їх знову і знову збиратися разом на братську вечерю, щоб підтримувати і зберігати цю єдність. Адже вони – члени одного Тіла і в них на всіх один Дух. У них – спільна надія. Крім того, у них спільний Господь, спільна віра, спільне хрещення і спільний Бог – Бог Істинний, безпочатковий, Який стоїть над усіма іншими богами і богинями, як уранці встає Сонце над усіма рукотворними свічками і лампами. Цей список речей, спільних для всіх християн, виглядає так, як ніби його склав апостол Павло або хтось з колег  як пам’ятку або перелік, зручний для запам’ятовування і призначеного для новонавернених. І якщо це так, то він наводить тут щось, що його читачам вже відомо.

Єдність – це те, про що він вже писав у другому розділі, де він підкреслював дивне злиття християн з юдеїв і з язичників у нову єдину сім’ю в Христі. Тут же Павло, як здається, дивиться вже ширше і наполягає, щоб вони охороняли цю єдність подібно до того, як солдатський гарнізон охороняє місто чи скарбницю. Порушити цю єдність може що завгодно, і цим спробам необхідно протистояти, коли б і де б вони не відбувалися.

Сьогоднішнім християнам, напевно, важко зрозуміти, наскільки важливо це було для апостола Павла і його розуміння церкви. Ми вже звикли до наявності розділених церков по всьому світу: Православної, Католицької і Протестантської, а також дюжини тих, що відокремилися від них і почали самостійне життя після Реформації, а потім сотень і тисяч інших, що виникли вже в XIX і XX століттях. Іноді обряди і релігійні практики в цих церквах настільки своєрідні, що члени інших церков насилу можуть упізнати в їх членах своїх братів-християн. А іноді перегородки, що розділяють ці церкви, стають настільки непроникними, що якась община збивається з курсу, і тоді її клятви у вірності Ісусу Христу викликають серйозні сумніви.

Проте, яку б позицію не займали ми сьогодні, ми не можемо вдавати, що ці розподілення не є центральною і життєво важливою проблемою. До тих пір, поки ми не почнемо докладати якісь зусилля для того, щоб підтримувати, охороняти і розвивати ту єдність, яку ми, на щастя, маємо, і також щоб здолати, скоротити і залишити в минулому розподіли, які між нами є, ми навряд чи можемо стверджувати, що наслідуємо вчення апостола Павла.

Третя думка, яку виділяє тут Павло, – це те, як воскреслий Господь Ісус, Який вознісся, подає різним членам Свого Тіла різноманітні дари. Подібно до того, як він це робить в інших своїх посланнях, апостол Павло готовий перерахувати ці різноманітні дари, послані Ісусом Своїй церкві. Проте перш, ніж це зробити, він впадає в певний поетично-споглядальний стан, наводячи слова з добре відомого псалму (68:19) і роз’яснюючи їх, підводячи біблійну основу під прийдешні події. Дари Христові – частина великої справи, яку він вже здійснив. Для нас же проблема в тому, що цей псалом важко зрозуміти. Про що він?

Юдей I ст. по Р. Х. міг зрозуміти цей вірш з псалму як слова про Мойсея. Після виходу, коли єгиптяни були переможені та ізраїльтяни позбулися рабства, Мойсей зійшов на гору Сінай і зійшов з неї з кам’яними скрижалями закону – Тори. Відповідно до деяких ранньохристиянських писань, апостол Павло сприймає сходження Мойсея на гору Сінай як прообраз вознесіння Христового. Після «нової Пасхи», тобто Його смерті і воскресіння, що звільнили рід людський від уз гріха і смерті, Ісус «зійшов» у райські обителі, де Він нині править світом як Господь і Цар. Але замість того, щоб зійти вниз із законом у руках, як це зробив Мойсей, Ісус «повернувся» в людині духовній, через яку являє нині в церкві різні дари.

Чому ж Павло говорить, що Цар «піднявся» і «зійшов» так само? Вірш 9 з усього послання викликає найбільші питання. Проте, можливо, він хотів просто підкреслити, що в дарах Духа людина приймає самого Христа (див. 3:17 і, наприклад, Рим. 8:9-11). От так Цар Ісус наповнює церкву Своєю «повнотою» (1:23), через Духа дарувавши нам Свою присутність.

Це, безумовно, велика таємниця. Це така думка, яку можна осягнути тільки шляхом серйозного зростання в пізнанні, вірі і любові, про що говориться в 3:14-19. Проте практичний вимір досить зрозумілий. Найважливіше тут – в усіх різноманітних дарах, що даються Ісусом Своїй церкві, є присутнім все той же Ісус, той же Господь, особисто присутній, – у Дусі – у кожному з нас. Він живе в кожному з членів Свого Тіла. Якщо ми зрозуміємо це, ми просунемося в розумінні інших великих думок, що містяться в цьому уривку. Саме так ми можемо підтримувати єдність. І саме так – що найважливіше – ми можемо жити, гідно своєму покликанню.

Ефесян 4:11-16 – Зріле християнство

«І Він, отож, настановив одних за апостолів, одних за пророків, а тих за благовісників, а тих за пастирів та вчителів, щоб приготувати святих на діло служби для збудування тіла Христового, аж поки ми всі не досягнемо з’єднання віри й пізнання Сина Божого, Мужа досконалого, у міру зросту Христової повноти, щоб більш не були ми малолітками, що хитаються й захоплюються від усякого вітру науки за людською оманою та за лукавством до хитрого блуду, щоб були ми правдомовні в любові, і в усьому зростали в Нього, а Він Голова, Христос. А з Нього все тіло, складене й зв’язане всяким допомічним суглобом, у міру чинности кожного окремого члена, чинить зріст тіла на будування самого себе любов’ю.»

«Не будьте малолітками!» Ці слова сказані, щоб образити. І вони, дійсно, звучать образливо.

Але вони роблять очікуваний ефект. Школяр заплакав через те, що хтось вчинив з ним підступно. Він сподівався, що учитель прийде йому на допомогу. Проте він несподівано усвідомив, як безглуздо він виглядає, а якщо ще втрутиться учитель, щоб його захистити, то він виглядатиме ще безглуздіше. Немає сенсу поводитися, як дитя, коли ти їм вже не є.

Уявіть собі, що буде, якщо ці слова – «Не будь малоліткою!» – сказати дійсно маленькій дитині, у віці не більше трьох років. Навіть якщо припустити, що дитина це зрозуміє, така вимога до неї була б вкрай несправедливою. Щоб вирости і дозріти, потрібен час.

Саме цього хоче від юних християн апостол Павло. Він бажає отримати можливість сказати для них: «Не будьте малолітками!», але для цього їм слід подорослішати. Деякі сторони християнської зрілості, дійсно, вимагають часу, проте є і такі шляхи, на яких, – якщо вже людина прийшла до віри в Ісуса як Воскреслого Господа і визнала у своєму житті Його присутність і силу – зрілість може настати швидко. Тут Павло показує, як це відбувається, і що Бог дарував церкви, щоб це сталося, і чому це так важливо. Давайте почнемо з останнього.

Це вкрай важливо, бо без такої зрілості християни дуже сильно схильні різного роду обману, який може відвести їх далеко від того, де їм слід бути. У вірші 14 апостол Павло зводить ці думки воєдино: малолітків, човен у бурхливому морі та хитрих обманщиків. Досить важко поєднати всі ці образи в одній фразі, проте ми прекрасно розуміємо, що автор має на увазі, і ми знаємо, що нинішніх християн так само легко збити зі шляху істинного, як і в ті часи.

У світі повно людей, які прагнуть видурити у вас гроші, обдурити вас, коли ви сумні або з якоїсь причини збуджені, а тому особливо уразливі, або ж втягнути вас у свою секту. За часів апостола Павла таких людей, як і в наші дні, було безліч, і нам потрібно бути такими ж обережними, як Павло, щоб і ми самі, і новонавернені християни, що знаходяться під нашим заступництвом, могли зрости хоч би до такої міри, щоб бути в змозі розпізнати шахраїв і по можливості їм протистояти. Інакше ми виявимося дійовими особами такої картинки: наповнений дітьми човник посеред бурхливого моря, і хвилі вже заливають його.

Приклад же, якому ми повинні слідувати, як свідчить вірш 13, у нас перед очима. Ми повинні дорослішати. Ми повинні ставати зрілими як люди і як християни (хоча спритні обманщики нам постійно твердять, що ці поняття несумісні). Ісус Христос показав нам, як виглядає істинна людяність. Маючи перед очима такий ідеал, ми повинні невпинно працювати, поки не наблизимося до нього. У вірші 15 апостол Павло вказує на один з результатів: ми навчимося говорити правду, причому не лише про щось або про когось (хоча і це теж важливо), але про все, що стосується християнського вчення і християнського життя. Зіткнувшись з розумно викладеним, але хибним вченням, молоді християни повинні навчитися відстоювати правду, не опускаючись до лайливих або зневажливих виразів. Істину вчення Бога любові не можна підносити без любові.

Основний же результат, проте, полягає в тому, що через цей процес дорослішання ми стаємо тими, ким ми в принципі вже є – членами Тіла Христового (вірші 15-16). Апостол Павло вже кілька разів згадував про це у своєму посланні, але тут він говорить про це особливо детально.

По-перше, він передбачає, що це Тіло зростає «в Нього (Христа), а Він Голова» цьому Тілу. Такий вираз здається досить дивним, оскільки зазвичай людське тіло не росте «всередину» голови, але отримує від цієї голови своє життя і цією головою управляється. Можливо, тут, як з образом малюків у човні, Павло змішує два образи або ж він має на увазі, що тіло управляється головою і має наслідувати все, що веліла голова.

У будь-якому випадку, по-друге, він вказує на взаємозалежність і необхідність у взаємній турботі між членами одного організму. Кожен християнин, що отримав від Бога інструмент, щоб грати свою партію в загальному оркестрі, повинен виконати її, даючи можливість усьому ансамблю функціонувати як складній єдності з взаємозалежними складовими. І усе це – зауважимо ще раз – має робитися з любов’ю.

Отже, що ж Бог передбачив для нас? Щойно ми утямили, що цей уривок присвячений зростаючому Тілу Христовому в цілому і кожному членові його окремо, ми вже можемо зрозуміти і перелік їх служінь у вірші 11. Іноді, коли церква обговорює природу цих служінь і обов’язків, виникає враження, що такого роду речі існують заради себе самих, неначе щонайперший сенс їх існування в церкві полягає в тому, що їм належить займати в ній «особливе» місце. Усе, проте, абсолютно навпаки. Основний сенс того, що деякі люди виконують у церкві особливу роль, полягає в тому, що кожен окремий християнин і церква в цілому можуть отримати здібності для їх служіння. Не помиліться. Вірш 12 дуже ясно свідчить: Бог закликає людину стати апостолом, пророком, благовісником, пастирем і учителем для того, щоб показати, що кожна людина може послужити в тій сфері, до якої вона покликана, з тим щоб увесь організм зростав і працював справно.

Перелік служінь у вірші 11 далеко не вичерпний. Час від часу Павло додає інші. Але ці п’ять були найголовнішими для основи церков і першого покоління християн. Апостоли були свідками воскресіння Христового. Оскільки воскресіння лежить в основі церкви, свідоцтво тих, хто бачив Христа воскреслого, склало першу християнську проповідь. Перші християнські пророки говорили від імені Господнього, направляючи церкву і управляючи нею до того, як були написані Євангелія – Новий Заповіт Христовий. Благовісники сповістили здивованому світу про те, що розіпнутий Ісус воскрес з мертвих – Він став одночасно і ізраїльським Месією, і Істинним Богом усіх людей. Пастирі виховували новонавернених християн, учителі вселяли їм християнські істини. І робили вони це не в останню чергу так, щоб молоді християни, об’єднані у вірі і вірності Ісусові, усвідомили свій зв’язок зі Старим Заповітом – усією історією народу Ізраїлю, якому Бог дав обіцяння про пришестя Месії-Христа.

У чому ваша церква недостатньо зросла до зрілості? Які дари дав Бог, з тим щоб допомогти цьому зростанню? Яких небезпек, яких підступних хитрощів і хибних вчень повинні ви остерігатися і як ви можете їм протистояти?

Попередній запис

Ефесян 3:8-13 – 3:14-21

Ефесян 3:8-13 – Мудрість для правителів «Мені, найменшому від усіх святих, дана була оця благодать, благовістити поганам недосліджене багатство Христове, ... Читати далі

Наступний запис

Ефесян 4:17-24 – 4:25-5:2

Ефесян 4:17-24 – Покінчити із старим і – вперед, до нового життя! «Отже, говорю я це й свідкую в Господі, ... Читати далі