Ефесян 2:17-22 – 3:1-7

Ефесян 2:17-22 – Отримання нового Храму

«І, прийшовши, Він благовістив мир вам, далеким, і мир близьким, бо обоє Ним маємо приступ у Дусі однім до Отця. Отже, ви вже не чужі й не приходьки, а співгорожани святим, і домашні для Бога, збудовані на основі апостолів і пророків, де наріжним каменем є Сам Ісус Христос, що на ньому вся будівля, улад побудована, росте в святий храм у Господі, що на ньому і ви разом будуєтеся Духом на оселю Божу.»

Одна з найбільших проблем сучасного світу – тяжке становище біженців і бездомних, які шукають притулку. Люди, які живуть на Заході, часто наївно вважають, що нинішній світ став цивілізованим місцем, де більшість людей можуть спокійно займатися власними справами або, принаймні, жити у відносному достатку. Проте подібні погляди випереджають реальність. Сьогодні люди в більшій кількості, ніж колись раніше, покидають місця свого проживання і поневіряються світом у пошуках даху над головою. Країни, куди вони прибувають, виявляються і так перенаселеними, а місцеве населення, хоча і співчуває страждальникам, переконане, що їх можливості, як і їх терпіння, знаходяться на межі.

Чого найбільше бажають біженці, враховуючи, що вони за жодних умов не можуть повернутися в місця колишнього проживання? Звичайно ж, щоб їх прийняли в нове співтовариство, де вони змогли б наново почати будувати своє життя і набути сім’ю. Доказом того, що вони прийняті, є отримання громадянства тієї країни, яку вони вибрали як нову батьківщину. Новий паспорт в їх руках – це часто найдорожче надбання. Нарешті вони можуть гордо тримати голову і відчувати себе повноправною особою. Як тільки вони отримали паспорт, вони можуть залишити думки про повернення туди, звідки прибули. Вони – на місці. Вони – свої.

Цей той стан, в якому, як заявляє апостол Павло, тепер відчувають себе язичники. Колись по відношенню до Ізраїлю – сім’ї єдиного Істинного Бога – вони вважалися «іноземцями» і «чужаками». Проте тепер вони – повноправні члени, але не тому, що дотримали юдейський Закон, що включає серед іншого обрізання, але тільки завдяки тому, що зробив Ісус.

Ісус приніс із Собою мир. Мир – одне з найулюбленіших слів у світі, особливо якщо ви – біженець або бездомний. Іноді здається, що весь світ з’їхав з глузду. Безліч людей тікають від війни в чому є, а, опинившись на чужині, стикаються з підозрою, ворожістю і навіть ненавистю. Яка прекрасна річ – почути заяви миру на свою адресу! А ще краще – дізнатися, що цей світ поширюється на всіх: і тих, хто прийшов разом з тобою, і тих, хто живе тут, поруч.

Саме цю думку несе в собі Євангеліє. Віднині язичники та юдеї живуть разом і складають одну сім’ю. Ця ідея була неймовірною і, більше того, революційною як для звичайних юдеїв, до яких, безумовно, належав фарисей Павло, так і для схвильованих цією думкою язичників, які, спостерігаючи за юдаїзмом з боку, тяжили до Бога юдейських Писань.

Але це ще не межа. В останніх віршах 2-го розділу апостол Павло бере один з центральних символів юдаїзму і буквально вивертає його навиворіт. Єрусалимський Храм був не лише серцем народу і його релігії, але також місцем паломництва євреїв з усього світу. Він був також серцем політичного, громадського і культурного життя Єрусалиму, а також місцем проведення свят. Пояснювалося усе це тим, що Бог Ізраїлю – YHWH – обіцяв перебувати саме тут. У цьому місці, як багато хто вірив, сходилися земля і небеса.

Проте тепер апостол Павло заявляє, що живий Бог будує новий Храм. І складають його вже не каміння, перекриття, колони і жертовники, але – люди. Деякі з юдеїв і раніше висловлювали думку про те, що не кам’яна будова, а община вірних може стати місцем перебування Бога. Проте до Павла ніхто не говорив нічого подібного так ясно і прямолінійно.

Це означає, що для християн церковна будівля не є «храмом» у суворому значенні цього слова. Саме самі люди є «місцем», де тепер вирішив жити Бог. Можна навіть сказати, що сам Бог у певному розумінні став мандрівником, що шукає притулку у своєму власному світі. Раннім християнам було добре відомо, що Єрусалимський Храм був суворо викритий Ісусом. Живий Бог тепер мандрував у пошуках оселі в серцях і душах людей і особливо в громадах, які проголосили вірність Ісусу Христу і твердо мали намір жити згідно з Євангелієм.

Це, зокрема, означало, що новий Храм слід було побудувати з двох матеріалів, які повинні злитися воєдино, щоб утворилася єдина будівля. Фундамент його складали апостоли і пророки, іншими словами, люди (такі, як Павло), через яких говорив і продовжує говорити Бог, а передавав Він послання світу через Царя Ісуса. Сам Ісус став «наріжним каменем», поставленим на найвідповідальніше місце, щоб тримати собою усю будівлю. Ця думка пов’язує цей уривок з декількома новозавітними уривками, де про Ісуса говориться як про «камінь» (див. Мт. 21:42; Дії 4:11; Рим. 9:33 і 1Пет. 2:4-8). Більшість цих уривків – відсилання на псалом 118:22. Ранні християни постійно вивчали і роздумували над словами древніх писань, щоб осягнути, що ж насправді означали події, пов’язані із земним життям Ісуса Христа.

Проте характерною рисою цієї будівлі мало стати поєднання каменів, здобутих з двох різних каменоломень, підігнаних один до одного, щоб явити собою нову архітектуру та нову красу і славу. Вірні з юдеїв і вірні з язичників, таким чином, у християнській общині – не просто співтовариші. Разом і тільки разом вони складають співтовариство, в якому був би радий оселитися живий Бог.

Захоплююче дух видіння нового співтовариства, створеного Ісусом Христом, ставить сьогодні перед нами декілька серйозних завдань. Чи думають сьогодні християни з колишніх язичницьких народів про те, що колись їм довелося увійти до співтовариства, що складалося здебільшого з євреїв? Чи завжди можливо, щоб віруючі євреї і неєвреї разом молилися Ісусу Христу? Якщо ні, то чому? Які ще національні і культурні відмінності доведеться здолати сьогодні, щоб побудувати прекрасний Храм, про який писав апостол Павло, таким чином призначений прославити єдиного для всього всесвіту Бога?

Ефесян 3:1-7 – Таємний Божий задум нарешті розкритий

«Через це я, Павло, є в’язень Ісуса Христа за вас, поган, якщо ви тільки чули про зарядження Божої благодаті, що для вас мені дана. Бо мені відкриттям об’явилась була таємниця, як писав я вам коротко вище, з чого можете ви, читаючи, пізнати моє розуміння таємниці Христової. А вона за інших поколінь не була оголошена людським синам, як відкрилась тепер через Духа Його святим апостолам і пророкам, що погани співспадкоємці, і одне тіло, і співучасники Його обітниці в Христі Ісусі через Євангелію, якій служителем я став через дар благодаті Божої, що дана мені чином сили Його.»

Наомі затіяла невеликий бізнес з пошиття жіночих суконь. У неї завжди були спритні пальці і добрий смак на колір і фасон. Тепер вона зрозуміла, що може обернути свої здібності на користь справі і не лише шити одяг для себе і своєї сім’ї, але і заробити трохи грошей для сім’ї. Яскраві тканини, що робилися в тій частині Африки, де вона жила, мали попит не лише в найближчому районі, але також і, як вона чула, за кордоном. Хто міг сказати, у що це виллється?

Вона найняла двох місцевих жінок для допомоги в шитті і молодого чоловіка, що їздив у місто за купівлею необхідної фурнітури і продавав готову продукцію. Разом вони працювали не покладаючи рук, і зусилля їх увінчалися значним успіхом. Людям подобалася їх продукція, і вони стали користуватися довірою. Незабаром замовлень додалося настільки, що вони вже не могли справлятися самі. Наомі була вимушена найняти ще двох помічників, не бажаючи підвести замовників.

Маленька команда успішно працювала до тих пір, поки одного прекрасного дня одна молода жінка не сказала: «А чом би нам не спробувати робити ще щось, окрім жіночого одягу? Фіранки? Чохли для меблів? Чи щось у цьому роді?»

Усі з готовністю погодилися. Вони добре шили сукні, але готові були осмілитися зробити щось нове.

Наомі посміхнулася – нарешті настав її час.

Вона підійшла до свого письмового столу і відкрила шухляду, яка завжди була замкнена на ключ. Вона дістала чистий запечатаний конверт, на якому була написана дата, – той день, коли вона почала свій бізнес. Вона передала конверт жінці, яка поставила питання.

– Відкрий його, – сказала вона, – і прочитай вголос, що там написане.

Молода жінка розпечатала конверт, дістала єдиний листок з надрукованим текстом і прочитала. У ньому містився план великого підприємства з пошиття різного роду речей, які люди захочуть мати вдома.

– Весь цей час я тримала цей план у таємниці від вас, – посміхнулася Наомі. – Я знала, що, якби я із самого початку повідомила вам про нього, ви б сказали, що я витаю в хмарах, і самі перетворилися б на порожніх мрійників. Нам потрібно було спершу довести самим собі, що ми можемо робити сукні. Тепер же я можу поділитися з вами своїм секретом. Це те, що я замислила вже давно. Давайте ж приступимо до справи!

Молодий чоловік, що сидів у кутку і слухав ці слова, раптом усвідомив, що віднині його робота зміниться кардинальним чином і притому назавжди.

Образ Божий, намальований апостолом Павлом у цьому уривку, дещо нагадує історію Наомі. А себе Павло, ймовірно, бачить приблизно так само, як бачив себе в той момент молодий чоловік. Несподівано його посвятили у велику таємницю. Те, що нам здавалося дивним нововведенням, насправді Бог замислив задовго до нас.

Бог, схоже, спочатку накреслив детальний план для Своєї людської сім’ї. Він і раніше натякав, що стануться грандіозні події – мабуть, найсильніше ця думка звучить у пророків, зокрема в Ісаї. Проте більша частина Його народу вважала, що їх нинішнє покликання – бути Його обраним народом і виконувати Його закон – так і залишиться головним. Тепер же Він розкриває людям Свою таємницю, яка залишалася без уваги упродовж багатьох віків і поколінь. І самому апостолові Павлу належить передати цю новину людям по всьому світу.

Таємний задум полягає в тому, що Бог завжди мав намір привести до Себе необрізаних язичників, тобто всі інші народи світу, і зрівняти їх у правах по відношенню до Себе з древнім ізраїльським народом. І Блага звістка – Євангеліє – це і є те, що Бог тепер виконав через Ісуса, єврейського Месію, Який також є Істинний Бог усього всесвіту.

Апостол Павло у вірші 6 схвильованими, захопленими словами описує, які великі привілеї тепер отримують язичники. По-перше, вони отримують частину спадку. Уявіть собі: якась сім’я по сусідству раптом отримала величезний спадок, а тепер вам кажуть, що і ви теж члени цієї сім’ї і маєте ті ж права, що і інші! Саме в такій ситуації і виявилися нині християни з язичників. Бог обіцяв Своєму народу – Ізраїлю, що той наслідує весь світ (див. Рим. 4:13). Коли Бог відновить усе творіння, цей народ стане над ним царем і володарем. Віднині усі народи мають право на цей спадок (Рим. 5:17).

По-друге, вони стають членами одного тіла. Мабуть, Павло має на увазі образ церкви як «Тіла Христового» (1:23). Християни з язичників – зовсім не другосортні громадяни. Вони стали невід’ємними членами і органами Тіла Христового так само, як і християни з юдеїв.

По-третє, вони набувають рівної частини в обіцяннях. Усі обіцяння Божі були дані Аврааму і його сімейству. Тепер же виявляється, що це сімейство – увесь рід людський.

І апостол Павло обраний Богом, щоб стати першим з них. Стосовно Наомі та її швацькій майстерні, можна сказати, що він не чекав, що маленька сімейна справа (Ізраїль) розшириться до таких меж (вийде зовні і прийме в себе язичників як рівноправних партнерів). Але, якщо це із самого початку було передбачено таємним Божим задумом, а тепер власні божественні енергії допомагають йому здійснювати цей задум, він з радістю піде і відсвяткує цю подію. Так, у своєму окружному посланні до церков Ефеського району, які не були знайомі з ним особисто, він хоче упевнитися, що вони знають його місце в тисячолітньому задумі єдиного Істинного Бога. Він може бути ув’язнений (в. 1), але погляд його вільний, як вітер, і широкий, як горизонт. І він хоче, щоб усі, хто читає його послання, – і в той час, і зараз! – розділили його розуміння і приєдналися до його трудів.

Попередній запис

Ефесян 2:8-10 – 2:11-16

Ефесян 2:8-10 – Благодать, не діла «Бо спасені ви благодаттю через віру, а це не від вас, то дар Божий, ... Читати далі

Наступний запис

Ефесян 3:8-13 – 3:14-21

Ефесян 3:8-13 – Мудрість для правителів «Мені, найменшому від усіх святих, дана була оця благодать, благовістити поганам недосліджене багатство Христове, ... Читати далі