Настанови щодо купівлі і приготування свіжої риби

Основна настанова щодо придбання свіжої риби – переконайтесь, що її взято з чистої води.

У книзі Єзекиїля пророк говорить про день, коли навіть у водах Мертвого моря плаватиме риба. Мене зацікавило те, що пророцтво Єзекиїля пов’язане зі щедрим джерелом чистої води – таким глибоким, що звідти потекла річка, якої «не можна було перейти». Пророцтво проголошує:

«І всяка жива істота, яка плазує там, де ввійдуть два струмені, буде живою; і риби буде дуже багато, тому що ввійде туди ця вода, і води у морі зробляться здоровими, і, куди ввійде цей потік, усе буде живе там. І будуть стояти біля його рибалки від Ен-Гадді до Еглаїма, будуть закидати сіті. Риба буде у своєму вигляді і, як у великому морі, риби буде дуже багато» (Єз. 47:9-10).

Рибалки століттями знали, що якість і кількість риби, яку вони ловлять, безпосередньо пов’язана з чистотою вод, в яких риба нерестилася і жила.

Купуючи рибу, чи не найважливіше зважати на те, де її було спіймано. Є ризик, що лосось, вирощений на фермах і в штучних водоймах неподалік промислових регіонів, може бути зараженим відходами виробництв. Риба з Великих озер у США, а також прісноводна риба могла виростати в забруднених водах чи поблизу промислових регіонів країни. А такі види риби, як тунець, риба-меч і щука, найчастіше містять жиророзчинні забруднювачі на кшталт пестицидів, поліхлорованих дифенілів і ртути.

На жаль, навіть високожирна ркба – зокрема трахінот, скумбрія, лосось і оселедець, спіймана в забруднених водах на кшталт тих, що характерні для північного сходу Америки, – може містити жиророзчинні забруднювачі, як-от пестициди, поліхлоровані дифеніли і ртуть. Високий вміст жиру в цій рибі фактично змушує її нагромаджувати в собі більше токсинів. Нежирна риба, така як палтус і камбала, зазвичай містить менше забруднювачів, як і риба, виловлена в чистих водах на півночі Тихого океану. Лосось, спійманий поблизу берегів Аляски, набагато рідше забруднений промисловими відходами і поліхлорованими дифенілами, ніж лосось із північної Атлантики.

Води Мексики, Аргентини і Чилі надзвичайно чисті, як і моря навколо Нової Зеландії та Ісландії.

Також ви мусите знати, що риба, вирощена на фермах, часто містить нижчий рівень жирних кислот омега-3. Холодноводний лосось живиться водоростями, планктоном, крилем та іншим кормом, що багатий на ці кислоти. Водночас не на всіх фермах рибу годують кормом із достатньою кількістю омега-3.

Не їжте сирої риби

Сирої риби належить уникати. Вона часто містить плоских червів та інших паразитів, і соління чи вудження може не знищити їх усіх. Важливо правильно готувати рибу, щоби позбутися будь-яких паразитів, які можуть у ній перебувати.

Подивіться на очі риби

Купуючи рибу в супермаркеті, вибирайте цілу й неочищену. Спершу подивіться на очі риби. Вони мають бути блискучими, ясними і випуклими, а ще твердими й прозорими. Далі огляньте луску, – вона повинна блищати. Торкніться рибини. Якщо від доторку в тілі риби лишиться заглибина, не купуйте її, – шкіра мусить знову вирівнятися. Риб’ячі зябра мають бути твердими й рожевими. І зрештою – запах.

Якщо вона пахне «рибою», не беріть її. Свіжа риба майже позбавлена запаху[1]. (Ви також можете попросити різника, аби очистив рибу від голови, шкіри та костей, поки обиратимете інші продукти в супермаркеті).

Рибу слід заморозити негайно після купівлі і зберігати не більш як місяць.

Не смажте риби на сковороді чи у фритюрниці, бо такий спосіб приготування зводить нанівець корисні властивості жирних кислот омега-3. Ви можете зготувати її в електричному грилі, спекти в духовці, на вогні або зварити.

Спробуйте різні види риби. Вона має безліч смаків, і ми це часто усвідомлюємо, скуштувавши печену і варену рибу, позаяк смаження перебиває її смак.

ЩО ЇВ БИ ІСУС?

Ісус їв чимало різноманітної свіжої риби чистих видів, можливо, навіть щодня. Він користався із незамінних жирних кислот, які вона містить. Найімовірніше, Ісус споживав варену і печену рибу.

Ми можемо наслідувати Його приклад, наповнивши свій раціон більшою кількістю риби і споживаючи харчові додатки з риб’ячого жиру. Та мусимо бути певні, що ця риба виростала в незабруднених водах, що вона свіжа, і зберігати й готувати її таким способом, аби зберегти якнайбільше поживної цінности.


[1] Don Colbert, Walking in Divine Health (Lake Mary, Fla.: Creation House, 1999).

Попередній запис

Поживні переваги риби

Якщо ж говорити про позитивне, то чиста риба з плавниками й лускою вкрай корисна для людського тіла. Велике дослідження факторів ... Читати далі

Наступний запис

М’ясо в часи Ісуса

Споживання їжі в домі фарисея, Джеймс Тіссо Більшість із тих, кому вже за тридцять, мабуть, пам’ятають ... Читати далі