Ісус і рибальство

Кілька років тому з’явилася популярна кухарська книга, в якій описано сто способів приготувати гамбургер. Вона стала бестселером. Однак в Ісусові часи популярною, мабуть, була б інша книжка: «101 спосіб приготувати рибу»!

У біблійні часи рибальство було важливим промислом на берегах ріки Йордан і Тиверіядського озера. Поки ізраїльтяни блукали після виходу з Єгипту, вони час від часу рибалили в Червоному морі. Євреї були надзвичайно вправними в цій справі. Кілька учнів, яких Ісус собі обрав, – теж рибалки за фахом. Багато Його проповідей та чуд пов’язані з рибальством.

Ми точно знаємо, що Ісус їв чисту, свіжу, незабруднену рибу майже щодня. Я навіть переконаний, що хліб та риба були двома основними стравами в Його раціоні. Чому стверджую це? Тому що риба – найпоширеніше м’ясо, яке їли за часів Ісуса. Тоді Тиверіядське озеро, Середземне море і ріка Йордан були головними джерелами риби, і євреї споживали чимало її різновидів. Продавали стільки цього товару на ринках Єрусалима, що один із входів до старого міста називали Рибними воротами.

Пересічна особа в Єрусалимі за часів Ісуса могла дозволити собі інші різновиди м’яса тільки на великі свята, а риба була дешевою, тож входила до щоденного раціону. Ті, що жили біля Тиверіядського озера, мабуть, їли рибу постійно.

Ісус часто згадував рибу у Своєму вченні. Він назвав її серед «добрих дарів», згаданих у Луки 11: «Просіть, і дасться вам, шукайте, і знайдете; стукайте, і відчинять вам… Коли син… попросить риби, подасть йому змію замість риби?… Отже, якщо ви, будучи злими, вмієте добрі дари давати дітям вашим, то тим більше Отець Небесний дасть Духа Святого тим, хто просить у Нього» (Лк. 11:9,11,13).

У кількох випадках Ісусові чуда були пов’язані з рибою. Двічі Він нагодував силу народу лише кількома рибинами. Ісус узяв п’ять буханців і дві риби, поблагословив їх, розламав і передав учням, щоб наситити п’ять тисяч народу, крім жінок і дітей (див. Мф. 14:16-21). Згодом Ісус узяв сім хлібин і «трохи риби», подякував за них Богові, розламав і віддав учням, щоб нагодувати чотири тисячі народу, крім жінок і дітей (див. Мф. 15:32-37). Ті «трохи риби» могли бути сардинами, дрібною рибою з родини оселедцевих. Після обох чудес ще й залишилися недоїдки!

Деякі історики припускають, що в часи Ісуса в Тиверіядському озері працювало до п’яти тисяч малих рибальських човнів. Подеколи їхній улов був величезним.

Два великі улови риби пов’язані з Ісусом та Його учнями. Одного разу Ісус позичив рибальського човна для проповідництва, і після того, як скінчив говорити, порадив Петрові та його приятелям рибалкам закинути сіті на глибину. Петро, вправний і успішний рибалка, знав, що риба уникала сітей під ясним обіднім сонцем, але, послухавши Ісуса, відчалив на глибину і закинув сіті. І після того витяг стільки риби, що його огорнув трепет. Ісус тоді сказав: «Ідіть за Мною, і Я зроблю, що ви будете ловцями людей» (Мк. 1:17). Чоловіки відразу залишили свої сіті і пішли за Ним.

Іншого разу Ісус послав Петра рибалити, сказавши: «Піди до моря, закинь вудку, і першу спійману рибу візьми, відкрий їй рот і знайдеш статир» (Мф. 17:27). Петро мав віддати ті гроші збирачам храмового податку, який вони вимагали від Ісуса та Його учнів (див. Мф. 17:24).

Рибальство з Ісусом було справді вигідним!

Одного ранку, після воскресення, Ісус з’явився на березі Тиверіядського озера. Петро та кілька інших учнів рибалили цілу ніч, але нічого не спіймали. Ісус покликав їх з берега і сказав закинути сіті з правого боку човна. Після того вони спіймали рибу, якої не могли витягнути в човен. Того ж ранку учні прийшли на берег і побачили, що Ісус уже розпалив вогонь і приготував їм сніданок з хліба та риби.

Явлення Христа на берегу Тиверіядського озера, Джеймс Тіссо

Чиста і нечиста риба

Закон Мойсеїв містить особливі настанови про те, яка риба придатна для людського харчування: «З усіх тварин, які у воді, їжте цих: у яких є пір’я і луска у воді, чи у морях, або ріках, тих їжте; а всі ті, у яких немає пір’я і луски, чи у морях, або ріках, із усіх, що плавають у водах і з усього, що живе у водах, нечисте для вас; вони повинні бути нечистими для вас: м’яса їх не їжте і трупами їх гребуйте; усі тварини, в яких немає пір’я і луски у воді, нечисте для вас» (Лев. 11:9-12).

Ритуальний заріз стосувався тільки тварин і птиці, але не риби. Чистою рибу робила належність до певного виду.

Луску можна зіскребти з риб’ячої шкіри, не відриваючи шкіри від м’яса. Кісткові горбики не вважають лускою. До риби, яка має той тип луски, що робить її нечистою, належать: риба-меч, осетер, акула, пінагор і глось. До риби без плавників – сом, морський йорж і морський ангел.

А як же морепродукти?

Усі ракоподібні і молюски не мають луски, а тому нечисті[1]. До молюсків належать клеми, мідії, устриці і гребінці. До ракоподібних – краби, омари, креветки та річкові раки.

Сирі молюски є головною причиною харчових отруєнь в Америці і часто переносять такі недуги, як сальмонела і вірус гепатиту А. Молюски мають унікальну здатність очищувати воду від патогенних бактерій на кшталт холери; чимало з цих токсинів пов’язані з неочищеними стічними водами. Клеми та устриці можуть фільтрувати від 75 до 190 літрів морської води на день. Однак токсини залишаються в їхньому м’ясі.

Споживання забруднених молюсків може призвести до паралітичного отруєння ними. Симптоми зазвичай починаються із заніміння губ і язика, яке згодом поширюється на руки й ноги, після чого з’являються проблемами з диханням. У молюсках також може концентруватися червона вода, що призводить до отруєння крови – з високим ступенем ризику смерти пацієнтів. У червоній воді утворюються нейротоксини, що не руйнуються під час варіння[2].

Через високий попит на молюски виловлюють цих істот близько до берега, де вода найбільше забруднена. Як наслідок, випадки отруєння молюсками частішають.

Я вважаю молюски «тарганами моря». Це мініятюрні збиральники вірусів, бактерій і токсичних відходів. Святе Письмо не тільки наказує нам уникати їх, а й твердить, що вони «нечисте» для людини (Лев. 11:12).

Соми – нечисті

Соми, спіймані в річках і потоках, мабуть, найбрудніші з усієї донної риби, бо вони першими поглинають промислові відходи, які осідають на дно водойм. Сьогодні соми п’яті за споживанням у Сполучених Штатах серед риби, і чималу їх частину вирощують у чанах із прісною водою. Але все одно ця риба належить до тієї, котру сотворено для очищення водного середовища. Тільки те, що рибу вирощують у чані, не означає, що вона зростає в чистій воді. Чимало сомів вигодовують поблизу промислових районів, і воду для них беруть із забруднених джерел.

Як і креветки, омари та всі інші молюски, соми сотворені Богом, щоб діяти як природні очищувачі для водойм. Ці істоти мають чудову здатність вбирати забруднювачі, не зазнаючи від них шкоди. Однак вони можуть передавати ці небезпечні речовини людям, які їдять їхнє м’ясо.


[1] Rabbi Yacov Lipschutz, Kashruth (Brooklyn, N.Y.: Mesorah Publications, 1988).

[2] Ronzio, The Encyclopedia of Nutrition and Good Health.

Попередній запис

Ціле зерно найкорисніше для здоров’я

Коли йдеться про поживну цінність злаків, то вибір дуже простий: ціле чи очищене зерно. Замість того, щоб обирати цільнозерновий хліб, ... Читати далі

Наступний запис

Поживні переваги риби

Якщо ж говорити про позитивне, то чиста риба з плавниками й лускою вкрай корисна для людського тіла. Велике дослідження факторів ... Читати далі