Ефесян 1:1-3

Ефесян 1:1-3 – Благословенний Бог Вседержитель!

«Павло, з волі Божої апостол Христа Ісуса, святим, що в Ефесі, і вірним у Христі Ісусі, нехай буде вам благодать та мир від Бога, Отця нашого, і Господа Ісуса Христа! Благословенний Бог і Отець Господа нашого Ісуса Христа, що нас у Христі поблагословив усяким благословенням духовним у небесах.»

Нещодавно в Лондоні з’явився новий популярний туристичний об’єкт – так зване «Лондонське око». Здалека він виглядає як гігантське колесо огляду Феріса, проте катаються на ньому люди не лише заради задоволення. Передусім, це колесо набагато більше будь-яких атракціонів – його висота досягає 135 метрів над рівнем Темзи. Кожна з його кабінок (всього їх тридцять дві) вміщує до двадцяти людей, а повне коло воно робить за півгодини. Цього цілком достатньо, щоб насолодитися дивовижним виглядом усієї центральної частини Лондона, його соборів і монастирів, парків і садів, а також Біг-Беном і будівлею парламенту на передньому плані. Насправді «Лондонське око» – це не лише видовищна пам’ятка сама по собі, видима з різних точок столиці, але і найкращий оглядовий майданчик, звідки можна помилуватися Лондоном. Повніша панорама відкривається тільки з літака, і невипадково, що колесо належить і обслуговується однією з авіакомпаній.

Послання до Ефесян займає серед послань апостола Павла те ж місце, що «Лондонське око» у ряді інших пам’яток Лондона. Це не найдовше або найповніше з його послань, але в ньому відкривається захоплююча дух панорама. Звідси, у міру обертання колеса, з висоти пташиного польоту ви одну за другою оглядаєте усі теми, що займали розуми перших християн: Бог, світ, Ісус Христос, церква, засоби спасіння, християнська поведінка, питання шлюбу і сім’ї, а також тема духовної боротьби. Подібно до того як любитель побродити Лондоном раптом дістає можливість побачити знайомі місця з несподіваних ракурсів і чіткіше розглянути, як вони розташовуються усередині усього міського ансамблю, читач, що дійшов до Послання до Ефесян після знайомства з іншими посланнями апостола Павла, на шляху до цілісного осмислення його писань раптом дістає можливість подивитися на їх зміст під новим, несподіваним кутом.

Спочатку нам необхідно розглянути два питання. По-перше, чи дійсно послання написане самим апостолом Павлом? Багато серйозних вчених ставлять цей факт під сумнів. Очевидно, що частина послання написана не в тому запальному полемічному стилі, що доходить до рівня вуличних суперечок, яким користувався апостол Павло в інших своїх посланнях. Тому деякі дослідники, які сформували своє уявлення про Павла на підставі Послань до Римлян і до Галатів, вважають, що Послання до Ефесян написане кимсь іншим, адже воно інше за стилем. Інші дотримуються компромісного погляду: послання могло бути написане не власноручно Павлом, але його помічником і під його керівництвом. Моя власна думка, якої я дотримуватимуся і далі, така: коли ми належним чином розуміємо Павлову думку, тоді ніяких протиріч між тим, що написано в цьому посланні, і тим, що він пише в інших посланнях, немає. Літературний стиль, і справді, дещо іншій, проте Павло, як і будь-який інший автор, має повне право використовувати різні стилі залежно від обставин.

Звідси витікає друге питання: кому, насправді, було адресоване це послання? Це питання виникає відразу ж після прочитання перших віршів послання, оскільки в трьох кращих і найбільш ранніх з рукописів (III і IV ст.), що збереглися на сьогодні, слова «в Ефесі» відсутні.

Для пояснення цього факту були запропоновані найрізноманітніші теорії. Найбільш вдала, на мій погляд, полягає в тому, що це послання було задумане як окружне і призначалося цілому ряду церков, що розташовувалися навколо Ефеса. Воно було написане, коли Павло знаходився в ув’язненні, а потім стало передаватися з одного місця в інше. Одна з копій могла залишатися в Ефеської церкви, і пізніше хтось міг подумати, що послання було написане до жителів Ефеса, а не в самому Ефесі.

Те, що Павло дійсно іноді писав окружні послання, ясно з Послання до Колосян (воно, до речі, має багато спільного з Посланням до Ефесян), де апостол Павло говорить про якесь своє послання до лаодикійців, яке повинні передати і в Колоси. Можливо навіть, що це послання і є те саме «послання до лаодикійців», хоча ми не можемо стверджувати цього з упевненістю. Читаючи початок третього розділу Послання до Ефесян, бачиш, що Павло звертається до людей, які не знайомі з ним і його служінням особисто, що важко уявити у випадку, якщо це послання було написане в Ефес, де він провів тривалий час. Але ми не сильно помилимося, якщо припустимо, що він адресував його декільком молодим церквам у радіусі близько 100 кілометрів від Ефеса.

Більшість послань апостола Павла починаються, після вітання, повідомленням про те, про що він молиться, коли згадує про церкву, якій пише. І пізніше в першому розділі Послання до Ефесян він саме це і робить (вірші 15-23). Проте на самому початку ми бачимо, як похвала адресата виливається в довгу і добре організовану подячну молитву і прославляння Бога. Ця молитва, що відкриває послання, охоплює вірші 3-14 включно. І хоча ми можемо розбити її на декілька коротких речень (що ми і зробимо, розділивши її на дві частини), насправді це безперервний потік славословій, і нам слід сприймати його саме так. Перш, ніж перейти до опису своїх конкретних прохань, Павло вказує на те, що, кінець кінцем, є основою всякої християнської молитви, роздуми і настанови, а саме – прославляння Бога, Який виливає на нас Свою любов, і поклоніння Йому.

Хто ж у такому разі цей Бог? Чому Його слід прославляти і шанувати таким чином?

Відповідь Павла, яку він не втомлюється повторювати і яку ми ніколи не повинні сприймати як належне, коли чуємо її, полягає в тому, що Істинний Бог, Який заслуговує на наше радісне поклоніння і очікує його від нас, є Отець Господа Ісуса, Царя і Месії. Він не схожий на богів і богинь язичницького світу. Він не просто надприродна сила, смутне відчуття або енергія, неточно звані «божеством». Він – Бог, Який створив світ і нині відкрив Себе в Ісусі Христі і через Ісуса Христа. Отже тепер, з погляду Павла, будь-яке уявлення про Бога, що не має своїм осереддям Ісуса Христа, є спотворенням або очевидною підробкою.

Уся молитва, усі її одинадцять віршів є розповіддю про те, що зробив Бог в Ісусі Христі. Він благословив нас в Ісусі-Царі (в. 3), Він обрав нас у Ньому (в. 4), усиновив нас через Нього (в. 5), обдарував нас Своєю благодаттю в Ньому (в. 6), дарував нам через Нього прощення гріхів (в. 7), відкрив нам у Ньому таємницю Своєї волі (в. 9), маючи на меті з’єднати в Ньому усе земне і небесне (в. 10). У Ньому ми отримали спадок (в. 11), оскільки раніше понадіялися на Нього (в. 12), і в Ньому ми запечатані Святим Духом, Який є гарантією того, чому судилося бути (вірші 13-14).

У наступному розділі ми поговоримо про це детальніше. Проте що вже зараз впадає у вічі в цій дивовижній панорамі божественного плану спасіння, що оглядається з висоти пташиного польоту, так це постійний акцент Павла на тому, що усе зроблене Богом здійснене в Ісусі Христі і через Нього.

Зокрема, «в Ньому» Він діяв заради нас. Коли Павло говорить про нас як про тих, хто перебуває «в Христі» (я використовую слова «Христос», «Цар» і «Месія» як синоніми, щоб повніше передати їх сенс), він ґрунтується на юдейських уявленнях, згідно з якими цар втілює свій народ, так що усе, що відбувається з ним, стосується і його підданих, що вірно відносно царя, то вірно і відносно народу. Згадаємо Давида, що здолав Ґоліята (1Сам. 17). Давид представляв Ізраїль; він вже помазаний як цар, і незабаром після його перемоги народ усвідомив, що саме він поведе Ізраїль до задуманого Богом майбутнього. Так само і з нами: Ісус здобув рішучу перемогу над прадавнім і злим ворогом роду людського, і, якщо ми «в Ньому», «в Царі», «в Христі», ми поступово, крок за кроком, повинні прийти до розуміння того, що ж це означає.

Але найголовніше, що в міру того, як ми це робимо, ми вчимося шанувати Бога, Який зробив усе це «в Ньому». Щоб ми як християни, читаючи сьогодні Послання до Ефесян, могли набути натхнення і сили для майбутніх звершень, нам потрібно пам’ятати про те, що всяке справжнє християнське життя і діяльність виникають з поклоніння. Істинне шанування Істинного Бога полягає в тому, щоб знову і знову повторювати, з радістю і подивом, історію про те, що зробив заради нас Бог в Ісусі, Месії. Насолодіться цією картиною. Кращого за це ви на світі нічого не знайдете.

Наступний запис

Ефесян 1:4-10 – 1:11-14

Ефесян 1:4-10 – Обрання і задум «Так як вибрав у Ньому Він нас перше заложення світу, щоб були перед Ним ... Читати далі