2 Солунян 1:1-7а – 1:7b-12

2 Солунян 1:1-7а – Вітання і вдячність

«Павло, і Силуан, і Тимофій до Солунської Церкви в нашім Бозі Отці й Господі Ісусі Христі: благодать вам і мир від Бога Отця й Господа Ісуса Христа! Ми завжди повинні подяку складати за вас Богові, браття, як і годиться, бо сильно росте віра ваша, і примножується любов кожного з усіх вас один до одного. Так що ми самі хвалимось вами по Божих Церквах за ваші страждання та віру в усіх переслідуваннях ваших та в утисках, що їх переносите ви. А це доказ праведного Божого суду, щоб стали ви гідні Божого Царства, що за нього й страждаєте ви! Бо то справедливе в Бога віддати утиском тим, хто вас утискає, а вам, хто утиски терпить, відпочинок із нами»

Коли четверо наших дітей були маленькими, то нам з дружиною в день Різдва доводилося записувати багато інформації. Як тільки діти починали розпаковувати подарунки від друзів і родичів, кімната за лічені хвилини заповнювалася обгортковим папером, тасьмою для упаковки, іграшками, книжками і різними іграми. Через якийсь час було вже неможливо визначити, хто з дітей що отримав, і головне, було незрозуміло, від кого ці подарунки. Тому ми з дружиною в міру розпаковування коробок намагалися записувати найважливіше.

А наступного дня ми писали листи подяк. Діти часто дивилися на цю нудну роботу як на неприємний бік Різдва; але, звичайно, робити це було вкрай важливо. Учити про щедру Божу благодать, Божий дар в особі самого себе, святкуючи Різдво, – це тільки півсправи. Друга половина – навчитися бути вдячним, щиро сказати «дякую». Та благодать, яка не породжує вдячності, не розм’якшує жорстоких сердець.

Тому, коли апостол пише своє друге послання до молодої солунської церкви, Павло не лише повідомляє, що дякує Богові за солунян, але і підкреслює, що він зобов’язаний так поступити – це відповідає вимогам справедливості. Подібно до того як діти почувають себе зобов’язаними дякувати тому, хто подарував щедрий подарунок, так і Павло розуміє, що йому слід хвалити Бога за усе, що сталося в Солуні. Віра, любов і страждання молодої церкви – за все це апостол не втомлювався дякувати Богові.

Для нас важливо зрозуміти, як це пов’язано з його розумінням Євангелія і діючої в ньому Божої благодаті. Коли Павло в кожному місті і селі проголошував Євангеліє про те, що розіпнутий і воскреслий Ісус – істинний Господь Всесвіту, то розумів його не як певний набір абстрактних ідей, які можуть кричати до розуму слухачів (хоча апостол був упевнений, що звістка є зрозумілою на найглибшому рівні розуму і серця). Також Павло не пропонує слухачам якесь особливе емоційне переживання, яким ті могли б насолодитися. Апостол розуміє Євангеліє як незвичайний носій або сосуд Божої благодаті, за допомогою якої істинний і живий Бог досягає серця, розуму, тіла і усієї суті людини, що не знала Бога до цієї пори.

І що в результаті? Коли люди вірою відповідають на Євангеліє, вірять у Бога і ввіряються в руки Ісуса; коли вони утворюють общину любові і проявляють готовність жити єдиним життям; коли вони готові страждати заради збереження своєї нової суті, Павло сприймає усе це не інакше, як дар самого Бога (можна назвати це різдвяним подарунком) і диво нового народження. За це диво по справедливості слід дякувати Богові. За даром йде вдячність, яка готує серце до нових дарів.

Верховне володарювання Бога в благодаті, що породжує віру, любов і терпіння у вірних, доповнюється верховенством Бога в правосудді. Без цього благодать була б марною і необґрунтованою. Праведний суд Божий (в. 5) у результаті рятує тих, хто був вірний Богові і Євангелію і через це зазнав утиски з боку світу, який вимагав покірності своєї влади і своїм богам. Бог у Своєму правосудді віддасть тим, хто унаслідок відданості ідолам і нелюдяного способу життя застосовував насильство проти людей.

Уявлення про прийдешній суд, на якому нечестиві будуть засуджені і зло отримає за заслугами, було загальноприйнятим серед юдеїв під час Павлового життя. Згідно з цими юдейськими концепціями судити усіх злих від імені Божого повинен сам Месія. Оскільки Павло вірив, що Ісус і є Месія,  Христос то вважав, що саме Ісус судитиме старий світ (див. Дії 17:31; Рим. 2:16).

Страждання, які зазнали солуняни (1Сол. 2:14-3:5), і терпіння, виявлене ними в гоніннях, – служать, як каже Павло, доказом «праведного Божого суду». Дійсно, якщо ці християни-провісники Царства Божого, що змінює земні царства, то неминуче світ сприйматиме їх як загрозу власному благополуччю і почне боротися з ними усіма способами. Тоді, як і сьогодні, у світі була незліченна безліч «релігій», сект, різних «богів» і «панів» (див. 1Кор. 8:1-6). Якби Павло просто хотів додати до наявних богів ще одного нового, то ніхто не став би проти цього заперечувати. Але він зовсім не збирався робити нічого подібного: апостол призвав своїх слухачів відвернутися від старих богів і присягнути Ісусу і Богу, Який проявився через Ісуса. Коли люди пішли за Павловим закликом, світ відповів сильною реакцією, що показала ефективність звістки. Благодать, дарована істинним Богом, працювала, і самі вірні стали її знаком. Тому ясно було, що слід дякувати Богові, як би парадоксально це не виглядало на тлі переслідувань.

Тому Павло каже, що він може хвалитися солунянами (в. 4). У період перед написанням послання він побував у Верії, потім в Атенах, а писав, очевидно, з Коринта. І де б не був Павло, скрізь він розповідав людям, які плоди принесло Євангеліє в Солуні. Слово «хвалитися» тут означає зовсім не хвастощі. Павло звичайно ж не просто повідомляє усім, який він удачливий організатор церков. Швидше, він розглядає солунську церкву як вирішальний доказ того, що він – насправді апостол Ісуса Христа. Його заклик і служіння виправдані вже самим існуванням солунської церкви, але ще більше – вірою, любов’ю і терпінням солунських християн. Якщо нам здасться важким подумки перенестися до першого християнського покоління і усвідомити усю незвичність цієї нової квітки, що зійшла в грецькому світі, то тоді тим більше важливіше буде запитати себе, причому краще письмово: а за що повинні дякувати ми? Які дари ми отримали з щедрих рук Божих? Які знаки дивної роботи Божої ми спостерігаємо в наші дні, у наших країнах, містах і церквах?

2 Солунян 1:7b-12 – Пришестя Ісусове

«Коли з’явиться з неба Господь Ісус з Анголами сили Своєї, в огні полум’яному, що даватиме помсту на тих, хто Бога не знає, і не слухає Євангелії Господа нашого Ісуса. Вони кару приймуть, вічну погибіль від лиця Господнього та від слави потуги Його, як Він прийде того дня прославитися в Своїх святих, і стати дивним у всіх віруючих, бо свідчення наше знайшло віру між вами. За це ми й молимось завжди за вас, щоб наш Бог учинив вас гідними покликання, і міццю наповнив усю добру волю добрости й діло віри, щоб прославилося Ім’я Господа нашого Ісуса в вас, а ви в Ньому, за благодаттю Бога нашого й Господа Ісуса Христа.»

Незадовго до Різдва 1988 року аеробус авіакомпанії Пан-Амерікен, що летів з Лондона в Сполучені Штати, вибухнув у повітрі над маленьким шотландським містечком Локербі. Усі, хто був на борту, загинули, а також загинули декілька людей на землі. Останні знаходилися в будинках, на які впали уламки літака, що горіли. Кілька років тому шотландський суд, що засідав у Голландії, ухвалив звинувачувальний вирок людині, що підозрювалася в установці вибухового пристрою в літаку. Родичам загиблих очікування цього вироку здалося занадто довгим.

Вони хотіли не помсти, але справедливості. Наш світ насилу розрізняє ці дві речі. Нас жахають дії людей, здійснені з почуття помсти. І разом з цим нам важко уявити собі покарання, яке хоч би частково не мотивувалося помстою. Проте жертви навмисних злочинів підтвердять, що бажання справедливості – далеко не те ж саме, що прагнення нашкодити людині, що завдала до цього шкоди тобі. У бажанні правосуддя є глибокий сенс, який люди повинні усвідомити, щоб досягти правильного розуміння речей.

Той, хто сам ніколи не був жертвою, розділяє прагнення до правосуддя, якщо сам є людиною зрілою і мудрою. Лиходії повинні отримати за заслугами. Злу не вічно торжествувати і глумитися над добром. Наша людська система правосуддя намагається зробити це очевидним для всіх. Однією з причин того, що суд у справі катастрофи над Локербі тривав так довго, був пошук нейтрального місця заради забезпечення безсторонності суду.

У цьому фрагменті послання говориться про справедливість, а не про помсту Божу. У деяких перекладах 8-го вірша говориться про «помсту», але при такому перекладі сьогоднішні читачі можуть зв’язати з цим поняттям неправильну ідею. Бог – це не дріб’язковий тиран, що кидає своїх політичних опонентів у в’язницю просто за те, що вони зайняли не ту позицію. Бог – живий і люблячий Творець, Який повинен або судити світ, або Своєю бездіяльністю підтвердити правоту тих, хто звинувачує Його в потуранні лиходіям. Люди, які живуть у суспільствах, де зло процвітає і нічим не стримується, можуть підтвердити, що це нестерпно. Якби у світі завжди зберігалася така ситуація, то він незабаром став би пеклом.

Павлова думка про те, що Бог судитиме світ, підтверджується декількома біблійними епізодами. Згадується Вихід з Єгипту, коли єгиптяни, що поневолили євреїв, були попереджені серією лих, і лише потім винищені водами Червоного моря. Також можна привести як приклад поразку вавилонян, що сталася після полонення ними євреїв, які знаходилися певний час у вигнанні. Можна згадати і про великий день, коли Бог прийде з усіма Своїми святими, щоб звільнити Єрусалим і уразити нападаючих на нього. У Священному Писанні ми знайдемо багато випадків справедливого суду, які в той же час супроводжувалися звільненням людей, які залишилися вірними Богові, сподівалися на Його справедливість і милосердя, відмовлялися вклонитися пануючій культурі брехні і вади.

Прекрасна новина в цій біблійній картині – звістка, що сам Ісус вершитиме правосуддя. Цей фрагмент знову підтверджує, що Павло вважав Ісуса Месією, Христом, тобто тим, через Кого правосуддя Боже прийде до народів світу (пор. Іс. 11:1-10). Але первинним для Павла залишається образ розіпнутого Ісуса, в особі Якого Божа любов і милосердя вилилися на негідний того світ. У цьому фрагменті Павло не розробляє цієї теми; він зробить це у своєму вражаючому і грандіозному Посланні до Римлян. Але ми, хто намагається зрозуміти апостольські слова про останній суд, ніколи не повинні випускати з уваги усієї картини, зображеної Павлом.

Оскільки живий Бог, в Якому мешкає уся повнота добра, справедливості, милості і правди, відкрився в Ісусі і Його Євангелії, то усі люди, що загрузли в злі, насильстві, несправедливості і брехні, можуть бути описані як тими, «хто Бога не знає, і не слухає Євангелії Господа нашого Ісуса». Таких людей було дуже багато в Солуні. Їх неуцтво і непокора проявлялося не лише в поклонінні ідолам, але і в повсякденній поведінці, зокрема, у лютій протидії Благій звістці і тим, хто її прийняв. Нечисленні ж групи тих, хто повірив, захоплені Павловим благовістям, одного разу виявляться приголомшеними свідками того, як змітаються стандарти життя, що оточує їх. Ідолопоклонство і все, пов’язане з ним, буде скинуте зі свого престолу, і Бог, явлений в Ісусі, прославиться в усьому (в. 10).

Проте християнам не варто відчувати самовдоволення з приводу Страшного суду. Бог бажає (і Його апостол теж), щоб Божа благодать, що призвала солунян через Євангеліє, зробила у вірних усю свою роботу. Коли настане день суду, християни не повинні виглядати як люди, що почали вірити, але не зрозуміли, як віра повинна виражатися в їх поведінці. Вони мають бути людьми, що живуть згідно зі своїм покликанням. Іншими словами, вони повинні дозволити Господу Ісусу повністю преобразити їх життя.

Описуючи, як повинна виражатися їх віра, апостол майже дослівно повторює слова Ісуса з Євангелія від Іоанна: «Щоб прославилося Ім’я Господа нашого Ісуса в вас, а ви в Ньому». Це дуже нагадує велику молитву Ісуса з 17-го розділу Євангелія від Івана. Для прославляння імені Ісуса від християнина потрібні серйозні моральні зусилля, але в основі усього – благодать Божа.

Попередній запис

1 Солунян 5:12-22 – 5:23-28

1 Солунян 5:12-22 – Завершальне напучення «Благаємо ж, браття, ми вас, шануйте тих, що працюють між вами, і в вас ... Читати далі

Наступний запис

2 Солунян 2:1-12 – 2:13-17

2 Солунян 2:1-12 – Беззаконник «Благаємо ж, браття, ми вас, щодо приходу Господа нашого Ісуса Христа й нашого згромадження до ... Читати далі